• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 14:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

въпрос за филтър

Започната от madojean, 29.01.2010 21:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

madojean

Въпроса ми е следния - вечерно време ,когато оставям филтъра да работи изкарва прекалено силна струя и ми е чудно дали това прави някакъв дискомфорт на рибите докато спат ,като си мисля ,че дори и през деня ,когато са будни не им е особенно приятно.Та вие как се справяте с това течение в аквариумите си ? Аквариума е 50 литра ,а филтура АТМАN F302 (знам ,че не е най-доброто но ...).
П.С. Ако темата не е за тук нека това да бъде коригирано.

ico

За да не се тормозят рибите, сложи флейта на филтъра, нищо че е вътрешен. И за да прескочим следващия въпрос - един цитат:
ЦитатФлейта - дълга пластмасова тръба с дупки на изхода на канистъра, разпръсква водата (виж схемата на снимка 2 в описание за канистър - хоризонталната тръба на повърхността на водата). Не е задължителен елемент от системата на канистъра. Разпределя равномерно водата от изхода му, привежда в движение повърхностните слоеве вода - спомага за аерацията на водата и отстранява ципата на повърхността .
Снимка 2:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdido.bajhui.org%2Fpics_aquarium%2F11430329985272264_Graphik2.jpg&hash=b0185bf601304343218c363db6d1ac6b009748e3
от тук http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=3750.0
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

madojean

е няма как да няма поне още 1 въпрос :) тази флейта става ли със сигурност да се прикрепи към филтъра ,а и също ще бъде ли проблем за аерацията ?

kamos

Насищането на водата с кислород се осъществява предимно от движението на горния слой на водата а не от мехурчетата.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

madojean

това ми е ясно но отговор на другия въпрос може ли и продават ли се или трябва да правя някаква самоделка  :kreshtja:

dandy

Взема си накрайника на филтърът и отиваш до близката железария или в подобен магазин /домашни потреби/, също така и в по-малките магазини за резервни части за автомобили. Като влезеш в магазина питаш за силиконов маркуч /безцветен - в действителност е прозрачно-син/, по приницип са от размери приблизително ф6 до къв ф12 /ф 14 трудно ще намериш/. Измерваш с накрайникът и вземащ към 1м. от този който ти пасне. След това си намираш подходзящи лепки /от магазините за акваристика или от домашни потреби/за него за да го прикрепиш към стаклото след като го свържеш към филтъра. Измерваш подходяща дължина, приблизитилно 20-30 см според локвата. Изрязваш малки дупки в него /с нокторезачка е сполучливо или с дрелка или с ножица и т.н./, така че да са на една линия, затапваш от свободният му край /от железарията си купуваш нешто което да ти свърши работа, може дюбел или к`вот се сетиш/, свързваш с помпата и почваш да доизкусуряваш. Успех. /Лично имах същият проблем, но след като ми се наложи да пускам СО2 си взех една смотана помпа, която ползвам за реактор. Тъй като имаше флейта сега я използвам към другият вътрешен филтър, пак свързана непосредственно с гореупоменатият маркуч/.

madojean

Тази техника ми се вижда някак си несполучлива (лично мнение) .Няма ли всичко да излиза през 1-вата дупка която е най-близо до филтъра ?И след като толкова много хора имат нужда от такива флейти не се ли продават готови ?
И още нещо ,което ми е интересно-как ще запуша каквато и да е дупка с дюбел ? Нищо лично просто това са неща ,които немога да си обесня.

Ивайло Гиздов

Има и готови флйти по магазините.
Кажи от каде си,ако си от София да ти кажа каде има.

madojean

за съжаление съм на другия край на България -Добрич. Но щом има по магазините все трябва да има в поне 1 и тук  и предпочитам да си зема нещо готово стига да е на прилична цена  :-)

dandy

Какво да ти кажа, първо за дюбела - беше просто предложение, можеш разбира се да ползваш само част от него или някаква тапичка /една колежка от форума използваше задната капачка на фуломастер/, имай в предвит, че почти няма да ти се вижда маркуча/при положение, че имаш дървен капак/ защото ще е на нивото на водата, лично го скривам като прикрепвам ричия към него, става перфиктно, СО2 нема да ти трябва защото е на повърхността. Дупките, бях ти упоменал по-горе да вземеш 1м. и да пробваш, според мен 3-5 дупки ще ти свършат работа, като първата е най-малка, а последната най-голяма/експериминтираш - все пак имаш цял 1м. , срува към 80ст/. Варианата за нова помпа с флейта също не е лош.

Асен Евгениев

Цитат на: madojean - 29.01.2010 22:59
Тази техника ми се вижда някак си несполучлива (лично мнение) .Няма ли всичко да излиза през 1-вата дупка която е най-близо до филтъра ?И след като толкова много хора имат нужда от такива флейти не се ли продават готови ?
И още нещо ,което ми е интересно-как ще запуша каквато и да е дупка с дюбел ? Нищо лично просто това са неща ,които немога да си обесня.
Направената в къщи флейта се различава от купената от магазина по ...нищо. Дупките по флейтата
са много по-малки от отвора на филтъра, няма всичко да излиза през първата дупка. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

madojean

а проблем ли е ако флейтат стой под водата ?

Ивайло Гиздов

Според мен е по добре струята на водата да е по повърхноста.
Така водата се насища с кислород.

Lucio

 Слагай я под водата и я завърти да пуска водата нагое към повърхноста. Така хем ще имаш движение на горния слой, хем няма да ти шуми.

Ardy4

здр аз имам проблем . бодиа спор с приятел  за моята попма (под водата). Колко жреме трябва да  работи като имам и air pump , water pump :duvar:

Similar topics (5)

37691

Публикации: 6
Прегледи: 3114

2822

Публикации: 12
Прегледи: 5352

57031

Публикации: 4
Прегледи: 3562

53053

Публикации: 12
Прегледи: 4489

49489

Публикации: 14
Прегледи: 5766