• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с водата и растенията.

Започната от evo, 07.12.2012 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evo

Здравейте,

Имам нужда от съвет, за водата и растенията в аквариума.
Аквариума е с големина 80х60х30 и около 135-138л. вода.
Филтъра е външен Tetra 700л/ч.
Осветлението е 2х18W AQUASTAR и 1х18W GRO-LUX на Sylvania. Като осветлението се пуска в 8:30 и се гаси в 18:20-18:30.
Температурата е около 27 градуса.
Идеята за аквариум се роди в офиса където работя, което е и причината за малко хаотичните действия свързани с него. Имаме двама колеги, които са любители акваристи и с тяхна  помощ идеята се развива.
Но какво е видно от темата според мен има малък проблем в средата. Аквариума е стартиран на 20-ти Ноември, като е налята чешмяна вода, сложени са растенията, корена, грунда и бекграунда. При стартирането използвахме продукти Aquatan и Nitravec в съответните пропорции. Водата първоначално беше малко мътна особено след добавянето на Nitravec, но в последствие за няколко дни се избистри до кристална. Както написах, аквариума е офисен и един от колегите добави рибки (Сае и Анциструс) още на другия ден (21-ви). След още една седмица от 28-ми Ноември процеса беше лавинообразен и вече на 30-ти имахме следните риби:
1 х Сае
3 х Анциструси (единият е голям, донесен от колега от неговия си аквариум)
2 х Пангасиуса
2 х Силвър шарк
10 х Неонки
1 х Бета
1 х Нож
1 х Ампулария
1 х Tylomelania
Растения имаме :
Криптокорина, Валиснерия, Явански мъх (който е около корена), една топка мъх и още две, на които не им помня имената но ги има на снимките.
Събота и неделя, осветлението не работеше (трябва да си вземем един таймер), а в понеделник (3-ти Декември) вече нещата не изглеждат толкова добре. Водата не е толкова бистра, а в нея плуват трудно забележими "неща" не мога да ги определя от какво естество са, а също и едно прилично количество откъснали се от всички растенията листа. Във водата плуват и едни като "парцали" според мен приличат на слузести люспи, също такова покритие се наблюдава по вътрешността на целия маркуч за чиста вода идваща от филтъра. Във вторник (4 Дек) сифонирахме понеже в понеделник пуснахме една храна на гранули, която рибите не изядоха и остана по дъното. Тогава и сменихме 30% от водата с престояла 24 часа чешмяна вода и пак добавихме Aquatan и Nitravec. Но растенията не ми изглеждат добре, станали са кафяви и са загубили от онзи хубав зелен цвят.
Това, което сме предприели по съвет на колегите акваристи е да не гасим осветлението, защото според тях това е проблема, за лошото състояние на растенията. Но пък се появи вече доста силен мъх по бекграунда.
Другото, което направихме днес е да намалим температурата на около 24-25 градуса.
Интересното е че рибите се чувстват добре и до момента няма жертви. Всеки ден измерваме показателите на водата и всичките са в нормата. За измерване използваме едни тестове, които са 6в1.

Аквариума - Live   :popcorn:
http://i48.tinypic.com/2nq5pnq.jpg
http://i45.tinypic.com/206lyjp.jpg
http://i48.tinypic.com/33u78s8.jpg
http://i49.tinypic.com/2d297i1.jpg
http://i46.tinypic.com/2ypkdgn.jpg
http://i48.tinypic.com/a5auk6.jpg
http://i47.tinypic.com/2hnxvdc.jpg
http://i45.tinypic.com/22f8ud.jpg
http://i48.tinypic.com/2s9yhig.jpg
На снимките водата изглежда много зле, всъщност е по-добре, но не успявам да го снимам с по-добро качество.

Моля, за съвет. *SORRY*

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

terier4o

''Във водата плуват и едни като "парцали" според мен приличат на слузести люспи, също такова покритие се наблюдава по вътрешността на целия маркуч за чиста вода идваща от филтъра. Във вторник (4 Дек) сифонирахме понеже в понеделник пуснахме една храна на гранули, която рибите не изядоха и остана по дъното. Тогава и сменихме 30% от водата с престояла 24 часа чешмяна вода и пак добавихме Aquatan и Nitravec. Но растенията не ми изглеждат добре, станали са кафяви и са загубили от онзи хубав зелен цвят.
Това, което сме предприели по съвет на колегите акваристи е да не гасим осветлението, защото според тях това е проблема, за лошото състояние на растенията. Но пък се появи вече доста силен мъх по бекграунда.
Другото, което направихме днес е да намалим температурата на около 24-25 градуса''


1.Във водата плуват и едни като "парцали" според мен приличат на слузести люспи, също такова покритие се наблюдава по вътрешността на целия маркуч за чиста вода идваща от филтъра .
- По описанието което даваш ,на мен ми прилича на бактериална колония , нещо което се случва във всеки новостартиран аквариум - нямаш поводи за притеснение  - Спрете да наливате всякаква химия в аквариума .
2.Във вторник (4 Дек) сифонирахме понеже в понеделник пуснахме една храна на гранули, която рибите не изядоха и остана по дъното.
- Това не е нужно да го правите , още повече че точно сега когато аквариума е нов сифонирането е повече вредно от колкото полезно , защото така изсмуквате от грунда и полезните нитрифициращи бактерии  .
3. Но растенията не ми изглеждат добре, станали са кафяви и са загубили от онзи хубав зелен цвят.
Това, което сме предприели по съвет на колегите акваристи е да не гасим осветлението, защото според тях това е проблема, за лошото състояние на растенията.

- Дам .... най-лошия възможен съвет. Възможно най-скоро купете един таймер и нагласете осветлението на не повече от 6 /7 часа аквариума все още е нов нестабилизиран ,  и подобни експерименти завършват с бум  но водорасли, на по-късен етап увеличете продължителността на светенето до 8/9 часа според мен повече е излишно и по някога и вредно .

Растенията не изглеждат добре поради това , че не са адаптирани и са попаднали в неблагоприятни условия , на снимките не успях да разбера дали кафявото по растенията е гниене или е просто част от кафявата фаза (кафяви водорасли) .
Част от причините довели до проблеми с аквариума най-вероятно са свързани и с пренаселването му с рибки .

- Какво бих направил аз :
Купувам таймер и нагласям осветлението на 6/7 часа , спирам да сифонирам -седмична смяна на водата около 20 % от обема на аквариума, спирам добавянето на химии , когато храня рибите внимавам да не ги прехраня - слагам толкова храна колкото да могат в рамките на 1-2 мин да излапат цялото количество иии веднага почвам да чета статиите от подвижното меню в ляво на станицата на форума като започвам с разделите , които са ми най-малко познати и свързани с настоящите проблеми с аквариума .





https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

evo

Много Благодаря, за отговора. Днес едното растение изглежда почти на 90% загубено, но ще видим ... докато не падне геройски няма да го вадим от аквариума.
Според мен кафявото по растенията е гниене. Четох за различните видове водорасли, но за момента са изключително малко (като изключим бекграунда) и не мога да ги определя.
Относно статиите съм ги прочел почти всичките, но това съвсем не означава, че съм вникнал в проблематиката. Надявам се и времето да помогне.

terier4o

     Ако става въпрос за растението от дясно  на среден план - Limnophila sessiliflora по някога се случва, макар и да се води сравнително лесно, не се мъчи с него изкарай го от аквариума и го пращай в кофата. При първия ми отпит с него успях да унищожа една кофа лимнофила за няколко месеца  :-[ :-D .
Аз бих те посъветвал, ако ще купувате допълнителни растения да се насочиш към папратите, те са доста по-непретенциозни поне според моя опит с тях . Аз бих ти препоръчал Микросорум, Криптокорина, и Болбитис . И след като аквариума влезе в ''цикъл'' можеш да пробваш отново с лимнофилата, ако ти харесва.
За сега ще е достатъчно, да купите таймер за осветлението и да внимавате да не прехранвате рибите.
Успех !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

tomatomov197

   Да , просто трябва време за да има какво да ядат растенията .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Similar topics (5)

58814

Публикации: 5
Прегледи: 3628

51251

Публикации: 9
Прегледи: 4461

857

Публикации: 42
Прегледи: 19198

36738

Публикации: 16
Прегледи: 8475

42958

Публикации: 23
Прегледи: 9116