• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.06.2024 01:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за лечение със Сера Омнипур

Започната от stal, 21.04.2008 17:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stal

Здравейте Сера.

Започнах лечение със Сера Омнипур на 19.04.2008 (събота). Поради наложилата ми се командировка от 25.04 до 07.05 възникнаха следните въпроси:

1. Би ли навредило на лечението да сменя водата на 24.04., т.е. 6 дни след началото на лечението, и да добавя нова доза Омнипур, според оказанието на опаковката. След което водата няма да бъде сменяна 14 дни, т.е. два пъти повече от 7-те дни описани в упътването. Въпроса е, вредни ли са тези две неща - прекъсване и започване наново на лечението, и по-продължително несменяне на водата след като е преминал 7 дневния срок в който трябва да се очаква промяна?

2. Възможността за редовна аерация през този период (най-малкото заради празниците, през които няма да има никой в службата) ще е слаба. Нередовната аерация оказва ли силно влияние на лечението?

3. Аквариума е 63 литра, една златна риба. Филтъра е Sera Fil 380. Оставил съм филтъра да работи постоянно. За три дни водата се е избистрила доста в сравнение с първия ден. В упътването пише да не се филтрира през активен въглен, но моя филтър не е такъв. Та въпроса ми е да оставя ли филтъра включен, или да го спра, и извадя от аквариума?

Ще съм много благодарен за отговорите ви.

stal

SERA


Здравей,

Ще отговоря на въпросите ти по реда на задаването им:

1. Добавянето на втора доза лекарство е в случай на упорити паразити или при които се налага да се унщожат възрастните и след това да се добави втора доза за да се премахната евентуално излюпилите се от яйцата нови паразити ( яйцата на някой паразити са устойчви на лекарството ).
За това, ако има подобрение не е нужно да добаявяш препарата два пъти. Колкото до смяната на водата, зависи доколко е издръжлива рибката ти и дали в аквариума има растения с нежни листа ( кабомба и др. ) В общия случай няма проблеми. Лекарството постепенно се разпада и силата му отслабва.

2. Не е лошо да аерираш водата по време на лечение. Ако в аквариума има само златни рибки не мисля, че това е проблем, още повече филтъра ще работи. Все пак ако имаш мембранна помпичка, няма проблем да се остави да работи.

3. Не, няма нужда да махаш филтъра. Активния въглен абсорбира активното вещество на лекарството и за това се налага да се махне преди лечение. Какато пише в упътването, преди втората дозировка и след нея е препоръчкително да се филтрира през активен въглен. Първия път за да не се предозира ( останалото акт. вещество плюс новата доза може да се окажат прекалено силни ), а накрая се слага акт. въглен за да се премахнат остатъците от лекарство в аквариума. За целта може да се използва и една нормална доза sera toxivec.

Успех
Сера

stal

Благодаря за бързия и информативен отговор.

Ще изчакам да вида какво ще е състоянието на рибката на 24-ти. Ако все още има симптоми ще сменя малко над 50% от водата и ще сложа нова доза лекарство. Надявам се след 14 дни всичко да е наред.