• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Прах във водата (или нещо подобно)

Започната от NeLyTo, 30.12.2014 12:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NeLyTo

Здравейте, ето че и моя аквариум вече поостаря ... Стартиран е на 14 Ноември 2014, като на 8ми Декември беше рестартиран, тъй като имах ихтио. Жертви от тогава нямам. Параметрите на водата са добри, но има един прах във водата, изглеждащ точно като стайната прах на слънце... Какво е това и как да го махна? С вътрешен филтър съм само с гъба. Sun Sun 043 ... дали да не сменя пълнежа, и ако да с какъв? Или изобщо това не е фактор?

sVGNsali

Филтърна медия - Sera Siporax или някаква качествена китайска керамика. Избора е твой. За малки аквариуми може и само с гъба.
Аз бих махнал гъбата изцяло. И бих напълнил с медия. Пак личен избор.
А този прах във водата, може би ще изчезна със няколко по-сериозни смени на водата.
Ако имаше хубава снимка, щеше да е по-лесно да се каже.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

tetra

Ако водата ти е сравнително бистра този прах е твой помощник, това са елементарни организми създаващи стабилна еко система в аквариума ти, подменяй редовно част от водата с престояла чешмяна престояла след източването и поне една седмица, отсифонирвай редовно отпадъците от дъното, и не прави нищо повече поддържай всичко така както и до сега..

Ivan_S

Според мен в аквариума има пик на инфузория. Причината често е мръсен филтър, осатъци от органика, сламо или липсващо U-течение. Има писано по темата, само трябва да се прочете.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

NeLyTo


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs7.postimg.cc%2Fk7whgj1pn%2Fphoto_1.jpg&hash=9e30c248ab527bb26fcd98c845435d989b2c2513



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2F67s7ywdzn%2Fphoto_2.jpg&hash=8418175230197c5ab1857499649bb3ef931ae103

Ето снимките.. Сега ще прочета за това U течение, макар че съм чела, дали пък не пропускам нещо ... :)
Значи смятате, че не е от гъбата? Защото тъкмо имам азотен цикъл уж, и не ми се ще да сменям пълнежа на филтера...

Ivan_S

Или са някакви твърди частици, или си е инфузория. Гребни от водата в стъклена чаша, погледни през нея към пряка слънчева светлина и ако видиш нещо да мърда, значи е инфузория. Смятам, че ще различиш живия организъм от някакво механично замърсяване. Не мога да се ориентирам добре по снимките, но около растенията ми се струва, че грундът е прекалено кафяв. Продължавам да мисля, че нещо не ти е наред с филтрацията. Кога последно пра гъбата на филтъра? Аз, например, също съм с вътрешен филтър, с 2 гъби и ги пера при всяка смяна на вода, особено след като аквариумът се насели с риби.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

NeLyTo

Гъбата я прах преди 2 седмици. Аквариума е 54 литра, филтърът е този: http://www.aquazoo.bg/products/view/locale/en/c/898/page/2/p/3167

Доста боклуци има по земята да ... освен да врътна някак флейтата да видим какво ще стане ... или да купя нов филтър?

sVGNsali

Трябват малко по-хубави снимки за да стане ясно. Пробвай да поиграеш с нюансите на бялото. И нека да са пълноразмерни.
Филтъра е добре според мен. Ако искаш пълнежи, сложи ги в аквариума, увити в някаква мрежа, малко под филтъра - така след около 14 дни ще стане работата.
U течението зависи от много фактори, не само от техниката. Трябва да имаш подходяща аранжировка, свободни зони и т.н. Освен това се има предвид течение по повърхността на водата, както и вътре в аквариума. Накратко - трудна работа. Достатъчно ще е, ако се движи повърхността на водата. Пускаш малко храна и наблюдаваш дали прави някакво кръгче.
Аз бих направил сериозно сифониране + смени на водата. Ако не е от водата, с която сменяш, т.е. от източника, ще се оправи работата. Те са го казали преди мен, аз малко повтарям.
Гледам напоследък много честно се използва термина "пране на гъбата". Не знам какво визират под това колегите, но за мен това е леко изплакване с аквариумна вода. Ама много леко.
Успех!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Ivan_S

Цитат на: sevginsali - 05.01.2015 13:39
Гледам напоследък много честно се използва термина "пране на гъбата". Не знам какво визират под това колегите, но за мен това е леко изплакване с аквариумна вода. Ама много леко.

Направо си е пране, поне при мен. Хубаво изплакнати и изтръскани от боклуците, защото порите се задръстват много бързо. Ако само се изплацика, скоро гъбите ще бъдат само за украса и за развъждане на инфузория ;).

Другото по темата с теченията си го пообяснил. Сега остава и колежката да попрочете малко. Филтърчето бива като дебит за този обем, но определено не прави течение като хората, щом имаме потвърждение, че по грунда има органика.

NeLyTo, флейтите принципно доста убиват течението. Прегледай изходите на твоята да не са запушени с боклуци и ако са, почисти ги. При запушена флейта, няма как да очакваш да имаш движение на водната повърхност, да не говорим за U-течение. Освен това, гъбата на филтъра се почиства всяка седмица. Това все пак не е канистър, където може и по-рядко да се чистят медиите.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

sVGNsali

Цитат на: Ivan_S - 05.01.2015 13:51
Направо си е пране, поне при мен. Хубаво изплакнати и изтръскани от боклуците, защото порите се задръстват много бързо. Ако само се изплацика, скоро гъбите ще бъдат само за украса и за развъждане на инфузория ;).
Колега Ivan_S, съгласен съм с това, но не напълно.
Старателното почистване на гъбата е добре да се прави, но когато има и пълнежи-медия. В смисъл, че колкото по-чиста  гъбата, толкова по малко бактерии остават по нея. Съответно, ако е само гъба може да прецакаме нещо. Това, естествено настрана от факта, че бактериите не са само във филтъра, но няма смисъл да изпадаме в толкова подробности.
Аз наливам аквариумна вода в кофа, слагам вътре гъбата, леко натискам 2-3 пъти колкото да паднат едрите боклуци и обратно във филтъра. Но пък си имам и сипоракс вътре..
Сигурен съм, че проблема на колежката е само временен. Ще се оправят нещата. Останал съм с добри впечатления за нея - желание и старание, налични. Остава времето и опита да дойдат и да станат нещата.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

NeLyTo

Ivan S ще запера гъбата и ще махна флейтата - решено е:) Пък да видим що ще стане  *CRAZY*
Sevginsali, благодаря за милите думи :)
На принципа на опита и грешката ще се получат нещата!
Благодарение на вашите съвети, обаче, се надявам да допускам по-малко грешки :)

Относно четенето : чета, чета, ама все не успявам да синтезирам нещата на време ... :) явно си трябва четене, преповтаряне, четене, опит, грешка, четене :))

sVGNsali

Допълнение:
Почистването на филтъра, включва гъбата, но не само. Отваря се роторчето, измъква се. Следва почистване с четка за зъби, купена специално за целта. След това е почистване на гнездото. Аз го правя с клечки за уши, от тези дето са с памучетата. Удебелените детски такива, са идеални. Направо блясва. Ако там не се чисти, всичко се затлачва, дебита намаля, а и малко след това филтъра отива в коша. Е, колко малко не съм тествал.
Почистват се и всички тръбички, включително флейтата. Аз го правя на мивката в баня, пускам силна струя вода, подухвам, почуквам..доста неща падат. И чак тогава е готова работа. Всичко без гъбата и пълнежите чистя на течаща струя вода в мивката.
Тъй като си е сериозна играчка, поне при мен гъбата се чисти всяка седмица, а ротор, гнездо, флейта - през седмица..или повече, зависи от кефа  :-D ..
Накратко, всичко през което минава водата и което може да се разглоби трябва да се почисти.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

petq3515

И аз имах подобен проблем в два от аквариумите ми които бяха на около 3-4 месеца след стартиране. До тогава не сифонирах дъното на аквариумите ми. След като извърших тази процедура нещата се оправиха. Сифонираш там където можеш. При мен бяха малки органични частички като прах, които се издигат като конвективни потоци от дъното към повърхността. В единият от аквариумите ми 126 л. съм с канистър сън сън 1050 л в час със сипоракс и едро и ситно пореста гъба, добавих и малък вътрешен филтър хайлея със ситнопореста гъба и положението си остана същото докато не сифонирах.
Никой не проумява какво притежава, докато не усети болката от загубата му.

tetra

Най ефикасният начин е да пуснем в аквариума зоопланктон наловен от някой язовир. Има го по всяко време на годината, даже когато водата е замръзнала, изсичаш един отвор с брадвата и със дребно копринено сито "чорап" подобно на ветропоказателят ръкав на летищата само, че с дъно, поставен на дървена дръжка хващаме  и преплакваме в кофа с вода. Като се върнем спираме филтъра в аквариума, оставяме само въздушните мехурчета на компресора и пускаме прецеденият още един път и преплакнат на течаща струя от чешмата зоопланктона. Това са миниатюрни ракообразни хранещи се с инфозьори (чехалчета ) и по екологичен път аквариума е чист, след като рибите изядат зоопланктона. Няма никакви замърсители или химия за де стабилизиране на водата. През пролетта част от зоопланктона се храни с миниатюрни водорасли но през цялата  годината има и хищни, които са ни на разположение.

petko

Няма ли опасност да си наловим и някой неприятел.

Similar topics (5)

43514

Публикации: 6
Прегледи: 3271

2499

Публикации: 5
Прегледи: 4857

42473

Публикации: 8
Прегледи: 3104

59165

Публикации: 10
Прегледи: 4519

37969

Публикации: 7
Прегледи: 3623