• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблеми в новия 160 л. аквариум / помогнете ми!

Започната от lirex, 14.03.2012 20:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lirex

Здравейте,

Имам нужда от помоща ви! Много съм нов в акваристиката, като под това имам в предвид, че ми е за първи път.

Кратка предистория:
Отидохме в един голям зоомагазин на 6-ти март тази година и купих 160 л. аквариум, с огънати стъкла, вградени филтър и осветление. Освен това купих и UV филтър, термометър, нагревател, кепче, четка с магнит за чистене и смукало за чистене на дъното. Момчето в магазина ни препоръча грунд подходящ за отглеждане на живи растения, декорация и химикали, които бързо да подкарат химичния кръговрат в аквариума. Каза, че ако същия ден напълним аквариума и пуснем всичко да работи, на следващия ден ще може да вземем рибки. Прибрахме се, наместих всичко вътре, напълних аквариума и го оставихме да си работи. В аквариума бяха сложени NITRIDAC в керамиката, BIOTRIX във водата, и някакви прахообразни пакетчета, някъде около керамиката. На следващия ден вечерта отидохме и купихме риби, като ги пуснахме във водата както трябваше - в отделен съд добавяхме към тяхната вода и от аквариума, докато свикнат, и после с кепчето в аквариума.

Проблем 1: Амоняк
Преди няколко дена започнах да меря нивата на NH3 (Амоняк), NO2 (Нитрити), pH, GH и KH. Всеки ден са едни и същи:
NH3 (Амоняк): 0,5 мг./л.
NO2 (Нитрити): 0,2 мг./л.
pH: 7,2
GH: 10
KH: 6

Добавям всеки ден NITRIDAC в керамиката според литрите на аквариума, вчера добавях и JBL Denitrol във водата, днес изчистих цялото дъно и смених %30+ процента от водата и пак амоняка е 0,5 мг./л. Теста за амоняк го правя с амонячния капков тест на PRODAC. Купих си и тестове лентички на JBL, които показват, че всичко е в нормите, но при тях не се тества амоняка. Не знам какво да го правя този амоняк. Прочетох, че е препоръчително да е 0 мг./л., а допустимия максимум е до 0,02 мг./л. Съответно 0.5 мг./л. би трябвало да ги трови, нали?

Проблем 2: Умрели рибки
На третия ден намерихме една от женските гупи умряла на дъното. Перките и бяха като изгризани, но по тялото и нямаше никакви наранявания, точки, животинки или други гадинки. Днес две от сомчетата бяха умрели на дъното. Не знам дали бяха умрели от вечерта, или при чистенето на дъното не съм внимавал. Две от молинезиите ми седят на дъното повечето време и не мърдат. Като ги побутнеш тръгват, но по някое време пак там отиват. Сега след смяната на водата малко се раздвижиха и ще гледам дали пак ще почнат.

Проблем 3: Раци
Взехме си и два сладководни рака, от малките, които се движат настрани. Единия днес го намерих скрит в една дупка и едвам мърдащ. Чудя се дали не е защото не е успял да излезе да си поеме въздух. Някъде ми казаха, че ако нямат достъп до въздух може да се удавят. По принцип имат, но ако по някаква причина този не е успял да излезе от дупката, сигурно това е причината сега да изглежда на умиралка. Изкарах го в една кутийка с малко вода и храна, но си седи апатичен. Не знам какво да го правя.

Проблем 4: Жълти петна по няколко от молинезиите
По далматинчестите молинезии се появиха нещо като жълти точки. В зоомагазина казаха, че не са чували за такава болест и вероятно това е част от украската им, която генетично можела да се появи. Проверих в интернет и имаше доста хора със същия проблем. Лошото е, че половината от тези хора казват, че след като се появили петната, малко след това умрели всичките им молинезии. Другата половина пише, че рибките им са наред и било генетична смяна на цвета от техни прародители златни молинезии. Не знам кой от двата варианта е при мен и какво да ги правя. Да стоя и да чакам ли..

По долу ще ви дам малко статистика за аквариума, плюс снимка, която може да помогне:

Статистика
Модел на аквариума: GIUMAR HR-1000B

Обем на аквариума: 160 л.

Височина: 60 см
Дължина: 102 см
Дълбочина (навътре) 35 см

Грунд
Дебелина на дъното: 4-5 см
Размер на камъчетата: около 0.5 см до 1 см.

Осветление: две лампи Sunsun 39W 220V 50Hz 14000K

Филтрация
Вградена на аквариума
Модел: HQJ-900G 12W
>> Hmax: 1.2 m
>> Qmax: 900L/h
>> IPX8: > 2m
>> Max: 35C

Вътрешен UV Филтър
>> Модел: JUP-01
>> Мощност: 8W
>> Напрежение: 220V/50Hz
>> Дебит: 800 литра на час 
>> UV POWER: 9W

Филтрите работят непрекъснато.

Дата на стартиране на аквариума: 6 март

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
- смяна на 30% от водата днес, 14 март + AQUA SANA препарат за премахване на хлор и др.
- чистене на дъното, пак днес, 14 март
- добавяне отново на NITRIDAC в керамиката и JBL Denitrol във водата

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:
- NITRIDAC почти всеки ден, в керамиката, по 15 мл. за 150 л.
- JBL Denitrol вчера и днес, пак според литрите
- BIOTRIX първия ден при пускането на аквариума, и вчера.

Вода:
Сменям по  50 литра (30% процента) на всеки 7 дни / досега един път, днес - 14 март.
При смяната: Водата е от чешмата, престоява 15 минути с AQUA SANA и после в аквариума. Водата е с температура около 26 градуса
Температурата на водата в аквариума е 26 градуса.

Храна:
Видове храна: PRODAC BIOGRAN сутрин, JBL SPIRULINA вечер
Колко често храните рибките си: два пъти - сутрин и вечер. Без ядене този понеделник.
За колко време рибките изяждат порциите си: около 30 секунди

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: не мога да преценя, може би 5-10%, вижте снимката
Колко % са бързо растящи: не знам, вижте снимката
Колко плуващи: не знам, вижте снимката
От касовия бон виждам следните имена: Анубис Бартери, Егерия, Лудвигия, Хигрофила-Коримбоза, Криптокорина.

Риби (и др.):
Гупи: 4 мъжки и 4 женски / едната женска умря
Бета: 1 мъжка и 2 женски
Молинезии: 4 далматинци + 5 балонести
Неонки: 22 бр
Клиновидна Разбора: 22 бр
Боция: 6 броя, вече 4, защото 2 немерих умрели днес
Речни раци: 2 броя, единият е много апатичен, отива си
Охлюви Неретина: 6 броя
Хелери: 2 женски и 2 мъжки

Млади риби: 7 броя, не знам от кой вид са, вижте снимката, появиха се на третия ден.

Дайте ми съвет какво да правя, защото проблемите не са един и два, а не искам обитателите на аквариума да страдат.

Поздрави,
Митко


raadkoo

Здравей  колега :-)
Всичко отговори на проблемите ти ги има в падащото меню в ляво. Разгледай всички теми за начинаещи и по конкретно за азотен цикъл и стартиране на аквариум. Добре си стартирал с растения, но нямаш завъртян азотен цикъл затова имаш и амоняк и нитрити. Рибки се пускат когато тестовете не отчитат никакви нитрити и амоняк, което става около месец след запускането на нов аквариум. Аз не съм фен на химии за това те съветвам за оставяш водата да престои поне един ден преди да я наливаш в акварима за да се махне хлора от нея. Вземи си някаква култура от живи бактерии от зоомагазин за по-бързо спасяване на полужението.

tomatomov197

   Еееее , дори и в работещ аквариум не може да пуснеш 70 риби наведнъж .  Съветвам те да сменяш половината вода всеки ден и да храниш през ден по веднъж . И така един месец .  Освен това можеш да махнеш половината рибки , и да не ги махнеш , те ще си умрат .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

lirex

Здравейте,

Благодаря ви за бързите отговори. Вече изчетох статиите в сайта, поради което започнах да правя редовно тестовете, смених 30% от водата, изичистих дъното и редовно започнах да пускам бактерите в керамиката, както и другите във водата от JBL.

Много късно разбрах за този Азотен цикъл и разбирам, че на теория трябва да си пусна риби в аквариума след още 1-2 седмици. Вече е минало свършено и се опитвам да спася положението без още жертви.

Ако можете да ме посъветвате какво точно да направя/купя по този и останалите изброени проблеми ще съм ви много благодарен!

Отностно броя на рибките - всичките са много малки по размери, освен няколкото малко по-големи молинезии. Като се погледне аквариума 3/4 от него изглеждат празни. Наистина ли е крайно необходимо да махам половината риби?

Поздрави,
Митко

raadkoo

Най-добре е всички да ги махнеш ще се изтровят задушат и т.н. Върни ги в магазина с уговорката, че ще си ги вземеш обратно като се закърпи полужението или ги дай на някой да ги гледа за кратко време. Нямаш бактерии да ти премахват ямоняка и нитритите от водата, а с рибките само се увеличават стойностите им. С чести смени на водата може и да се размине без много жертви, но гледай да е престояла.

Peza

Здравей,
Доста често се среща този сценарий, ако това може да те успокои. Първо човек си тръгва от магазина доволен с всичко необходимо за да може да пусне рибите веднага и после хоп ... не било точно така. Добре е че си започнал да четеш, пък макар и в последствие, всеки се учи от грешките си.
Цитат на: lirex - 14.03.2012 21:02
Отностно броя на рибките - всичките са много малки по размери, освен няколкото малко по-големи молинезии. Като се погледне аквариума 3/4 от него изглеждат празни. Наистина ли е крайно необходимо да махам половината риби?
Има един груб и малко неточен ориентир по който може да съдиш. Минимум 1литър аквариумна вода = 1см дължина на рибките. Така ако имаш 10 рибки по 3 см излиза 30 литра. Ако имаш 70 по 3см излиза 210 литра. Това е само за ориентир и не е аксиома, но в общия случай е прагът след който нещата отиват в друга посока. По-добре е засега да предвиждаш по повечко от литър на сантиметър.
Другото което можеш да направиш е да се ориентираш към даден вид рибки и да оставиш тях. Колкото повече видове на едно, толкова повече рискуваш.

Наистина ако можеш да ги дадеш на "хотел" докато аквариумът лека полека зацикли и после да ги добавиш поетапно ми се струва най-разумният вариант.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

lirex

Здравейте,

Значи ако всеки ден сменям към 50 литра, и дам част от рибките "на хотел", има добри шансове да няма повече смърти и след няколко седмици да се стабилира всичко за постоянно?

Също така да попитам - има ли някакви растения, които да обработват добре амоняка? Ако да, колко да си взема?

Да има хора от Варна, които биха помогнали с настаняването на част от рибките? Може би молинезиите и хелерите, тъй като са най-големи?

Поздрави,
Митко

nikolay0876

Значи в общи линии сбъркал си с ранното пускане на риби. Но са ти казали от магазина така. По принцип си слагал бактерии, тая химия, която са ти я продали, лошо няма, НО НИКОЙ не ти е казал, че не трябва да пускаш UV филтъра.Спри у-вето докато не се образуват достатъчно бактерии. Ти си заложил жива култура с нитрифициращи бактерии и ги унищожаваш с у- ве лампата. Няма как да зациклиш цикъла. Иначе може и да нямаш много жертви. Успех.

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

tomatomov197

   Има от Варна - да . Аз . Дай да ти напълним 100л. вода от аквариум . Риби не се пускат наведнъж колега , трябваше да почнеш сега да пускаш първо няколко живородки и след няколко дни още няколко рибки . 
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Георги

В помощ ще ти е да сложиш активен въглен във филтъра - той ще поема амоняка, за да сменяш по-малко вода. След като ти се нормализират нивата може да го махнеш, до месец.
Растенията консумират много малко амоняк - малко са ти растенията да разчиташ за това на тях.

Similar topics (5)

42965

Започната от Go6ko_98


Публикации: 15
Прегледи: 5071

37203

Публикации: 5
Прегледи: 7041

29172

Започната от Buhoff


Публикации: 37
Прегледи: 13210

2048

Публикации: 26
Прегледи: 15276

22835

Публикации: 10
Прегледи: 4130