• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.05.2024 12:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Зелена вода

Започната от chimotoki, 26.10.2011 15:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

chimotoki

Здравейте приятели,

Проблемът е следния - имам 2 аквариума,по 60 литра.И в двата аквариума гледам златни рибки.Авкариумите се гледат при абсолютно еднакви условия.На единия водата е кристално чиста и винаги е била.Другия го имам от 1 месец и водата постоянно седи зелена.И на двата аквариума водата се сменя 30% веднъж седмично.Но 1-2 дни след смяната на водата на въпросния аквариум водата побелява и след това позеленява.
Аквариума го взех от един приятел именно заради този проблем.Мислехме,че проблема е от водата,която сипва в аквариума,за това го взех вкъщи да му сипя вода,каквато ползвам за моя аквариум и да го гледам при същите условия.Но без резултат,както казах след смяна на водата тя отново позеленява.Значи не е от водата.
Другото,за което се сетих е лампата.Може би е по силна и благоприятства развитието на алгии (има 2 лампи - бяла и синя).Приятелят ми каза,че е пробвал да държи аквариума на тъмно,но отново без резултат.Аз пробвах едната седмица да стои по цял ден включена и пак позеленя,на другата седмица пък не я пусках изобщо и пак позеленя.
Следователно - не е от водата,не е от лампата,гледат се при абсолютно еднакви условия,тогава какъв е проблема? *dontknow*

Mu3epHuk

 Зеленикавият цвят се дължи на развилите се зелени водорасли, а за да им се увеличи така драстично броят е нужна фотосинтеза. За фотосинтезата е необходима светлина...  Да не би този проблемен аквариум да е огряван от слънчеви лъчи за сметка на другия аквариум?  При всички случаи светлината има нещо общо със зелената вода, иначе няма как да се развият водораслите така от нищото.

chimotoki

Аквариумите са един до друг и да и двата са огрявани от слънцето.Но както казах преди да го взема този аквариум имаше същия проблем и  мястото на което седеше нямаше достъп до слънчеви лъчи.

Mu3epHuk

Не ми се е случвало подобно нещо, но моят съвет е да ограничиш часовете светене за този аквариум. Примерно, ако стандартният светлоден за аквариум се приема около 8 часа, за този да бъдат 6, като пускаш една от двете лампи, за да се избегне голямата осветеност. Не споменаваш дали е добре засаден с растения. Също биха оказали благоприятен ефект. Реално на този етап можеш единствено да ограничиш часовете осветеност от лампите, или да ползваш една от тях. Другият момент е ако прозорецът е разположен срещу прозореца и лъчите попадат директно към аквариума, да пускаш перде или да ползваш щори. Моят аквариум има такъв проблем между 9 и 11 часа сутрин, като за това време светлината е силна. Това е че нито водата е зелена, нито стръклата. Изглежда че процесите са по-бързи. Имам растения сред които и бързорастящи. Струва ми се че, че в тях е уловката. Мой колега при старта на нов аквариум бе сложил силно осветление и резултатът бе зелена вода, а и не го изключваше в продължение на 11  и повече часа, като нито му бе растителен аквариума, нито имаше развити растения, нито имаше повече от 2 седмици при пуск на аквариума.

Асен Евгениев

Цитат на: chimotoki - 26.10.2011 15:19
Другия го имам от 1 месец
Като се стабилизира ще водиш по-лесно битката.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

BOJO

Каква е филтрацията на двата аквариума?

Имаш така наречения цъвтеж на водата в аквариума с зелената вода. Сложи един вътрешен филтър в аквариума. Сложи тънък слой памук в вътрешния под гъбата. и там където са отворите . Сменяй памука на всеки 2 дни. Това ще обере механично цъвтенето. Ако има грунд го сифонирай основно. Остави аквариума само на пясък за известно време - 3 седмици примерно.

Асен Евгениев

Цитат на: chimotoki - 26.10.2011 15:19
Аз пробвах едната седмица да стои по цял ден включена и пак позеленя,на другата седмица пък не я пусках изобщо и пак позеленя.
Това с изключване на осветлението за седмица не върши работа. Трябва да затъмниш аквариума за
няколко дни, с одеяла например, без никаква светлина да достига до него.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

krasibb

И аз имах същия проблем при пускането на аквариума. Реших проблема с памук във филтъра. BOJO е обяснил метода с памука. Преди това пробвах със затъмнение за 3 дни. Водата съвсем леко се избистри но от затъмнението страдаха растенията. Смяната на водата не даде резултат дори четох някъде, че това е грешка при борбата със зелена вода.

subsa

При мен памука филтрираше много бавно и сложих смляна с блендер тоалетна хартия  и вода. Прави се слой върху ватата. Слоя не трябва да е повече от 3-5мм и се сменя на 2часа с 120л/ч помпа или докато стане наситено зелен.
Не съм забелязал страничен ефект върху растения, риби и охлюви.
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

bicho1976

Три дена пълно затъмнение(покриваш аквариумът с нещо плътно).памук във филтъра,нищо друго не правиш.
Не видях че колегата Акапулко е дал същото мнение.
Модераторите могат да изтрият моето.

M14iro

 За зеленясала вода си нямам на  идея какво се прави . Но съм забелязал  , че често се случва след стартирване на аквариуми , според форума де... И си мисля , че когато се стартирва аквариума, трябва да се сменя по честичко водата първите няколко седмици,  За да се избегнат  ей такива проблеми. А пък може и да греша ?

paolo6481

Не грешиш.Редно е в началото да има чести смени на вода.А само аз ли забелязах че преди да позенее водата е побелявала?За мен в този аквариум няма работещ азотен цикъл.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Similar topics (5)

25895

Публикации: 4
Прегледи: 3806

55954

Публикации: 3
Прегледи: 2432

32777

Започната от silver09


Публикации: 42
Прегледи: 16005

51811

Публикации: 1
Прегледи: 2168

24923

Публикации: 18
Прегледи: 7326