• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 10:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Липса на Калций ?

Започната от Penta, 03.04.2015 21:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Penta

Здравейте,
напоследък съм затрупан с работа и се прибирам малко преди загасянето на лампите, в резултат на което не го следя изкъсо аквариума. Затова и не съм сигурен кога точно се появи проблема.
Последните 2-3 седмици забелязвам усукване на младите листа (т.е. връхчетата) на Pogostemon erectus и Limnophila aromatica. Позамислих се, замерих водата , обаче не намирам логично обяснение.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2F9docn0m1h%2FCalcium.jpg&hash=e4a1184aa67f213159f4bfc634900a9c1593bf82

Ето ги и фактите:
Аквариума е бърз, стъпаловидно осветление, много CO2, бъркано макро + ProFito.
Водата за седмична смяна се омекотява с RO в съотношение 1:1  в резултат карбонатна твърдост във аквариума е ~5+ градуса. Не е чак толкова зле за да има липса на Калций. А и проблема мисля се получава най-вече около Вторник( т.е. два дена след смяна на вода) и отмира четвъртък (тръгват нормални листа на върха)


Излишък на Калий блокира усвояването на Калций ?
ProFito - три пъти седмично по 9ml. за общо 27ml/седмица при 180л вода в аквариума.
Теста за Калий според мен е доста субективен и неточен, но тествах за предозиране - най често резултата е около 12мг/л. Това не е малко, но мисля че е далеч от критични стойности. Чел съм нужното количество варира и зависи от Натрия във водата и т.н.т и не знам къде е границата. В миналото съм използвал повече калий при торене и не съм имал такъв проблем.

Въпроса ми е : Възможно ли е разреждайки твърдата Варненска водопроводна вода, (твърдост обособена предимно от високата концентрация на калций от утаечните скали в района) при достигане на  KH=5 градуса, да има липса на Калций ?

petko

Не вярвам да е свързано с калия в тоя случай.Може фосфора да му е в малко повече.
Може за една седмица да увеличиш малко Профитото особено след смяната на водата.
Каква е системата на торене?
А общата твърдост колко е?

Penta

Макрото е клонинг на известната рецепта на Тропика, мисля 1:20 Фосфор:Азот излизаше. Седмичните дози Макро и Микро добавям на три пъти, като ги редувам в различни дни от седмицата. Дозата е три пъти по половин препоръчителна седмична доза т.е. 150% седмична доза.
Общата твърдост я следя ориентировъчно с TDS meter, 150-170.
Водата се сменя в Неделя, ProFito добавям в понеделник и като че ли това единствената причинно-следствена връзка  която откривам. Просто не виждам добавяйки ProFito, кой елемент чиято липса причинява усукване на листата на върховете компенсирам,
Фосфата мислех че съм го докарал добре с тази доза за този аквариум.

П.П. Дълго време бях на EI без грижи, ама пусто нямам време да го кося често като преди :)

petko

Цитат на: Penta - 03.04.2015 23:25
Просто не виждам добавяйки ProFito, кой елемент чиято липса причинява усукване на листата на върховете компенсирам,

Бор.

Penta

Попаднах на тази схема в руски сайт, според която високата концентрация на Азот и Калий (и Калций принципно) затруднява усвояването на Бор от растенията. Това би обяснило откъде се е появил проблема.
На графиката червените стрелки сочат към елемента чието усвояване се затруднява от високата концентрация на даден елемент. Зелените сочат към елемент с увеличена консумация.
Например висока концентрация на Азот - подтиска усвояването на Бор и Мед, и увеличава потреблението на Магнезий (зелена стрелка). Фосфора затруднява усвояването на Цинк, Желязо,Калций и Мед.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Faquascape-promotion.com%2Fmalder.jpg&hash=0e65d4d785dda02ac1a3143ebe9bd484a253318c

petko

Реши ли го проблема.

На руския сайт има условие да се дава директен линк към източника.Имам им разрешението да превеждам материали ,но все не ми остава време.
http://aquascape-promotion.com/balans-aquarium

Penta

Цитат на: petko - 13.04.2015 07:59
Реши ли го проблема.

На руския сайт има условие да се дава директен линк към източника.Имам им разрешението да превеждам материали ,но все не ми остава време.
http://aquascape-promotion.com/balans-aquarium

Да, извинявам се за пропуска със източника.
Вчера преди смяна на водата замерих показателите и Нитрата беше доста висок 30-35мг/л така че коригирам дозата. Ама така е като разчитах на стари данни от замервания, ситуацията се е променила.

Много добър сайт (линка му си стоеше от доста време в моите Favorites) - почти всичко което трябва да се знае систематизирано на едно място:
http://aquascape-promotion.com/howto.htm