• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.04.2024 22:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Последни публикации

Страници1 2 3 4 5 ... 10
1
Цитат на: _Kirilov - Днес в 17:02Инертен разбира се . Някак за мен няма почва у нас продуктовите субстрати . Не са ми малки аквариумите и излиза прекалено  :'(  ако реша да ползвам такава .

Там е проблема. Инертния субстрат първо, че няма никакъв СЕС. Второ, че бързо създава анаеробна среда за корените, а от там само проблеми. Особено в бързи аквариуми, първите 3-4 месеца всичко е наред, после започва да пропада.
Дори да неможе да си позволиш нещо по-така като субстрат, много по-удачно решение е, да се ползва нещо от сорта на Manado, Dupla или друг подобен субстрат, понеже ще задържа в себе си торове при излишък и ще отдава от друга страна на растенията при нужда.
Инертния субстрат е много далече от тея неща и от там си страдал с твоите аквариуми :).
Манадото е евтино, от сорта на 60 лв за пакет 25 литра, което си е добра сделка :).
А ако не ти се дават пари и за манадо, винаги можеш да направиш един dirt сетъп.
Взимаш си една торба почва за водни лилии, тя е доста подходяща, сипваш един хубав слой 2-3 см, отгоре 1см зеолит и отгоре вече пясъка примерно. Резултатите са чудни, ториш минимално а имаш буйни и здрави растения.
Разбира се, този метод си има и своите минуси, и най-големия проблем е, ако обичаш да местиш растения от едно място на друго, да пресяваш и т.н., защото при вадене от субстрата, завличаш и от почвата отдолу и може да стане мазало.
Има вариант и за чист инертен субстрат и да използваш таблетки в корените, но пак няма да изкара много и резултата няма да е като с dirt аквариума :D
2
Инертен разбира се . Някак за мен няма почва у нас продуктовите субстрати . Не са ми малки аквариумите и излиза прекалено  :'(  ако реша да ползвам такава .
3
Цитат на: mushroom - Днес в 15:03Аз гледам много много да не давам пари на тоталитарни режими. Знам всичко идва от Китай, но аз съм прост и упорит и си търся алтернативи. ( - :

Алтернативата, като си я направиш сам, или като вземеш от някое наше или европейско производство :D
В магазина всичко по левче, мрежичките за пране, точно както ти сам каза, ги купуваш от китаеца, само че с посредник и плащаш и на посредника и на китаеца :D

Иначе като алтернатива на тези мрежи, може да използваш женски чорапогащник, върши същата работа :)

Цитат на: Lightning_boy - Днес в 14:43Е, това сега ми стана интересно.
Не следва ли по-развитото растения да поглъща повече микро и макро елементи + светлина и CO2? Съотвено, като консумира повече = по-малко храна за водораслите?
Или при начално стартиране с инвитрото се подава по-малко количество хранителни в-ва с цел да не се предозира?
Изивнявам се, ако задавам тъпанарски въпроси, но сега "попивам" както се казва  :-D  :'(

От опита ми до момента, на инвитро растенията им е нужно по-малко време да се приспособят към новата среда, съответно по-бързо тръгват и правят наистина хубав старт.
Резниците преболедуват около 10-тина дни, преди да започнат да се развиват нормално и да използват хранителните вещества в субстрата. До тогава го карат на предварителни запаси.
Винаги съм имал по-добър старт с тъкънните култури :)
А и цена/качество/количество, винаги е в полза на инвитрото, защото както казах по-рано, получаваш за подобни пари стабилно повече бройки в една кутийка, а при добри условия, след 10 дни неможеш да ги познаеш, доста бързо растът.
Друг много голям плюс е, че ако не ги засееш всичките, може да ги оставиш в кутийката на светло място и ще изкарат още много време!
Дето се вика, ако се провалиш, ще имаш и за втори опит :)

Като поръчвах уртикуларията от аквасаби, понеже беше на промо, взех 2 кутийка. Едната я засадих в аквариума, другата ми остана.
Показвам снимка как изглежда сега втората кутийка от уртикуларията, която просто държа на остъклената тераса и нищо не правя за нея :)
IMG_20240430_162839.jpg
IMG_20240430_162833.jpg
Поръчал съм я преди месец!
Ще изкара още доста там :)
Това с никое друго обикновено отгледано растение, няма как да се случи  :-D

П.П: Между другото, ако някой я иска, ще се спазарим. Просто нямам къде да я пробвам втори път и обмислям да я пускам в olx :-D
4
Цитат3. Мрежичката е точно за пране  :-D . Ако ти трябват и не намираш - алиекспрес, води се "aquarium mesh bag", има колкото искаш.
Аз гледам много много да не давам пари на тоталитарни режими. Знам всичко идва от Китай, но аз съм прост и упорит и си търся алтернативи. ( - :
5
И на мен ми се види като да е с диоди. Даже на места си личи как спектъра е разделен. Ама знам ли.  :-D
6
С диоди ли светиш , та така синее водата на места , както и рибите ?
Интересно е станало с фона  *THUMBS UP*
7
Цитат на: bunzip2 - Днес в 14:26Инвитро растенията тръгват с невероятен старт, много по-добри от резници или пресаждане на възрастни растения.

Е, това сега ми стана интересно.
Не следва ли по-развитото растения да поглъща повече микро и макро елементи + светлина и CO2? Съотвено, като консумира повече = по-малко храна за водораслите?
Или при начално стартиране с инвитрото се подава по-малко количество хранителни в-ва с цел да не се предозира?
Изивнявам се, ако задавам тъпанарски въпроси, но сега "попивам" както се казва  :-D  :'(
8
Качеството на invitro растенията превъзхожда многократно стандартните.
Първо, в една invitro кутийка 5см , има да речем 60-70 малки стръкчета.
Това е огромно количество, нищо че са малки растенията.
Ако си купиш саксийка с растение, обикновено получаваш едно възрастно растение, с евентуално 2-3 разклонения.
Инвитро растенията тръгват с невероятен старт, много по-добри от резници или пресаждане на възрастни растения.
Отделно са гледани в 100% стерилна среда - гаранция, че няма да получиш нито водорасли, нито паразити, нито охлюви - 100% чисти растения.
Винаги бих ги препоръчал пред всичко останало, а цената дори е по-евтина.
За цена от около 12-15лв за кутийка инвитро алтернатера мини, със съдържание 60-70 малки растения, колко стандартна може да си купиш... 2-3 възрастни растения със съмнително качество  :-D
9
Да, прав си че доста трудно се намират растения в България.
Камо ли пък да има и количество.
Аз като ги загледах, цената не е кой знае колко по-висока от това, което се предлага тук.
А и както казваш, ако качеството е къде къде по-добро, въобще не си струва човек да се замисля...
10
Цитат на: _Kirilov - Днес в 13:38https://www.amazon.com/Aquarium-Programmable-Extendable-Waterproof-30-36inch/dp/B086ST5KJB?th=1
Аз скоро чакам да дойде най0големия вариант на това чудо.

За лентите не знам защо , но ми излиза ,че все едно и дал 60лв , затова го написах .

Аз с торовете когато все още имах Hi-tech аквариум - не торех ли ежедневно и всяка седмица между 40-до50% смени на водата нищо не се получаваше. Тогава ползват хоровете на Мастерлайн преди да им вдигнат двойно цените , но като цяло при мен живота на такъв аквариум беше не повече от 4 месеца и един месец стартиране ...

Не е лоша тази лампа, която си предложил, но няма как да ми пасне на аквариума с капака. За открит аквариум ще е добре. Ако ватовете са истински, не е зле за парите си.
При мен с тези ленти беше нау-удачен вариант, само това се събира в малкото пространство под капака, и най-важното, не греят почти.
На другия аквариум съм с chihiros A351 , но той е открит. Chihiros-a грее като раховец :)

В предишния ти аквариум, в който ако не си торял ежедневно и нищо не се е получавало, с какъв субстрат си бил  :)
Страници1 2 3 4 5 ... 10