• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 11:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нов аквариум, проблеми Амоняк

Започната от DMitar, 16.01.2010 15:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DMitar

Здравейте,

Брат ми има проблем с аквариума. 2-те гупи умряха, има NH3/NH4 - 1-3mg/l.  =-O

Детайли: 160лт, външен филтър Ехейм 300, нагревател Jager, грунд Кварц. Вода - София.

Аквариума е на 11 дни:
Ден 1: Наливане на вода, и пускане на филтъра (пълнеж - всичко, което си идва и този филтър без filter - carbon pad and only after water chemical treatment)

Ден 2: 2 таблетки bactozym и вдигане и поддържане на температурата на 25-27C

Ден 4: вкарване на 2 гупи и 4 сома малки анцистурси; растения - 1 малка кабомба, 3-4 малки валиснерии (така ли се пише)

Ден 5: Тест JBL EasyTest 5-1 (нитрати 0, нитрити < 20, pH - 7,2, KH - 3, GH - 4 --> всички в норма). За новостартирал аквариум не съм сигурен дали показателите за нитрити и нитрати трябва да са толкова, но все пак рибките и растенията са на 1 ден.

Ден 7-8: 2-те гупи умират  :'(, прави 70% смяна на водата, добавя още грунд квартц.

Ден 11: Тест с Сера NH3/NH4 - дава 1-3mg/l.  :-!

Хранене - минимално - 1 таблетка за дънни риби и много малко дафния за гупите (преди да умрат). Водата има лоша миризма.

Въпроси:
1. Какво да прави?
2. От къде е дошъл този NH3/NH4 при условие, че е хранил толкова минимално рибите, като бройки и размери за 160л аквариум са малко на брой стартови рибки има и малко растения, които папат вредните химии?
3. Да махне ли сомовете, за да не умрат?
4. Да тества ли pH, защото при ниско pH са убийствени тези показатели? Или няма смисъл да го тества пак, тъй като няма от къде да се е променил?

Raven

Не виждам режима на смяна на вода.
В нов кавариум винаги се натрупва амоняк, от умиращи части от растения, мъртви бактерии споминали се в хода на пускане на аквариума...
Азотният цикъл още не се е създал и няма нитрифициращи  бактерии които да преработват амоняка, растения дори и да има поне в първият месец не се развиват активно и не употребяват излишният амоняк - и той естествено се натрупва.

За това вода се сменя през ден по 30%  в течение на първите седмици, придружено с активно почистване на дъното и на всички мъртви органични материи, когато се създаде азотният цикъл и растенията започнат активно да се развиват и да фотосинтезират- тогава смените на вода се свеждат до  седмични или два пъти седмично в зависимост от конкретният аквариум.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

DMitar

Цитатот умиращи части от растения, мъртви бактерии споминали се в хода на пускане на аквариума...

Възможно ли е такова количество да се натрупа при изложените условия. Това, което съм написъл е цикъла на смяна на водата. Цикъла на смяна на водата е сгрешен е очевидно, но все пак мисля, според многобройните статии и теми, които прочетох не е само една единствена и категорична рецептата за този АЦ. Може би е сгрешенна най-добрата стратегия с 10-20%, а излиза, че резултата е доста отрицателен. Така ли и или нещо пропускам!?  *dontknow*

Alexfield

Не знам какви са тези нитрити <20. Скалата на този тест е до 10. А показатели на нитрити различни от нула са убийствено вредни за рибите.
Може би си объркал местата на нитрити и нитрати  *dontknow* Но на теста скалата за нитрати е 0 / 10 / 25 / 50 / 100 / 250 - т.е. не знам как стигаш до <20  *dontknow*

Както и да е. Това е един добър пример защо не трябва да се пускат риби в новостартиран аквариум преди да минат 14 дни.

Ето и отговорите според мен:
1. Смяна на вода, както е описал Рейвън
2. Няма кой да преработва амоняка, а рибите пишка и акат.
3. Ако сменя водата през ден може и да не умрат сомовете. Щом има къде да ги махне, значи има още един аквариум. А щом има още един аквариум, значи е можел да направи така, че азотния филтър да се завърти по-бързо.
4. Да тества - информацията никога не е излишна. Но най-важното е да сменя водата често докато се стабилизира. Ако не беше пуснал рибите на 4-тия ден щеше да е много по-лесно.

Друг сценарий:
Маха сомчетата и изчаква още поне 1 седмица преди да ги върне обратно. През това време не сменя вода. Преди да върне сомчетата задължително да тества дали амонякът е разграден - т.е. азотният цикъл се е завъртял.
-----------
Това, което пропускаш, е пускането на риби на 4-тия ден в аквариум без работещ азотен цикъл.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

DMitar

нитрАти <20 - объркал съм

Когато е сменял 70% от водата е оставил временно сомчетата (4бр х 2см) в буркан. Няма друг аквариум.

Alexfield: Още на ден 1 (в питейната вода) има полезни, преработващи амониите и нитритите в нитрати, но изключително малко. Това е началото на мойта логика и от там логиката продължава така :

начални бактерии + 2 таблетки bactozym + 4 дни филтър с двоен капацитет = едно добро количество (но явно мързеливи  :-() полезни бактерии. Тези бактерии трябва да обработват едно малко количество детрит, което създават тези малко на брой риби и нищожно количество храна и още по-нищожно количество парченца изгнили растения на базата на 160 литра вода. Просто сметката е нереална.

Иначе както казах това, което Рейвън е казал както писах съм напълно съгласен - то си е най-сигурното.

п.с. Няма и как от външен източник да е влязъл амония/амоний. Само с вода е измит аквариума (без препарати), нищо експериментално не е пускано/изпускано вътре.

NikolaV

Грешна ти е логиката, пич. Няма значение колко е голям филтърът и какъв му капаците, когато той е наработещ. Не е трябвало да пускаш рибите толкова рано, просто така. Но станалото, станало. От тук нататък трябва да чакаш. Може да ускориш нещата, като добавиш вода/грунд/филтър/филтърен материал от работещ аквариум. Ускорението в твоя случай е задължително - иначе сомовете в бурканите не ги виждам още много.
За в бъдеще не си харчи парите за бактозими и всякакви такива подобрители и ускорители. Аз лично им нямам вяра.

ПП. По горепредложения от мен ускорен начин два-три пъти съм пускал риби след седмица - просто нямаше начин за изчакване. Жертви никога не съм имал.

Alexfield

Аз също нямах жертви като преместих рибите от 50 литров в 100 литров аквариум:
Нов грунд, нов вътрешен филтър.
но:
водата от 50 литровия + още вода от големия аквариум и един допълнителен вътрешен филтър, който работеше до преди това в големия аквариум.

Другото ми геройство беше: 360 литров -> 540 литров
150 литра вода от стария аквариум + грунд от стария (1/2 без промиване + 1/2 промит + 10 кг допълнителен грунд) + работещ канистър от стария

и в двата слуая нито една жертва... и никаква химия - аз също нямам вяра на химията.

За мен най-важното е като правя нов аквариум да сложа филтър, който до тогава е работил в друг аквариум. Отделно задължително не го пускам 100% с вода от чешмата, а да има сериозен процент аквариумна вода.

Няма формула, но:
100% вода от чешмата + филтър, който не е работил до сега (т.е. девствен или стрилен) + химия = разкази с неочакван край: я стане, я не.  *dontknow*
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

DMitar

Alexfield: Добри примери си дал, интересни са за отчитане. В твоя случай обаче, нещата разбира се са твърде различни, но няма значение, аз исках да събера разни примери. Химията вече я бяхме купили, ако няма да помогне много, то поне малко, ако не поне няма да навреди.

NikolaV: Сомовете са върнати в аквариума, защото в буркан ми се струва по вероятно да им стане нещо.

Аз лично отчитам 2-те жертвички гупите като случайно - температурна разлика, стрес, случва се. Не вярвам да е от амоняка (ако въобще от амонии е станал на амоняк при pH 7-7.2 - Софийската вода). Мен ме учудва наличието на количеството амоняк и миризмата.

п.с. Имам чувството, че нещо брат ми не е направил/видял теста добре и показателите са по-скоро между 0.5 - 1 от колкото 1-3 както написах в началото. Но даже и да са 0.5-1 пак ми се струват доста+нереални. Със същия тест на мои 2 аквариума съм правил тестове и си показва 0.

NikolaV

Нищо случайно няма с жертвите. Съвсем очаквани са. Не е температурна разлика и стрес. Да ти кажа честно тест за амоняк никога не съм имал/ползвал и не знам какви стойности може да се очакват в нов аквариум, но е нормално да има.
Риби в нов аквариум не бих пуснал след по-рано от месец, ако не ползвам нещо за ускоряване на процеса.

BOJO

Да, и аз съм съгласен с Николав. Нищо случайно няма.

1- От bactozym  няма никаква ползва , ама наистина никаква. Вероятно има някакви измрели бактерии които допълнително са ти "помогнали" .
2- Пускане на рибочета при така направена система, именно с ново оборудване,  най рано след 7 дни. Нормално е да минат поне 14.
3- Хранене на критичния минимум , в помента по една начупена таблетка на 3 дена. Този режим поне месец.
4- Сменяш вода ежедневно поне 3 дена по 30%, след това по 30 но през 3 дни. Миризмата ще изчезне постепенно .

Similar topics (5)

31508

Публикации: 2
Прегледи: 4924

27344

Публикации: 30
Прегледи: 8660

59544

Публикации: 16
Прегледи: 8657

59120

Започната от maks25


Публикации: 4
Прегледи: 3279