Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Проблеми с техниката => Темата е започната от: Peza - 12.03.2012 11:51

Заглавие: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: Peza - 12.03.2012 11:51
Здравейте,
Преди десетина дни замених моя протекъл стар канистър "Serafil 1100" със "Sera fil Bioactive 400 + UV" чийто дебит също е 1100л/ч. Всичко чудесно, край на броденето край аквариума със стирката, дебита чудесен, видимо по-добра филтрация и край на бактериалната ципа по повъхността. Обаче, от попмата се чува много дразнещ шум. Нещо като дрънчене или жужене от помпата. Появи се на петата минута от пускането му в експлоатация. Тъй като на стария филтър помпата не издава такива шумове и работи доста безшумно, очаквах и с тази да е така. Отворих я да проверя дали случайно няма някакво боклуче заседнало вътре, което перката като удря докато се върти да е причина за шума, но нищо, всичко си е ок. Изчаках да видя дали и от само себе си няма да изчезне с времето. Но, уви.
Та така, питането ми е някой имал ли е подобен проблем и как го е разрешил без да се налага да се дава на сервиз, или просто това си и е шума. В момента няма как, поне и докато не стегна стария (пълни легена в който стоеше за часове), да дам канистъра за ремонт. Не ми се е налагало и незнам как се процедира и с гаранцията и колко време отнема евентуален ремонт. Не ми се ще да оставя аквариума без филтрация за повече от 2-3 дни.

Всичко което може да е от помощ е повече от добре дошло.
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: Георги - 12.03.2012 12:10
Да не би оста на ротора да не е плътно набутана и да бие? То друга подвижна част няма или?
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: zariio - 12.03.2012 12:18
Изобщо спира ли с времето или си е постоянен шума? Да не би да има въздух и от разбиването му да се получава този шум?
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: Peza - 12.03.2012 12:26
Цитат на: Георги - 12.03.2012 12:10
Да не би оста на ротора да не е плътно набутана и да бие? То друга подвижна част няма или?
Дойде ми на акъла за подобен проблем и го проверих като я разглобих. Внимавах при сглобяването оста да влезе плътно и възможно най дълбоко в уплътненията. Има 2 пластмасови пръстена (ограничители) които седят на оста между ротора и гумените уплътнения. Те засега са основни заподозряни за шума, но надали наличието им е причината.
Цитат на: zariio - 12.03.2012 12:18
Изобщо спира ли с времето или си е постоянен шума? Да не би да има въздух и от разбиването му да се получава този шум?
Постоянен. Шума го забелязах след като се обезвъздуши, което приблизително отне 5мин. От тогава насам си го има постоянно.



Пробвах и увеличавайки и намалявайки дебита дали ще се повлияе шума. Не, има си го при всякакъв дебит.


Сега като се замисля, не знам дали все пак няма някакъв остатъчен въздух в помпата, но предполагам няколко дни трябва да са достатъчни той да изчезне.
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: zariio - 12.03.2012 13:04
А чувал ли си друг такъв?Да не би това да е нормален шум за този модел?Защо не питаш в раздела на Сера??
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: Peza - 12.03.2012 13:32
Колега със същият канистър каза, че при него няма такъв шум и филтърът работи тихо. Пратих л.с. с проблемът си на Сера, макар и да се сетих в последствие, че може би направо там трябваше да пиша.
*privet*



След работа ще го отворя пак и внимателно ще огледам оста и ротора (включително и улея за оста) за някакви дефекти или попаднали частици.
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: kostur - 12.03.2012 14:22
Човек и при мен е така, имам същият канистър. Иначе си работи перфектно, но съвсем леко се чува този  шум ,който описваш. Но на мен ми е в шкафа канистъра и  не ми пречи.  Имах и по - малкият модел, той беше супер безшумен и перфектен.
Пиши после моля те, какво са ти отговорили.
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: Peza - 12.03.2012 15:04
При мен шумът е силничък и за съжаление филтъра не е в шкаф. Звукът е дрънчащ и от оборотите наподобява жужене, но много прилича на нещо удряно от перката или самата перка/ротор се удря някъде.

Ето отговора на Сера, мисля,че няма нищо напротив да го споделя (все пак е много адекватен и коректен отговор, а не "ни в клин ни в ръкав")

"Здравей,
абсолютно безшумни филтри няма и в тиха стая през ноща мотора на помпата може да се чуе, но по-силен шум и тракане са индикация за проблем.

Обичайно това са попаднали камъчета или други  частици, които се чуват, като тракане или нещо опира в перката, и тя вибрира. Възможно е леглото на оста да е разбито/наранено и перката да се допира до стените на статора.
Също така камъчета може да са навлезли в друга част на филтъра и да се удрят, и тракат в следствие на силното течение. Последното е малко вероятно.

Молбата ми е да прегледаш внимателно оста, перката и  гумените легла на оста (внимавай, дребни са и лесно се губят) за някакви наранявания по тях. Също така виж дали няма попаднали частици в леглото на ротора. Ако не намериш нищо, промий ги обилно с вода и ги сглоби, като внимаваш да не притиснеш гумените легла (крачета) на ротора.
Стартирай го и ако и тогава има проблем ще се наложи да го вземем за ремонт или замяна.

Извинявам се за причненото неудобство.

Поздрави
Тодор Христов"

Затова и смятам да постъпя точно както ми препоръчаха.
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: kostur - 12.03.2012 15:49
Туууу, добре , че беше ти да попиташ.  :-D  Ей сега отворих там, където е ротора с перката и видях че една от двете бели , пластмасови шайбички, коити са нанизани на оста, под черното гуменото капаче е паднала там. Сложих я пак на оста, под гуменото капаче и сега всичко е наред. Еййй, много съм доволен. Ама и аз как не се сетих да го отворя и погледна там.  :-|
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: Peza - 12.03.2012 20:36
Блазе ти. При мен няма ефект. Махнах и въпросните шайбички да видя без тях как ще е, без резултат. При огледа всичко изглеждаше нормално. Уплътненията прилягат добре в леглата, оста си влиза на място, ротора - не забелязвам нещо странно по него. Спрях за малко и потока да видя да не от частица някъде. Направих малък тест, хванах в ръка оста с ротора и го завъртях, държейки я в двата края, усещат се вибрации, с оста и ротора от стария канистър не е така, там всичко се върти "по мед и масло" без грам идея да вибрира . По-натам ще го дам и да го погледнат в сервиза, засега обаче ще поработи малко и така.
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: Peza - 31.03.2012 11:30
След известно време ходене по мъките отстраних проблема.
От Сера ми пратиха нов комплект ротор с ос. Но подмяната му не помогна защото оста на новия ротор въпреки, че бе за точният модел дойде къса. На старата ос пак се чуваше гадното дрънчене и новият ротор не свърши никаква работа. От Сера ми предложиха да сменят главата на канистъра с друга, но в момента нямаха налична и трябваше да изчакам доставка на такава. За което и благодаря Сера, за разбирането и желанието да помогнат за отстраняването на проблема.
Днес при седмичната профилактика ми хрумна да смажа старият ротор и оста, така и така чакам нова глава, поне да опитам. Нямам нещо подходящо като смазка която да мога да използвам, все пак не искам да изровя рибите и използвах препарат за смазване на уплътненията, който не се отмива от водата и с който спрях течовете на старият си канистър (да мога да ползвам него, ако се наложи този да отиде за сервиз). Намазах добре, сглобих го и го пуснах. Дрънченето го няма. Филтъра работи по-шумно от предходния, но гладко.

Та това е, дано е от полза и на други с подобни терзания.
Заглавие: Re: Силен шум от Sera fil Bioactive 400 + UV
Публикувано от: Peza - 11.04.2012 11:12
Искам да благодаря на Сера.
Въпреки, че канистъра утихна след смазването на ротора от мен, от там ми подмениха цялата глава, защото според тях това може да е временно решение. С това окончателно се сложи точка на проблемите ми с този филтър.
Това се казва сериозно отношение!
Поздрави!