• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 15:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Приложение на медикаменти

Започната от D.Dans, 03.03.2010 09:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

D.Dans

Здравейте.
Искам да ви попитам дали може след употребата на този препарат SERA-Omnipur който е вече един ден в водата с точното с сьотношение препарат вода за лечение.Да бьде заменен с този препарат за лечение SERA-Tremazol  веднага след като се се подмени 50-60% вода.
Или дали е вьзможно без да навреди на рибите разбира се рибите да се извадят в отделен сьд и да се третират за 20 минути в него с SERA-Tremazol и после пак да се вьрнат в аквариума кьдето  водата е третирана с SERA-Omnipur.
Кой е по разумният вариант според вас?
Благодаря предварително за отговора.
Поздрави.

SERA

Здравей,
Отговора на въпроса ти зависи от това в какава степен са болни рибките и какъв е причинителя на болестта.  Ако болестта е в напреднал стадии и вече знаеш причинителя ( напр. хрилни паразити ) може да лекуваш в карантинен съд, като спазиш указанието за употреба на Тремазол:
Употреба в карантинен съд: Този метод препоръчваме най-вече при големи количества вода. Дозирайте sera Tremzol  според указанието  в малка ваничка или легенче. Поставете болните риби вътре за около 20 минути и после ги върнете обратно в аквариума. Погрижете се за добра аерация на съда (например с помпичка и камъче за въздух).

В случай, че болестта е в начален стадии ( тогава най-често може да сбъркаш диагнозата ) и не си сигурен за причинителя - лекувай с Омнипур.

При всички случаи преди да върнеш рибките ( след лечение с Тремазол ) или след лечението с Омнипур ( обикновенно след седмия ден ) трябва да филтрираш водата през активен въглен или да третираш със sera Toxivec, и да направиш голяма смяна на водата ( 50-60 % ).

Ако имаш още въпроси пиши.

Успех с лечението
Сера

D.Dans

Здравейте
Болеста са вид хрилни паразити и явно са в много напреднал стадий щом днеска вече хвьрлих един голям дискус.Рибата се побьрка напьлно и след много бльскане и мятане умря.Затова ме интересува точно дали мога да направя това което ви питам в предния си пост.Описал сьм за какво става дума с лечението.Аз сьм прочел много добре указанията на медикаментите.Но за да постигна по добьр успех с борбата срещу тези паразити може ли да стане този вариант за който питам.
Поздрави.

SERA

Здравей,
Питаш ме за два варианта. И двата са възможни:
1 Приложи Тремазол в нормалната дозировка директно в аквариума
2. Приложи Тремазол в карантинен аквариум.

Който и да избереш смени 50-60 % от водата в общия аквариум и филтрирай водата поне няколко часа с активен въглен.

Първия вариант ще спести на рибките ти стреса от нова вода и престой в карантинен аквариум. Втория вариант отнема време за филтриране на водата с активен въглен ( при първия може да филтрираш по време на лечението в карантинен аквариум ).

Обикновенно рибите ( особенно големите) се стресират и лечението е по продължително при третиране в карантинен аквариум. Но пък в твоя случай болестта е в напреднал стадий и колкото по скоро третираш толкова по добре.
Аз бих избрал вариант 1, така ще съм сигурен, че паразитите са премахнати напълно.
Поддържай висока температура за да ускориш жизнения им циклъл. Ако става дума за хрилни метили ( Dactylogyridea ), то имай в предвид следното:

При темепература на водата 28°C, повторното третиране с Тремазол трябва да се направи 72 часа след първото третиране. Когато температурата на водата е по-ниска трябва да се изчака повече преди повторното третиране.
Например да се третира повторно след седем дни при температура 25°C, е обичайна практика при акваристите.
Все пак, ако се изчака твърде дълго преди повторното третиране, рибките може да се инфектират отново и израсналите паразити може да снесат яйца отново. Ако повторното лечение се направи твърде рано, ларвите на паразитите може още да не са се излюпили.

Поздрави
Сера