• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Sera Tremazol или mycopur

Започната от ogi, 01.12.2009 18:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogi

Здравейте,
От известно време рибите ми стоят непосредствено до повърхността на водата и дишат учестено, поради което се съмнявам за наличието на метили по хрилете им. Въпросът ми е кое от следните лекарства е за предпочитане в такава ситуция (тъй като в описанието на продуктите според мен не е много ясна разликата) - както по отношение на ефикасност така и по отношение на щадене на аквариумното микроравновесие. И последно - в упътването на сера тремазол пише, че след приключване с лечението  трябва да се смени 80 % от водата (което означава на практика рестарт на аквариума) - това наистина ли е наложително
Благодаря предварително!

SERA

Здравей,
Учестененото дишане може да е причинено и от други проблеми ( например натравяне или липса на кислород). Метилите забиват "кукичките" си в хрилете и дразнят рибките. Важен симптом за наличието на метили е търкането на рибките в декорацията ( камъни, пясък, корени ). Имай в предвид, че тези паразити се проявяват най-вече при отслабнала имунна система на рибките и лоши условия в аквариума.
И двете лекарства са ефективни срещу всички хрилни и кожни метили. С Тремазол решаваш проблема си за три дни. Самата смяна на водата е наложителна, защото лекаството не може да се разгради само в аквариума.

Успех
Сера