• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

температурата в аквариума - да да ... много е дъвкано

Започната от Fifa, 08.05.2013 12:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Fifa

Такаа, от няколко дни имам проблем с температурата в аквариума. Изчетох всички подобни теми/ защото е пълно с тях/, но повечето хора се оплакват от това, в разгара на лятото, когато са жегите.
Ставам онзи ден и поглеждам термометъра ...и о ужасТ.. температурата беше почти 33 С  =-O
Нагреватела е настроен на 24 С, лампите не бяха светили повече от 12 часа, околната температура/в стаята/ е постоянно 25 С.
Май трябваше да започна с аквата: фирмен 120 литра, вътрешен филтър, осветление 2 х 24 , реално налятата вода  е около 95-100 литра, другото е грунд, филтъра, корени, камънаци и няколко растения.
Обитатели: 7 данио, 5 коридорас, 1 лабео, 3 молинезии.
Първо изключих тотално нагреватела, ефекта за около 6-7 часа, беше 1 градус- нищо съществено./реших, че може да е дефектен и да грее./
Днес оставих капака отворен и за няколко часа температурата спадна до 28-29 С. Да де, ама това не е решение, с това лабео и 4-годишно, което иска да си играе с рибките *CRAZY*, няма как да стане.
Чудя се, какво може да се случва в аквариума, при условие, че няма никакъв нагревател, рибите са малко, в стаята е 25 С, и пак да се получава тази супа?
А да... има и гъба с мехурчета, заради дъщеря ми.

dalgia

Вътрешният филтър и той покачва температурата.

niky

Има два варианта според мен - или термометъра не е наред или нагревателя.
По всяка вероятност е нагревателя, не може да разчиташ на написаното за градусите, това си е чисто ориентировъчно.
Смени вода, измери температурата. Ако всичко е ОК, включи нагревателя на минимум, примерно 18 и следи цял ден какво се случва. Ако всичко е ОК, следиш още един ден.

Ако температурата не е достатъчна, качваш с един градус според скалата. И така докато закрепиш желаната температура.

Има вариант и нагревателя изобщо да не изключва, да си грее постоянно. Тогава няма нищо чудно в случилото се.

Просто си изясни къде е причината.
Аз лично съм си патил от noname нагреватели, затова ползвам или СЕРА и JAGER- https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.eheim.com%2Fresources%2Fproduct%2F440%2Fimages%2F120423020435.jpg&hash=28f08d2387359bce40f01ff3035bcaf51a163e8a
Още повече че имаш 220 волата във водата! - не рискувай.

Fifa

Да и това си го помислих..., ще видим, чакам да ми дойде външния филтър до 1 - 2 дни, та ще се разбере.
: 08.05.2013г 13:01ч
Термометъра, си вървеше в комплекта с аквариума, както и нагревателя.
В момента има 2 термометъра в аквата/сложих допълнителен, за да видя да не е от него/, и показват едно и също.
Нагревателя е Ферпласт. В момента е на min, но температурата стоеше над 29 С.
Сега след като седя почти цяла сутрин отворен, температурата е 27 С.

_Kirilov

Аз подобно на теб имах проблем - но разбрах , че е от плътно затворените ми капаци и вече лятно време поне единия капак го махам .
Пробвай да го отваряш капака от задната страна на аквариума - така 4-годишното няма как да бръкне вътре- но не мисля , че това би те удовлетворило.

Докато при теб може би най-доброто решение на фирмения капак да направиш от 2-те му страни(или на гърба му) по една дупка и да си купиш един вентилатор който да вкарва въздух - като от 20рата дупка ще излиза - цялата "галимация " струва около 10лв -вентиалторче + 2 предпазни решетки -като не вярвам да нямаш някое старо зарядно за телефон на което да го пускаш да си върти .

Ivan_S

Само да добавя и аз, че решението с вентилатора е може би най-вършещо работа, особено при големи жеги. Не е зле вентилаторите да се вържат към термореле, което сработва при показване на температурата и да се изключва, като се охлади (на принципа на хладилника). В противен случай вентилаторите ще работят нонстоп, което може да преохлади водата, отделно изпарение на вода повече от нормалното.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Fifa

То май със сигурност ще стигна до вентилатор, въпроса е дали ще може да се монтира. Капака се отваря само отпред, може би на мястото за автоматична хранилка ще стане. Ще ми отпадне гаранцията на капака, кво да се прави... няма пълно щастие.
На тия от Ferplast, ще им напиша едно кисело писмо, не че някой ще ме отрази изобщо, ама карай.
Егати смотания леген!

Tuono

Аз съм с Feplast Cayman 80 Pro и помещението е климатизирано. Температурата на въздуха в стаята е 24°, но в аквариума при 8.5 часа светене на 2х24W T5 в един момент водата в края на деня се нагря до 28-29 градуса. Единствено решение се оказа 80 mm вентилатор, поставен в отвора за автоматична хранилка. Влиза идеално в отвора уплътнен с лента за дограма и е напълно безшумен, под 1000 оборота. Включвам го с таймер по времето, когато лампите работят. Леко отварям капачето за хранене за да влиза свеж въздух, а режима на вентилатора е смукателен. Идеята е просто да изтегля топлия въздух от лампите. В момента температурата на водата е 24°-25° и мисля, че реших проблема с охлаждането. За мен е недопусимо аквариум с такава цена да няма фабричен вентилатор за охлаждане, но така са решили от Ferplast. Гаранцията не отпада, защото не се лепи нищо, а само отваряш място за автоматичната хранилка.
:::...откъде идваш ... и накъде отиваш...:::

Caxapa

Дай малко по обстойно  и снимки на аквариума. Какъв е вътрешният филтър.  Да не би този фирмен аквариум да е със съмп в който има монтиран и нагревател а този за който споменаваш да е друг/втори/ в аквариума?  Няма логика да е толкова температурата освен ако не си на 20° от Екватора. Вентилаторите решават проблема и да духа нонстоп , няма опасност от преохлаждане. Просто повечко вода ще се изпарява.

Fifa

Сахара, аквариума е Cayman 80. Филтъра е bluwave 05. Нагревателя стои вътре в самия филтър/има отделение за него/. Фото утре или вдруги ден/дала съм си апарата да снимат един рожден ден/.
Аз също съм учудена от тази температура. До 2 дни ще монтирам bluextreme 700,  да видим дали няма да е от вътрешния филтър.
В момента нагревателя е намален на минимум, но не е изключен съвсем от тока, защото е вързан за копчето заедно с филтъра. Трябва ми мъж с отверка, ама той ще е наличен довечера.

Ivan_S

Няма смисъл от кисели мейли  :-), щом един съд е затворен той малко или много при топло време ще се запарва. Зимата пък нали точно на това разчитаме - да се пази топлината, да не бичи нонстоп нагревателя. Както каза, пълно щастие няма. Фабричните капаци може да задържат повече топлина защото са пластмаса, недишащ материал - повече кондензират, по-плътни са. Моят е самоделка от дървени летви и като беше станало навън 30 градуса миналата седмица, с изключени нагреватели аквариумите качиха сами температурата на водата с по 2 градуса. Леко открехнати капаците, особено нощем, свърши добра работа. Използвах нощта, защото оставям да става течение в стаята, а и вечер естествено си пада температурата на въздуха. Така постигнах охлаждане с 1 градус. После и през деня понякога оставях открехнати капаците и върнах температурата в границите 25-25.5 градуса. Казвам това с идеята, че и този метод върши работа. Така или иначе съм планирал 2 вентилатора да монтирам. Ще бъдат на гърба на капака, понеже отстрани нямам възможност за монтаж. На гърба като правих капака съм направил в двата му края по 12 дупки ф8, сега част от тях ще съединя и ще сложа вентилаторите. Единият ще духа навътре и ще вкарва въздух от стаята, другият ще духа навън, откъм водата. Течението ще трябва да охлажда водата. Термореле също ще сложа. Аз си играя с колебания до 2 градуса, което не е много, но при положение, че не допускам принципно колебание от максимум 0.5 градуса си е доста.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Caxapa

Ето, че се изяснява полека положението.  Почти съм сигурен, че нагревателя е "сдал багажа" и трябва да се подмени. Оправяйте го с "наличният муж" довечера  и пак докладвайте  ;-) Наличният филтър  не го изключвайте дори когато пуснете допълнителният за който споменавате поне седмица време.
: 08-05-2013, 13:53:07
А сега до колегата Ivan_S ...Когато вентилаторите обдухват повърхноста на водата не е необходимо друг да вади  въздуха. Когато една помпа нагнетява не ти трябва друга . Въздуха излиза от самосебе си през противоположният отвор свободно.  *offtopic.

Fifa

Иване, за киселите мейли, си мисля, че не са излишни.
Когато ти взимат толкова пари, и твърдят, че са едни от най - добрите, би трябвало да са предвидили/ или поне тествали какво точно се случва в тези аквариуми, например да сложат фабрично охлаждане! Нямам нищо против, да си монтирам вентилатор, само че официалния вносител ме уведоми, че ми отпада гаранцията, ама то за какво ли ми е тази гаранция!
Благодаря ти, за подробното обяснение за вентилаторите. Довечера ще накарам мъжа ми да го прочете, че съм силно технически НЕграмотна, и дори няма да мога да го преразкажа :whistle:

Tuono

Fifa, нищо не се лепи, а само се премахва фабричната капачка за хранилката. Или от Ferplast искат да кажат, че 2 години нямам право да монтирам автоматична хранилка?
:::...откъде идваш ... и накъде отиваш...:::

Fifa

За автоматичната хранилка си махаш капачето, което  е предвидено,обаче ако се монтира вентилатор той трябва да бъде закрепен по някакъв начин, всяко лепене, завинтване и т.н  компрометира гаранцията.

Similar topics (5)

46693

Публикации: 2
Прегледи: 2061

33838

Публикации: 6
Прегледи: 3343

59

Публикации: 18
Прегледи: 16066

58416

Публикации: 0
Прегледи: 1187

56810

Публикации: 5
Прегледи: 2805