Чудех се дали е уместно подаването на СО2 в аквариум на 10 дена, който е с прилично количество растения?
Осветлението е Grolux и Aquastar, около 0,5 W/l. Подхранване с течна тор на Даяна. Няма обитатели (с изключение на 5 Ред Чери), които да произвеждат СО2, а и външна аерация също.
Дали е необходимо при тези параметри на аквариума да вкарвам и допълнително СО2 ? *dontknow*
Ето и снимка на растенията:
http://svetboy.snimka.bg/hobby/aqua.428009 (http://svetboy.snimka.bg/hobby/aqua.428009)
Няма да е лошо да подадеш малко 'газчица'.. Иначе тази червената китка ще се гътне.
Един съвет - укрепи камъните или ги вмъкни по-надолу.
За да поддържаш растенията в прилична форма подаване на СО2 е задължително.
Подаването на СО2 е силно препоръчително за аквариум с растения защото това се явява най добрият начин за насищане на водата с кислород , което е добре за рибите.
Тоест без значение че не ни интересуват растенията, косвено се грижим за рибите.
В този случай, при този набор растения подаването на СО2 е задължително, иначе надали ще оцелеят.
СО2 се подава от самото стартиране на аквариума, но подаването му започва плавно.
Нормалната концентрация е 15-30ррм, но до тази концентрация трябва да се стигне в течение на седмица иначе резкият пад на рН ще е много неприятен за рибите, растенията и баланса на аквариума като цяло.
Плавното подаване е възможно при система с бутилка, при мая и захар няма как да стане.
Подаването започва от първите дни на стартиране на аквариума, стига поне 1/3 от обема на аквариума да е засаден с растения.
Това е горе долу минимума количество растения достатъчни за успешен старт на растителен аквариум.
Системата ще е с мая и захар, така че дотук с плавния преход. :-) Благодаря за съветите. *THUMBS UP*
Е, щом ще правиш сам СО2 тогава поне направи нещо хитро. Сменяй маята всеки четири дни. Не чакай да се понижи продукцията на газа.
Така, ако си последователен, ще можеш да поддържаш доста постоянна концентрация на СО2.
И друго - разтваряй произведения СО2 ефективно. Най-простия и ефективен начин е със вътрешна помпичка на изхода на която е нахлузена гъбичка. СО2-то се подава на входа на помпичката.
--Николай
Адаш, нека е всяка седмица. 4 дни е прекалено често.
Аз имам проблем сега с една СО2 система с мая и захар- свършва ми за около 6 дена, а същата пропорция през лятото ми изкарваше 16-18 дена.
Това при положение че стайната температура е паднала с не повече от 4 градуса, в момента е около 23-24 гр. а през лятото стигаше максимум до 26-27.
Въпросът ми е:
- като намалее или свърши съвсем производството на газ в бутилката има ли някакаъв начин за регенериране на процеса с цел удължаване с още няколко дни ?
Примерно да се добави малко мая, или малко захар , а не да се презапуска наново цялата бутилка.
Ами прибавянето на желатин не постига ли приблизително същия ефект ?
опс...Raven ме изпревари, моя пост не се отнася към неговия :)
Цитат на: Raven - 03.10.2009 10:24
Въпросът ми е:
- като намалее или свърши съвсем производството на газ в бутилката има ли някакаъв начин за регенериране на процеса с цел удължаване с още няколко дни ?
Примерно да се добави малко мая, или малко захар , а не да се презапуска наново цялата бутилка.
Доколкото знам алкохола, който се получава от ферментацията убива дрождите. По-дълго изкарва системата с дрожди за вино/бира. Ето едно много задълбочено проучване:
http://fins.actwin.com/aquatic-plants/month.9706/msg00187.html (http://fins.actwin.com/aquatic-plants/month.9706/msg00187.html), някой ако се навие да го преведе ще ни станат ясни процесите на ферментация, аз обаче нямам нерви, още повече, че в моммента не го използвам този метод. :-[ От един бегъл поглед разбрах, че трябва да се използват нехлебни дрожди, бутилката да е стерилна или поне често да се сменява, да се осигури предварително О2 и храна за дрождите.
Накрая в горната статия се казва, че голямото празно пространство в бутилката също оказва негативно въздействие.
Цитат:" Beer yeast will
go up to about 5-7%/vol EtOH, and wine yeast 14-18%, depending on
strain. Bread yeast is below beer yeast in alcohol tolerance, from my
experience. If you want to superload sugar in your initial mix,
Champagne yeast will work the longest, as it has the highest alcohol
tolerance."
С две думи най-голяма поносимост към алкохола имат дрождите за шампанско, после-винените, бирените и накрая-хлебните.
Възникна друг проблем в моята система....
Сложих втора бутилка като буфер след генаратора с цел да не се получи някой гаф. Засега използвам вътрешния филтър като реактор, който обаче създава вакуум в тази бутилка. Това не е проблем само по себе си, но в комбинация със спиране на тока ефекта е, че бутилката засмуква вода от аквариума и се пълни до едно определено ниво. Резултата е :
1. Бутилката се напълва с вода от акавариума в един момент и вече неможе да действа като буфер;
2.Когато вече има ток помпата неможе да засмуче СО2 докато налягането в бутилката не се покачи до определено ниво, т.е. настъпва един период, в който не се подава СО2.
Не знам какво колебание в Ph предизвиква това променливо подаване на СО2. Ориентировчно за какво време става фаталната промяна на Ph принципно ? Този въпрос ме интересува и при презареждането на генератора...нали тогава също има период в който трябва да се активира...
Приемам идеи как да се справя със вакуума :-)
И нещо друго...по повърхността на водата има някаква сага, която задържа СО2-то. Незнам как да се справя с нея...
Колебанията на рН са големи и гадни- избих си всичките скаридки за около месец.
Умираха масово в момента който включех новата доза СО2- тоава започваше да пуска газ интензивно и скокът на рН явно ставаше прекалено рязък особено нощем, на сутринта винаги имах мъртви скаридки.
Става въпрос за 50 л аквариум с реални 30-35 л. вода.
Тази ципа която е на повърхността на водата ти спира СО2 да не изветрява, при подаване на въгледвуокис е много важно горният слой на водата в аквариума да не е активен- да не се размесва от насочена струя на флейтата и да не се аерира- СО2 изветрява много лесно.
Буферният съд просто го махни, кой знае каква файда от него няма.
........................
Ще правя система с бутилка- убедих се че мая и захар не е добро решение за малки аквариуми поради прекалено нестабилното рН което е пагубно в малки обеми.
След крахът със скаридките не смея да пусна никакви риби, но мястото ми е малко и ми трябва бутилка за СО2 с обем половин литър или максимум литър а такава не мога да намеря.
http://www.petshop1.com/prod.php?id=78 (http://www.petshop1.com/prod.php?id=78)
Да ти продам една?
Ясно...някой ден може би ще си купя професионална система, но засега ще се наложи да приема минусите на маята... :-)
Цитат на: svet - 04.10.2009 00:50
Приемам идеи как да се справя със вакуума :-)
Обратен клапан между будерният съд и филтъра.