• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 21:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем ГОООЛЕЕЕМ

Започната от Бойко, 04.04.2010 13:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бойко

Здравейте имам голям проблем,появи ми се много пяна във водата.Ето какво стана,онази вечер реших да сменя филтъра(гъба и аератор)най простите,и се сетих че бях купувал преди известно време,реших да му направя някакъв вид дезинфекция,накиснах го във вряла вода и сложих много готварска сол за около15,20мин.после го исплаквах много пъти под чешмата сложих го в аквариума всичко ОК.Но  вчера сутринта като станах какво да видя УЖАС цялата повърхност на авариума беше в пяна нещо като реклама на нов перилен препарад,а водата си беше кристално чиста но забелязах,че и трите ми скалария имат нещо като пердета на очите и единият коридорос са му се подули очите и нищо друго другите риби за щастие им няма нищо поне външно,а те са още един коридорос 2бр.анциструси и 2бр.хелери.Веднага источих водата повече от 50%,после долях 20лит.и пак источих толкова като започнах да мия гъбата все едно я бях потопил в ;TEST;толкова много пяна пускаше(изхвърлих я).Напълних аквариума с прясна вода направо от чешмата и сипах някакво лекарство на което пишеше че е за периодична дезинфекция(CMT по една капка на литър вода).Тази сутрин като станах видях ,че очите на скалариите са се поизчистили има останало много малко от така нареченото перде но на сомчето са все така.Та въпроса ми е от каде се взе тая пущиня и какво да направя,имали шанс рибите ми да се въстановят напълно.Аквариума е д75 в35 ш20 около 42/43литра вода.Забравих да кажа ,че и растенията са си добре за сега.

bells

За проблема не мога  да ти помогна, но махни скаларийте, аквариума ти е прекалено малък.

Caxapa

Та значи караш си ладичката  на някакво рали и изведнъж решаваш да смениш двигателя "ей така в движение" с някакъв от ламборгини който си натоварил в багажника за баласт. Та питам те! Как се сменя филтър в работещ аквариум? И какви са тези изварявания със сол? :-| :-|
: 04-04-2010, 16:04:06
Та за да не се чудиш как да ми отговориш ще ти помогна. Стресирал си рибите! А и скалариите не са за такъв малък аквариум.

Luton

На мен ми прилича на замърсяване със някой почистващ-пенлив химикал
чак толкова пяна, без директна причина, едва ли.
Възможно е да си го внесъл с непочистени ръце
а веднъж гъба "разпенили се" трудно се измива напълно
но нека по-напредналите и знаещи да помогнат.
Така е според мен.

Поздрави. :-)

Бойко

Значи:Първо да ти кажа,че старата гъба се беше захабила и затова реших да я сменя,не съм я изварвал,а просто я накиснах в мого топла вода която тече от чешмата.Що се отнася за скаларийте точно в този аквариум вече са около 6,7см.само тялото и скоро ще бъдат преместени в подходящ съд с рамери д.95 ш.30 в.50 в сантиметри.Писал съм за проблем,а не за какво трябва и нетрябва да живее в аквариума.
: 04.04.2010г 16:04ч
Този отговор се отнася за САХАРА
: 04.04.2010г 16:04ч
Без заяждания

Caxapa

Няма място за заяждания тук.Дадох пример с който са си поясниш какво си направил. Нищо де.Питаш и ти се отговаря а вероятно отговора не ти е допаднал.Означава, че имаш изборност от към отговори. Колкото до пяната -можеш да наблюдаваш същия случай в някоя пречиствателна станция в басейните с механичното отделяне на примесите във водата. Та там едни пЯни се вихрят които са завиждане дори и от Ариел. За филтрите и биоживота в тях почети повечко и не се прави на "диз тежкар"  Куцат ти много теми  които са за начинаещи а се нервиш когато ти кажат нещо обективно и реално.  Отделен е въпроса за правописа ти в първия постинг  на темата.
И не само, че днес е празник но въобще не ми се иска да си развалям настроението с такъв "дебелоглав" акварист като теб.  Желая ти всичко добро!

valnata

Ами недей да сменяш гъбите ако не са скъсани, а само ги изплаквай в аквариумна вода. Няма нужда да се киснат със сол и др. Аз на моя вътрешен филтър гъбата стана на година и още си е здрава, само на две седмици я плакна в аквариумна вода. *THUMBS UP* Твойта гъба на колко време беше, че се е захабила и колко често я переш?

vasso

Спри да слагаш всякакви знайни и незнайни препарати- само скапваш положението. Някои гъби, които се продават в магазините се пенят ужасно силно, дори без препарат по тях- намокря се и почва да се пени. Ако си сложил някаква такава, която не е за аквариум, по-добре я махни. Не слагай сол- безсмислено е. Остави аквариума да се стабилизира. Скалариите засега са можели да живеят в този обем, но занапред е добре да ги преместиш. Аз избягвам да си мия ръцете със сапун когато бъркам в аквариума- след това се мия. Филтърът ти не е подходящ според мен- вземи си нормален вътрешен филтър- не са много скъпи. *DRINK*

botan

Цитат на: Бойко - 04.04.2010 16:25
Значи:Първо да ти кажа,че старата гъба се беше захабила и затова реших да я сменя,не съм я изварвал,а просто я накиснах в мого топла вода която тече от чешмата.Що се отнася за скаларийте точно в този аквариум вече са около 6,7см.само тялото и скоро ще бъдат преместени в подходящ съд с рамери д.95 ш.30 в.50 в сантиметри.Писал съм за проблем,а не за какво трябва и нетрябва да живее в аквариума.
: 04.04.2010г 16:04ч
Този отговор се отнася за САХАРА
: 04.04.2010г 16:04ч
Без заяждания
А този отговор се отнася до теб:
Тази пяна преспокойно може да е от мръсотия заради прекалено много, прекалено големи риби и калпава филтрация, тъй че Сахара е много прав да спомене и не, не се заяжда, просто ти дава пример който по-добре може би би си представил и се опитва да ти помогне защото вижда, че нямаш особена идея за това как се поддържа аквариум. За това виж отстрани изкачащото меню => Често задавани въпроси => Много важни статии и прочети някоя друга и не си мисли, че сме се събрали тук с идеята да се заяждаме.

kamos

Аз бих заложил в случая на бактериална ципа в комбинация от някакво бактериално заболяване и двете в резултат на лоша хигиена на аквариума.
Повечко опресняване /малки и чести смени/ би трябвало да оправят нещата.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Асен Евгениев

Филтърната гъба не се пере, а когато я сменяш, стара и нова трябва да поработят заедно поне седмица.
Водата ти може да изглежда кристална, но това не означава, че не е пълна с разни отпадни и отровни
съединения.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

43273

Публикации: 5
Прегледи: 2651

35115

Публикации: 0
Прегледи: 2625

45881

Публикации: 25
Прегледи: 7570

2561

Публикации: 7
Прегледи: 4177