• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 04:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с аквариуми

Започната от okokorekokes, 29.06.2010 11:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

okokorekokes

Та значи имам 2 аквариума единия е 80 литра осветление 2 х 18 вата  само едната е пусната ,сменям сяка седмица по 10 литра вода и в него гледам около 30 рибки общо живородки и анцитруси и доста растения .А в другия 20 литров осветлението е 9 вата енергоспестяваща има много броики малки бебета и растения ама са малко ,та вапроса ми е защо в големия растенията не варвят а в малкия си варвят добре и в големия някои растения стоят бледи ? и двата са стартирани от около месец и половина

bicho1976

Какви са растенията,грунда,ториш ли подаваш ли ЦО?Дай малко повече информация.По колко време на ден светиш?Защо само едната пура свети,крайно е недостатъчна.Аз бих светил с двете плюс още една такава.

okokorekokes

растения:лимонче,роголистник ,Хигрофила полисперма ,Маяка флувиатилис,Валиснериа натанс,Криптокорина гигантска ,грунда е 2-3 мм ,неторя и не подавам ЦО,осветлението е 11 часа дневно. светя с една щото ми казаха че на роголистника е много светлината и като сменям водата слагам 1 кафена лажичка англииска сол .

petarvalchev

А с кавки лампи светиш?

okokorekokes

Цитат на: petarvalchev - 29.06.2010 12:12
А с кавки лампи светиш?
1 обикновена и 1 аквастар

petarvalchev

И аз имах такъв проблем. При мен лимончето пожълтя, не дърпаше, криптокорина и тя. Смених осветлението с една Аквастар и една Гролукс и светя по 7 часа. Тръгнаха значително по-добре и предишните проблеми с растенията ги нямам. Не торя (правих опити за торене, но реших да не рискувам и си останах само с осветлението) и не подавам CO2. Незнам дали проблема ти е от лампите, но мисля, че моя беше от тях ;) За това, че светиш само с едната лампа по 11 часа бих те посъветвал да светиш и с двете, но по-малко време :) 2х18 са напълно нормални за такъв литраж. Също светя с 2х18, но на 100л. На роголистника му няма нищо - расте като откачен.

Асен Евгениев

Може да не са се адаптирали, затова да не тръгват. Като преместя някои от растенията от
единия си аквариум в другия, зациклят и не отлепят, въпреки че са вървели добре преди това.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

vanko 2

Здрасти колега и аз мисля че трябва да светиш с двете лампи, но по-кратко време около 7 часа. Иначе е съвсем нормално при преместване на растенията те да спрат за малко развитието си. Има растения на които листата им се скапват при пресаждане.

bicho1976

Криптокорината и валиснерията нямат проблеми с по-слабо осветление.Но за другите е нужно средно-силно осветление.Светвай другата пура и може още една да добавиш.3x18w се пада 0.67wна литър.

okokorekokes

аз и така сам правил премествал сам ги но като си купя или земам от някои и разделям растението в малкия варви а в големия не ,в малкия не сменям вода само храня и доливам вода направо от чешмата около 1 литър седмично. какво да си зема някакав тор или да си направя PMDD и някои ако е правил дали помага ?

petarvalchev

За сега пусни и 2те лампи и намали времето на светене. Виж как ще се отрази на растенията. Не бързай с торенето.

Моите растения, както казах по-горе, не вървяха. Избързах, взех течен тор, започнах да торя, тръгнаха от зелените водорасли. Малко след това смених осветлението и спрях да торя. Растенията си вървят повече от добре. За сега нямам и намерения за повторно торене.

okokorekokes

на колко да го намаля сега ми е на 10 часа ,а и да поясня аквариумите се намират в коридор кадето има доста дневна светлина и като изгаснат лампите на аквата и не е тъмно изцяло в него а малко свети

petarvalchev

Мисля, че 7-8 часа като начало е добре. А и щом стига "външна" светлина до аквариума.

erjo302

колеги искам да попитамнъакои дали знае как мога да поправъа течящ аквариум без да го празня *dontknow*

MeTogu

Ако се зачисти мястото и се фугира добре от вътре,но този ремонт не е много надежден.Принципно се разлепя стъклото,почиства се добре от силикона и след това се залепва отново за да стане по-сигурно.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Similar topics (5)

37654

Публикации: 13
Прегледи: 5018

54435

Публикации: 2
Прегледи: 2265

25895

Публикации: 4
Прегледи: 3803

55104

Публикации: 17
Прегледи: 7682

47634

Публикации: 8
Прегледи: 3508