• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Водата побеля

Започната от crazzzy, 16.02.2015 22:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

crazzzy

Колеги здравейте, проблема не е при мен, а при колега, става дума за аквариум 300 л., грунд 3-5 мм., корен от азалия с анубиаси и микрозориум, осветлението е 120 вата (1 нарва 865, 1 аквастар, 1 гро лукс, 1 обикновена с тенденция да се смени за 840), филтрация- канстър JBL 1500 л/ч., отдолу с едропореста губа, след това три вида керамика и вата на края.
Стартиран на 08.02.15 г., имахме проблем с канистъра (закупен от колега) , целия течеше, като лейка и след неуспешен ремонт се наложи да го оставим един ден без филтация, на другия ден взехме нов канистър JBL  и нещата потръгнаха, след което водата побеля и до ден днешен е така, като се има предвид, че съм сипал 30 л. вода от моя аквариум, дайте съвет да блъскаме ли нещо или да сменим цялата вода , като пак сипя от моя аквариум ( стабилен) , забравих днес се е образувала и ципа на повърхността , като се има предвид, че дебита на канистъра е силед и доволно движи повърхността

Асен Евгениев

Не "блъскай" нищо, още по-малко да сменяш цялата вода. До седмица ще избистри.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

mitaka01

Здравей,
Азотният цикъл не е зациклил.

crazzzy

По принцип знам, но кофтито е, че имам чувството, че нещата са по- зле от началото, с побеляването и ципата, на моя аквариум проблените с азотния цикъл минаха в първите 3 дни, а тук се закучиха . Знам, че има разни ми ти стартови пакети и там подобни- има ли смисъл да използваме нещо такова и ако да какво да бъде ( съвет от колега с опит)

bunzip2

Нищо недей да слагаш. Търпеливо изчакай.
Филтрацията трябва да работи постоянно и да е достатъчна като дебит за аквариума.
Изчакай и всичко ще се оправи.
Ципата по повърхността говори за лошо движение на водната повърхност.
Колкото и да ти се струва добро движението на повърхността, нещо не е както трябва. Ципата физически е невъзможно да се застои там ако има достатъчно движение, така че търси проблема там, пробвайте да изкарате флейтата малко над водата, така че дупките да се падат половината във водата, половината над нея. Така ефекта ще е по-голям и най-вероятно ще решите проблема с ципата.
За другото - чакане.

crazzzy

Канистъра е нов и доста силен, дори май повечко, че движи доволно микрозориума. Флейтата е на 4 см под повърхността и на 45 градуса на горе, струйките от нея се показват над повърхността, но въпреки това ще я повдигнем още, а дали да сипваме още вода от моя аквариум?

kuvert

Цитат на: bunzip2 - 16.02.2015 23:41
Ципата по повърхността говори за лошо движение на водната повърхност.
Колкото и да ти се струва добро движението на повърхността, нещо не е както трябва. Ципата физически е невъзможно да се застои там ако има достатъчно движение....
Напротив,стои си отгоре както и да нагласяш флейтата.
Ципата е един от най-трудните проблеми в аквариума. Изчезва от самосебе си много бавно и за доста продължително време. Може да я премахнеш с вестник.
Относно бялата вода-търпение. Не се е завъртял цикъла. Добави бактерии (тиня) в новият канистър. Старата вода не е достатъчно условие да тръгне аквариума по-бързо.

crazzzy

Тиня не знам как и от къде да измъкна, но мога да взема водата от моя канистър и да разменя ватите, че мойта е покафявела, би трябвало така да стане или?

bunzip2

Колега опитай с флейтата, по начина по който ти казах, и сподели дали има резултат.
До сега винаги успешно съм премахвал ципата по този начин, дори с филтри с по-слаб дебит.

П.П: Това с разменянето на ватата е чудесен вариант. Ако можеш,смени ги.

crazzzy

премахнах ципата с вестник, вдигнах флейтата на нивото на водата и насочих така, че да движи добре водата, въпроса ми е дали да изсипя мръсната вода от моя канистър в новия и дали дали да разменя ватата?

bunzip2

Размени само ватата. Ще свърши работа.
Но пак не очаквай чудеса. Поне седмица трябва да мине.

geshi

Аз ти предлагам направо да измиеш твоята вата в новият аквариум, така според мен е по добре от колкото да изсипеш водата, защото пак си е вода.

Ivan_S

Пране или поставяне на медия от работещ аквариум в нов аквариум дава далеч по-добър резултат от само наливане на вода от такъв. Водата от работещ аквариум помага с това, че е стабилна, с вече постигнати определени параметри, но с много малко от полезните бактерии, които всъщност са по-важните в случая. Доказан метод при мен е старт с вода от работещ + пране на гъбите от работещ филтър в стабилен аквариум при всяка смяна на водата.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

crazzzy

Ясно ще пробвам с ватата, благодаря

Black Adder

Въоръжете се с търпение с твоя приятел.
Разбираем е мерака на начинаещият, още като купи аквариума и на другия ден да е 'като на снимките', но за всяко нещо си иска време. Ето и жените ако ги питаш, ще раждат за 3 дни, ама си чакат по 9 месеца. Та така и вие ще почакате.
Щото с бързане може да минете 'на тъмната страна' на силата - слагане на разни капки, сменяне през 2 часа на филтри и води ... просто изчакайте, все пак не е 3 литров буркан от туршия, а цели 300 литра, бактериите трябва да се потрудят доста повече.
Колегите са дали съвети, но аз мисля, че някое бързо растящо растение също няма да навреди. Споменал си анубиас и микрозорум, а те не са от най-бързите, даже напротив.
Сложи някое дъбче, роголист, криптокорина дори.

Similar topics (5)

52936

Публикации: 19
Прегледи: 8354

25248

Публикации: 4
Прегледи: 2865

49468

Публикации: 19
Прегледи: 9328

21439

Публикации: 12
Прегледи: 12688

45819

Публикации: 17
Прегледи: 6503