• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

високи нитрати и нитрити

Започната от viarat1, 08.02.2011 18:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Асен Евгениев

Доколкото разбрах, рибите ти са добре, недей да му се бъркаш толкова много на аквариума.
Малки смени на вода по на често и си свиркаш. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

zambo

Цитат на: akapulko - 10.02.2011 20:51
Малки смени на вода по на често и си свиркаш. *DRINK*
Големите риби цапат ужасно . Трябват големи и чести смени на вода . С малки смени неправиш нищо .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Асен Евгениев

Тя е сменила 80%, по толкова ли трябва да сменя и на често? Трябва да засили филтрацията,
а не да сменя почти всичката вода всеки ден.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

NO CARRIER

Ако във филтъра няма йонообменна смола, филтрацията няма как да намали нитратите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

viarat1

Цитат на: NO CARRIER - 11.02.2011 00:01
Ако във филтъра няма йонообменна смола, филтрацията няма как да намали нитратите.

Това което съм сложила сега в канистъра е на AquaEl   някаква абсорбираща смола на нитрати и нитрити. За такова нещо ли говориш или за друго.
За сега параметрите са по добре нитрати-9  нитрити-1.Рибките са си добре за моя радост не показват никакви обезпокоителни признаци.

elblanko

Цитат на: zambo - 10.02.2011 22:00
  Големите риби цапат ужасно . Трябват големи и чести смени на вода . С малки смени неправиш нищо .
Много правилно.
Малки смени се правят като имаш аквариум пълен с китки и седем неонки, в случая обаче този вариант е напълно неприемлив.
В тая тема май никой не чете нищо, за сметка на това писачи дал господ.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

BOJO

Цитат на: zambo - 10.02.2011 22:00
  Големите риби цапат ужасно . Трябват големи и чести смени на вода . С малки смени неправиш нищо .

Категорично вярно. 80% е много, макар че съм чел статии в които се препоръчва точно такива смени. За мен 50-60% седмично е достатъчно, при едно хранене на ден за възрастни риби. Ако са подрастващи тогава храненията са 2 или 3 но храната е малко. Всичко да се изяжда за около 30 секунди .

viarat1

Ами аз смених 80% за да сваля повече показателите.Сега ще сменям тогава по 50%
на седмица и дано вече да са наред нещата, че в къщи вече ме
взимат на майтап децата ,че за тях толко не се грижа колкото за рибите:))

piterd

Привет viarat1,
Наистина продължаваме да пишем глупости в темата ти, макар и да се опитваме да ги обосноваваме. Но явно има много свободни хора, които се изявяваме като "чукча писател кукча не читател"
Но в това няма лошо. В крайна сметка сама ще решиш, какво да правиш, на база на макар и противоречивите мнения. Пък ако вникнеш по навътре в процесите, които протичат в акварима ти, от това само ще спечелиш.
За азотния цикъл в аквариума ти, няма значение какви са ти рибите. За азотния цикъл има значение, дали отделения от рибите ти амоняк, се преработва до нитрати. Смяната на водата не е самоцел, който определяме играейки си на проценти или обемни части.
При работещ азотен цикъл крайния продукт на който са нитрати, в затворна система, ние имаме натрупването им. И за да имаме балансирана система, трябва да решим как да ги изтегляме от биологичната система аквариум. Един от вариантите, след като така или иначе правим седмична грижа за аквариума, е да ги изтегляме, чрез смяна на водата. От какво е нормално да се водим:
1. Не трябва да допускаме стойности на нитратите близки или по големи от тези,които ще  отровят рибите ни.
2. Нашето време и възможност за извършване на дейноста. Колеги ! Що за удоволствие е хобито ако ще подготвяте 240л вода (80% за 300л аквариум) и ще я изливате и наливате в аквариума. Друго е, ако имате съоръжения които ви помагат, но това вече си е професионализъм, а не хоби.
3. Тестове. Имаш тестове мериш и при необходимост сменяш водата. Колко ? Толкоз, така че между две смени по график да спазиш т.1, и да не се обръща в драма имайки предвид т.2
Горе написаното се отнася до работещ азотен цикъл.
При теб ситуацията в много омазана. Защо ?
След поставянето на химията която свързва амоняка и нитратите, вероятно имаш ,( а може и да нямаш, няма да хвърлям боб :-) свободна химия, която в следващите няколко дена ще свързва голяма част от отделяния от рибите ти амоняк. Това ще ограничи ръста на колонията от бактерий, която преработва амоняка до нитрити. В момента в който химията се свърже и не може повече да неутрализира амоняка, то той ще започне да нараства. Сравнително слабата ти колония от бактерий, няма да насмогне, и ще се появи количество неотработен амоняк. Понеже си сложила някъкви смоли, има вероятност, те да помогнат, като ограничат ръста на амоняка. В този момент ако наблюдаваш проблеми с рибите е редно да реагираш веднага. Отравянето с амоняк е много бързо.  И пак предлагам при наличие на такъв сценарий, смяна на не повече ot около 50 % от водата. За по глатко преминаване на този процес е добре да се разреди храненето през ден например, за да се намали притока на амоняк в аквариума.
В следващ етап ще се наблюват подобен сценарий и с нитритите. За определен период от време стойностите им ще са нулеви, защото, ако има свободна химия, то тя ще ги свързва. След това ще започнат да нарастват. И пак смолите могат да ограничат ръста им, но е желателно да мериш с тестовете. И при опасни стойности сменяй толкова вода, че да ги подържаш в безопасни граници. Пълното им премахване води до намаляване на колонията от нитирифициращи бактерий. За това пак е желателно, да се сменя възможно по малко количество вода.
Гореописания сценарий  по етапи е принципен. Поради невъзможноста да се оцени колко свободна химия имаш, колко ще абсорбират смолите, колко ще храниш рибите и. т. н.
Имаш обаче тестове. Наблюдавай рибите. Задаваи си въпроса, каво правя ? и защо го правя ?. Да не забравяме и за късмета на начинаещия. Може всичко да се размине, без повече стресови намеси :-)
Поздрави и успех с хобито.



nidkolio

Така като гледам, вече има някаква насока какво да се прави.
Моето предложение в случая е следното.
След като си сложила вече Extreme и TheraP, защо не им дадеш шанс и да наблюдаваш какво ще стане...
TheraP не е химия а е съвкупност от бактерии които помагат за азотния цикъл + стимулиращи организма на рибите вещества, ето и описание за тези които не са запознати: http://aquariumbg.com/forum/pet-paw-com/produktite-na-microbe-lift-v-balgariya/msg282455/#msg282455
Аз дори бих комбинирал със Special Blend.
При не установен аквариум препарата се добавя в по големи количества именно да не се допусне натравяне на рибите, поради липса на бактерии за обработка на амонии и амоняк. Когато аквариума вече има установен цикъл препарата се слага в по-малки количества за да компенсира загубите на бактерии при смяна на вода, чистене на филтър, грунд и каквото вмешателство се сетите още.
Единствената химия която е сложила в момента е Extreme, който отстранява тежките метали, хлора, амоняка който ще oтрови рибите. Това като цяло е подобрител за чешмяната вода. Ето описание: http://aquariumbg.com/forum/pet-paw-com/produktite-na-microbe-lift-v-balgariya/msg283400/#msg283400

Ето и едно простичко обяснение на процеса:
http://www.microbelift.com/files/2712/8198/9955/Setting%20Up%20Aquarium%20and%20Cycle.pdf

*offtopicИ понеже очаквам пак да има коментари от сорта "не ти трябват химии" "може и без тези неща да стане". Да факт е че може, но отнема повече време и усилия за постигането на равновесие. В някои случаи дори не може да се постигне. Както колегата спомена в горния пост, какво удоволствие ще ви достави да мъкнете 250 литра вода? Е с тези препарати количеството вода което ще сменяте ще е доста по малко а и рибите ще се чустват добре. Постига се стабилна среда в аквариума бързо и без много гимнастика.

За да не говоря еи така ще кажа, че аз ползвам тези продукти (разбира се не само тези два). Резултатите са повече от задоволителни. Параметрите на водата преди седмичната смяна която правя са със същите стойности каквито са били точно след смяната на водата. В аквариума има и 15 см дискуси (4бр) и доста дребосъци като червени неони 4-5 см (8бр), паекокс 5см (4бр), кули 10см (1бр), анциструс 10 см (1 бр) и 4 САЕ-та 5 см. това е в под  400 лирта вода. 

Вече доста хора са ползвали продуктите на Микроб Лифт и са доволни от резултатите.

Като заключение ще кажа следното...
Има много препарати на пазара на всякакви производители. Може ли да се мине без тях? Разбира се че може. Ползата от тях е повече свободно време да се наслаждаваме на красотата която сме избрали да имаме примерно в хола си.
Всяко нещо си има цена, в единия случай плащаме с парите които сме изработили, в другия с свободното си време и услилия които полагаме. Въпрос на личен избор е кой от двата начина за плащане ще предпочетем.

https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

viarat1

Оценявам съветите на всички,защото всеки по един или друг начин иска да помогне за което съм много благодарна.Разбира се всеки си преценява кое да изпълни от тези неща защото неможе да направи всичко :-)
Ясно ми е че по един или друг начин съм нарушила азотния цикъл. Може и да се дължи на прекаленото почистване на филтрите от моя страна, макар че ги изплаквам във вода от аквариума.Ама много бързо ми се струва че се цапат(говоря за вътрешния).също и сифонирането на дъното,случнало се е и двапъти в седмицата да го минавам.
Та поради тази причина че съм нарушила може би азотния цикъл сложих и тези препарати за да може да се възстанови по бързо и да не страдат рибките.Сега меря всеки ден за сега са добре показателите.

elblanko

Цитат на: piterd - 11.02.2011 12:17
Привет viarat1,
Но явно има много свободни хора, които се изявяваме като "чукча писател кукча не читател"
Колега тука дори не подозираш колко си прав.
Я да ти отпера няколко въпроса, че гледам доста детайлно обясняваш процесите който протичат в аквариума.
Защо си мислиш че при смяна на 80% от водата бактериите намаляват?
То че намаляват е ясно, но процентно колко мислиш че намаляват?
Говорим конкретно за този аквариум, и се съсредоточаваме върху неговите обитатели, размер и филтрация.

Цитат на: piterd - 11.02.2011 12:17
2. Нашето време и възможност за извършване на дейноста. Колеги ! Що за удоволствие е хобито ако ще подготвяте 240л вода (80% за 300л аквариум) и ще я изливате и наливате в аквариума. Друго е, ако имате съоръжения които ви помагат, но това вече си е професионализъм, а не хоби.
Колега ти как го казваш, все едно ще подготвяш совалката за излитане, далеч не е толкова трудно колкото го изкарваш.
Кво и подготвяш толко на тая вода?
Не знам с туби ли сменяш вода с кофи ли, няма значение, явно е нещо такова щом ти е толкова тежко.
Сега ще ти обясня как се прави, и държа да кажа че метода е евтин и по лесен от тоя с кофите варелите, тубите и тем подобни.
Трябва ти маркуч от аквариума до банята, трябва ти един воден филтър за около 30 кинта.
С маркуча източваш водата сифонираш си пиеш си кафенце това онова, после слагаш филтърчето на маркуча нагласяш температурата на водата, пускаш я да пълни аквариума.
Колко по лесно може да бъде?
Този въпрос е адресиран и към колегата nidkolio.
Съответно аз бих попитал последните двама изказали се, що за удоволствие е хобито ако мъкнем кофи и легени?
И що за удоволствие е да даваш толкова пари за химии, като спокойно можеш да минеш и без тях.
Както вече казах, ако някой има излишни пари ок, да си купува.
Но да обясняваш на другите че трябва да си купуват някак си не върви.

Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

nidkolio

Отговора е елементарен, поне от моя гледна точка.
За дългия маркуч си прав, самя аз ползвам такъв. Сифонирам си и си пия кафенцето докато се източи водата.
Обратня процес е доста по труден.
Не разбрах за какъв воден филтър говориш. Директно от чешмата ли слагаш? Това също е възможно но хлора който е във водата както много добре знаеш уврежда хрилете на рибите. Ако успяваш с този воден филтър да го премахнеш, супер, ще те помоля да ми пратиш на лично какъв е този филтър.
Втората част кометара е също интересно, може да нагласиш температурата на водата и да я сипеш директно в аквариума. Не навсякаде е приложимо това. Пример ще ти дам с моя случай. Сградата в която живея е с тръбопровод "100" години. Незнам дали това е причината или какво , но топлата вода е с много променливо налягане. нагласяш водата и пускаш в аквариума, сядаш и си пиеш кафето и като се върнеш да видиш какво се е получило се оказва че си сипвал вода с 10 градуса в аквариум който е на 31. Мда приемлив вариянт... Добре че го пробвах докато аквариума не беше обитаем още.
А какво ли се не на Софииска територия, където водата изобщо не е толкова подходяща за повечето видове аквариумни риби? Пак ли същата система да приложат хората?
Не искам да споря по въпроса има доста статии из този форум за кое как трябва да се направи. Всеки чете и се образова, прави си изводите сам и действа на свой риск.
Приготвянето на водата за аквариум по книга далеч не е по описания от теб метод. Преседяла, обезхлорена, без тежки метали и един куп боклуци. Всеки сам може да реши как да си я приготви и всеки намира решение за проблемите си.
Разбира се, системи могат да се измислят до колко са полезни за аквариумните обитатели, едва ли аз или ти можем да кажем. ние забелязваме съвсем малко от това което чустват рибите;)

Това е мое мнение, и никой не е длъжен да се съобразява, вярва или следва...

: 11 февруари 2011, 18:37:44
Забравих да коментирам и последната част!

ЦитатНо да обясняваш на другите че трябва да си купуват някак си не върви.
Човек не може да накара никой нищо да купи насила. Дава се информация и всеки сам решава и си прави изводите дали иска съответното нещо или не.
Да попитам и аз. За колко време ще пуснеш аквариум с обитателите му като наливаш вода от чишмата само?
Всички знаем колко сме нетърпеливи когато опре до новите ни придобивки, това е начин да ин се насладиш доста по отрано.
И отново избора е изцяло твой, може да ти доставя удоволствие да чакаш целия процес и да се наслаждаваш на това няма нищо лошо в това даже е похвално.
Но аз нямам такова търпение (което си е мой недостатък).

Никаде не съм казвал че без да копуваш не става *privet*
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

elblanko

Цитат на: nidkolio - 11.02.2011 18:47
Обратня процес е доста по труден.
Не разбрах за какъв воден филтър говориш. Директно от чешмата ли слагаш? Това също е възможно но хлора който е във водата както много добре знаеш уврежда хрилете на рибите. Ако успяваш с този воден филтър да го премахнеш, супер, ще те помоля да ми пратиш на лично какъв е този филтър.
Аз моя съм си го правил, както и почти всичко свързано с моя аквариум, това е голямо удоволствие за мен, като си легна на дивана да си зяпам рибоците, да знам че всичко съм го направил с двете си леви ръце.
И понеже явно ти не си по тая част, веднага те пращам да си купиш един за 70 кинта, има много видове филтри, просто тоя ми излезе първи като попитах чичо гугъл.
http://www.top-obqvi.com/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D1%81-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BA-195779adv.html

ЦитатНе навсякаде е приложимо това. Пример ще ти дам с моя случай. Сградата в която живея е с тръбопровод "100" години. Незнам дали това е причината или какво , но топлата вода е с много променливо налягане. нагласяш водата и пускаш в аквариума, сядаш и си пиеш кафето и като се върнеш да видиш какво се е получило се оказва че си сипвал вода с 10 градуса в аквариум който е на 31. Мда приемлив вариянт... Добре че го пробвах докато аквариума не беше обитаем още.

Ми купи си една юнга и си я вържи на студената тогава, а може и нещо по скъпичко да си купиш, както казваш всеки сам си решава.
И всъщност това са някакви твои си проблеми аз не съм домашен майстор за да ги разрешавам.

ЦитатПриготвянето на водата за аквариум по книга далеч не е по описания от теб метод. Преседяла, обезхлорена, без тежки метали и един куп боклуци.

Колега и на тебе ли ти е толкова сложно пустото приготвяне на водата?
Говорите за него като за ядрена физика.
Ти как я приготвяш, изсипваш менделеевата таблица в кофите ли?
Нали за това са тия филтри колега не са за хубост.
Бих те разбрал само ако продаваш всичката тази химия, защото ще изкараш пари от нея, и по никакъв друг повод.
Ти така я нахвали точно все едно я продаваш.
А дали е така?
*DRINK*

Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

nidkolio

Купи си юнга... или по скъп...
купи си филтър за 70 кинта (междо другото с някакъв живот на филтърните материали)
купи си още един куп дреболии за да минеш тънко...

Еми да съгласих се, да по-добре е.

И както вече 3 пъти казах, може и така и така въпрос на личен избор. Моят е един твоя друг, лошо няма *THUMBS UP*.
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

Similar topics (5)

28969

Публикации: 4
Прегледи: 3673

43195

Публикации: 5
Прегледи: 2787

20317

Започната от Caxapa


Публикации: 6
Прегледи: 4183

50027

Публикации: 36
Прегледи: 15342

27236

Публикации: 18
Прегледи: 9671