• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 16:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на uboat

Започната от uboat, 10.07.2010 21:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

uboat

Здравейте, може и да ми се смеете, но имам нужда от малко скаридо-диагностика  :-) Проблемът е следния: преди време стартирах аквариум. Не съм сигурен колко време, нещо като седмица до 10 дена е вече. Грунт, вода, филтър, осветление, водорасли, редовна смяна на водата - както би трябвало да е по книгите. Днес обаче, малко рано поне според моите планове, получих подарък под формата на стадо неонки, стъклен сом и 1 брой малка скаридка. Без друг избор, пуснах ги в аквариума /според препоръчаните за това процедури/. И така, горе-долу половин ден мина, обитателите опознаха мястото, спокойни са, похапват, напълно жизнени и всичко наред. Значи поне мога да твърдя, че водата не е силно отровна.... Обаче скаридата май се гътва! Вече не е особено активна, пада на една страна... хич не я бива! Мога ли по някакъв начин да й помогна? Имам отлежала от 2 дена чешмяна вода, ако по някакъв начин водата в аквариума не й понася, да я пренеса там? Или температурата е кофти, 24 градуса? Не знам друго, нямам лакмуси за твърдост и т.н. .... мога ли да й помогна по някакъв начин? Благодаря! Скаридата е на камъчетата, в центъра на снимката: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi28.tinypic.com%2F1zqzgjb.jpg&hash=6133f83a2b77702456378c3b391375c876e7a093

MeTogu

Нищо не можеш да направиш за нея.Или ще умре или ще живее.Не се къхари,ще ти подарят други.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Не е закачай. Може и да се оправи. При мен 3 седяха така и даже едвам се поместваха когато някой охлюв ампулария ги настъпваше с крака си. Сега са по-жизнени и подвижни.

uboat

ясно, благодаря много! *DRINK* Ще видим, дано пък оцелее! Тя половинката чула, че говоря за "неонки" и решила да ме изненада. Ама скариди и стъклени сомове никога не бях гледал. Смешно е да се кахъря за такава дребна гнида, но е наистина забавна  :-) Та това го казвам и във връзка с друга възможна жертва в аквариума - сомчето. Както споменах, никога не съм имал. Зачетох и видях препоръка, да са поне 6! Иначе умирали. Има ли истина в това, защото може да се окаже проблем, исках малък и спретнат аквариум, а 6 стъклени сома в 37 литрово съдче...  :duvar:

П.П. Сега видях, че има и специален подфорум за безгръбначни. Моля за извинение, ще ми трябва малко време да се ориентирам из форумите!


MeTogu

Това за сомчетата са глупости.Не че няма да е лошо да са поне 2-3 че и 6 както пише.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Така става като някой гледа с едното око в мача а с другото следи за реда в форума.  *THUMBS UP*  Моите скариди ги гледам на малко по-висока температура но се съобрази и с другите обитатели на аквариума и намери еднасредна температура за всички. Ако пък ти се повиши температурата в аквариума (лятото)  си има теми и упътвания как да е свалим с различни методи като най-използвания е с вентилаторче от РС .

Асен Евгениев

От 8 новопридобити скаридки две се заваляха така и умряха, на другите обаче им нямаше нищо.
Причината според мен не беше лоши условия в аквариума, по-скоро не им понесе дългото пътуване.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

nikolaytoshev

Скаридките в моя скаридарник изобщо не го броя. Размножават си си и си щъкат навсякъде. Иначе, дори и скаридата да ти умре, това не означава, че условията в аквариума ти не са добри. Все пак дай едно пълно описание на аквариума си за да видим за какво става дума. А колкото до стъклените сомове - те обичат да са в пасаж (нека са поне няколко, а не само един в твоя случай).
P.S. Напиши от къде си в профила си и може някой от твоите градски да ти даде някоя и друга скаридка.

uboat

Благодаря ви за отговорите! Ще се опитам да дам пълна история и описание:

37 литров аквариум, с пластмасов капак с вградена луминисцентна лампа, на която не пише нищо, но уж била съобразена с размера на съда. Грунтът е купен от зоомагазин, промивах го дълго и многократно. Филтър Аква-ел, даден за 30 до 60 литра. Коренът също е от зоомагазин, готов, внос от някъде, подготвен за аквариум, него също го измих внимателно. Всичко съм измил, внимавал съм да няма замърсяване. Зареден е с всичко от около десетина дена. Старая се да правя нещата според прочетеното тук за стартиране на аквариум - филтърът работи, пускам светлината за определени часове, сифонирам дъното, сменям част от водата. Засега само 2  растения, но ще слагам и още. Както вече споменах, изненадата дойде малко прибързано, квартирантите дойдоха малко рано, все още на етап строеж... Водата за доливане е от чешмата, но я оставям първо да престои. Разположен е далеч от пряка светлина, на снимката долу се виждат отразени прозорци, но те са на другия край на стаята, на повече от 4 метра и слънцето далеч не стига до съда.

И така... това е цялата работа. Скаридата е умряла, но рибите са в перфектна форма. Плуват, обикалят непрестанно, имат отличен апетит /те май дойдоха много гладни от магазина, бяха им хлътнали коремите/. И стъкления сом изглежда в отлична форма. Значи едвали средата еотровна, може би скаридаа е била с твърде малко късмет  :-)

Благодаря, но не искам да е подарък, бих си купил от някъде, но ако може да ме насочите към по-нормални цени, защото покойната скаридка за мое учудване струвала 10 лева, което ми се струва малко множко за такава миниатюрна и явно лесно погиваща гнидичка  :-) /разбира се, може да е рядък и труден за развъждане вид, нищо не пречи и по-скъпи да са, просто споделям моите лаишки размисли  :-)/  Някъде има ли ги по-евтини?

Ето я и самата локва:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi25.tinypic.com%2F16h0s1y.jpg&hash=f979e25e6b6db26f5c68d9abddde9d9b26fe778f

MeTogu

Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Малко е бедно от към растения но в бъдеще ще се оправи надявам се. Аквариума ми харесва и ако собственика не претендира, ще преименувам темата и поставя в съответния раздел. името на темата ше бъде "Аквариума на uboat "
: 11-07-2010, 12:36:25
Тук в този раздел ще можеш да пускаш снимки и да даваш информация за развитие на аквариума като цяло а също така и да получаваш напътствия и съвети за него. А отделно за рибите ако имаш питане ще го получиш в съответните раздели за вида риба.  *THUMBS UP*

uboat

Благодаря! С удоволствие ще показвам развитието, макар че няма да е нещо особено, освен още растения. Съжалявам, но нямам представа от вида! Много малка, прозрачно-белезникава, с ръждиво кафяви петна по нея.

Predator

Доколкото се вижда от снимката скаридата е Caridina cf. breviata 'Bumblebee' или Caridina cantonensis sp. "Bee" (като второто е по-вероятно).

Повече за този тип скариди можеш да прочетеш тук - http://www.planetinverts.com/Bee%20Shrimp.html.

Общо взето освен доста скъпи скариди са и доста трудни за отглеждане и развъждане.

И за да не пиша повторно едно и също нещо просто ще пусна един цитат на друго мое мнение по подобен проблем, а изводите можеш да си ги направиш и сам:

Цитат на: Predator - 21.05.2010 21:21

...

По важния въпрос е защо изобщо са ти умрели скаридите? И ако не си отговориш на този въпрос същата съдба ще сполети и новоизлюпените скариди и то доста скоро - новородените са обикновено с пъти по-чувствителни към параметрите в аквариума.

Едва ли някой може да ти даде точен отговор на горния въпрос, но ето някои от моите наблюдения при отглеждането на скариди подобни на твоите (всъщност оригиналните "пчелички", от чиято червена мутация всъщност произлизат CRS):

- от това, което съм прочел за тези скариди става ясно, че живеят в средно и бързотечащи малки реки и поточета в южен Китай. Това означава първо, че скаридите искат доста високи нива на кислород във водата и второ, че параметрите на тази вода си имат съответните особености - нулеви стойности на амоний и нитрити и почти нулеви стойности на нитрати, както и много ниска твърдост. Т.е. рН 6,2-6,8 (леко кисела вода), кН 1-2 и gH 4-6 (доста мека вода).

- от собствения си опит мога вече да потвърдя, че скаридите не обичат никакви резки смени на параметрите (пр. големи смени на вода, повишаване на рН и т.н.) и никакво наличие на гниене или органика във водата. С пъти са по чувствителни от "черешките" примерно към всякакви подобни колебания. В моя аквариум докато всичко си растеше нормално, нямах никакви проблеми с тези скариди. След като обаче преди около месец подрязах всички растения до дъно и количеството на "боклуците" в аквариума рязко се повиши, скаридите започнаха да не се чувстват добре и да се крият. В момента вече не виждам и последните две и най-вероятно всички са заминали към един по-добър свят  *NO*

- скаридите от този тип, които се продават в момента (с тази красива и плътна окраска) са продукт на множество близкородствени кръстосвания и съответно имунитета им по принцип е много нисък. Следователно дори и много ниски нива на стрес могат до доведат до отравяния или болести и да ги убият. Освен това растат доста бавно.

Извода (поне за мен) е, че тези скариди трябва да се гледат при малко по-специфични условия във видов или друг подобен скаридарник. Най-добре е да се използва специален субстрат, който буферира рН на водата до ~6,5 и поглъща амония, много добра филтрация и бавнорастящи растения, които не изискват често подрязване или презасаждане. Аквариума трябва да се поддържа перфектно чист, водата да се сменява редовно (по малко!) и параметрите да не се променят никога с много от текущите.

...

Similar topics (2)

41560

Публикации: 6
Прегледи: 3018

1175

Публикации: 14
Прегледи: 34792