• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.01.2025 10:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Методът Валтстад Waltstad method

Започната от papura, 27.05.2013 09:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Ако някой измисли подобен метод за соленоводни аквариуми, ще направи революция.  ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Стоян Михов

Тя морската акваристика вече мина през този етап - Пленум  :-), то това е малко като комунизЪма - хубаво ама невъзможно  :-D. Та прескочихме го този етап и сега сме в ерата на свръх производителният капитализъм в областа на морската акваристика.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

wwladoo

Цитат на: akapulko - 17.01.2014 19:57
Случвало се е да не сменям вода по 3-4 месеца, без никакви последствия. Практикувам
метода, без да съм чувал за него. :-)
Практикувам този метод от много години, в някои аквариуми и са супер стабилни--опресняване на 2-3 месеца веднъж--зимата,лятото  на месец и нещо до 2месеца---чистене на канистъра на 6 месеца веднъж,аквариумите са силно залесени,почиствам само старите листа на растенията,няма бради,няма нишковидни--рибите са в перфектно състояние и живеят години наред(рибите различни видове тетри--10 вида,Разбори--7-8 вида,няколко вида боции,гупи --1 вид селекция,геринохелиус-перфектно чисти листата на растенията,плати -1вид,охлюви Неритина зебра и Неритина Ред Юнион,охлюв мелания(като му се увеличи много популацията-пускам малко Анатоме Хелена да я намали)--изброих в единият аквариум,какво долу горе живее--растения над 50 вида.В аквариума не се тори с изкуствени торове. :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

skorpi_zoo

Тъй като в по-горен мой "пост" написах,че имам намерение да направя Аквариум с Криптокорини (няколко вида),се опитах да систематизирам нещо като "Статия".Събирах информация от прочетени от мен статии из БГ форумите за Акваристика и някои чуждестранни (до колкото можах да си преведа).Тъй като използваната почва от Диана Валстад е доста трудна за намиране,ще пиша за неин заместител,а именно за градинска почва(възможно най-бедна на хранителни вещества.Точно за тази цел се използва горния слой,който се предполага ,че е "изсмукан" от разни тревички и цветенца). 

Създаване на "Естествен Аквариум" с Криптокорини

Една от характеристиките на Криптокорините е сравнително бавния й растеж ,който е типичен за сенколюбивите растения.Поради тази причина е възможно създаването на ЕА с почти никаква поддръжка и стабилност на "Системата",като може да се използва един или повече видове от това растение.В зависимост от различните видове на Криптокорините,уникалните цветове на листата,главно в зелено и кафяво,те могат да се използват в преден,среден и заден план.При добро комбиниране на тези растения би могъл да се получи един много добър естествен и подреден Аквариум.Хранителните условия в субстрата са много важни за развитието на Криптокорините,които имат изключително развита коренова система и абсорбират голямо количество хранителни вещества от грунда.Поради тази причина Криптокорините(с развитата си коренова система)са подходящи за този вид Аквариуми.
                                   За Аквариума
       Субстрата(грунда):
Тук няма много информация или по-точно няма нищо сложно в приготвянето му.
Използва се горния слой на почвата от някоя градина(двор).Добре е да се пресее за да няма коренища или разни отпадаци.Поставят се около 2см. от почвата в Аквариума.Тук ще отбележа ,че е  подходящо за такъв вид Аквариуми да има значителен брой растения.Ако има места ,където няма да има ,да не се поставя почва.
       След като сте сложили почвата поставете  4см. слой аквариумен пясък с размер на фракцията 2-4мм.Не е добре пясъкът да бъде с по-голям размер ,за да не се получи  "изтичане" на почвата.
В общи линии с това се заключава приготвянето на субстрата.
                            Филтрация.
Валстад използва филтърни помпи без никакви пълнежи.Един вид за раздвижване на водата.Добре е течението от Филтъра да не оставя почти никакви "мъртви" зони.Според мен това е доста крайно и е по-добре филтърните помпи да имат поне Дунапрен(Гъба) за събиране на плуващите частици във водата.
Защо не е необходима Биологична филтрация?
Тук се разчита на растенията и бактериите в горния слой на грунда за преработката на Амоняка и Нитратите.
                                  СО2   
           Тъй като правим ЕА добавянето на СО2 не е препоръчително,даже бих казал не практично и може да ви докара безброй водорасли.Тук се разчита на гниенето на части от растенията ,разлагането на храна и "отпадаците" от рибите,чрез което се отделя някакво количество СО2.
                                Осветление.
          Осветлението на ЕА е добре да бъде по-малко/или 0,5 вата на литър.Все пак ще се отглеждат сенколюбиви растения.Добре е продължителността от самото начало да бъде 8-10 часа , като не е добре да се правят резки смени на светлоденя с цел избягване стресирането  на растенията.
                              Стартиране и поддръжка.
    1ден: Аквариума се пълни с престояла вода. Температурата е добре да бъде между 24-26 С.
    2ден: Смяна на вода 90-100%,колкото може да източите без да разбутвате грунда.
Важно: При тези аквариуми дъното не се сифонира.
    3ден: На този ден може да пуснете рибките .По метода на Валстад не се чака Азотен цикъл.Предполага се ,че почвата от градината е богата на полезни бактерии и не е нужно тяхното заселване.
    2-3месец: Смяна 1/3 вода от аквариума с престояла.Тук вече се предполага ,че всичко е наред и имате един много стабилен Аквариум.През този период само се долива количеството изпарена вода.

Надявам се ,че ако греша някъде ще ме "редактирате" .Все пак не съм запознат добре с метода и нямам практически опит с него.Също ще ви помоля за идеи за подреждането на растенията и тяхното систематизиране по размери,за да се получи един добре "подреден"Аквариум.

П.П.   Доста се постарах докато систематизирам тази така наречена "Статия".Не съм писал източници,тъй като това са много хора и статии.
Ако някой познае свои писания тук да ми пише на Л.С за да го отбележа ,като източник(Автор).

Ако го хвана тоя Мърфи...

mitaka_yakov

Браво за положения труд  :-)  *THUMBS UP* *THUMBS UP*

skorpi_zoo

Благодаря колега,надявам се само наистина да не обидя някои.Прочетох толкова статии за тоя метод,че може без да искам да съм цитирал някои абзац от нечия Статия .
А за правописните грешки няма да се оправдавам. :duvar:

Асен Евгениев

Цитат на: skorpi_zoo - 23.01.2014 18:35
  2ден: Смяна на вода 90-100%,колкото може да източите без да разбутвате грунда.
Какво се цели да се изхвърли с цялата вода?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

skorpi_zoo

Това е с цел премахване на остатъчното количество или по-голяма част от Нитратите отделили се от почвата.Другото е ,че водата става доста жълта ,все едно е изкиснат мангров корен(отделя се голямо количество Танин).

Асен Евгениев

На следващия ден положението е почти същото. :-)
Трябва да се внимава с броя на пуснатите риби, да не стане фал
още в началото.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

nadji6

Благодаря за положения труд *thanks

skorpi_zoo

Ами аз лично бих изчакал седмица(не бих рискувал),но така го прави Диана Валстад.
Тя е доста самоуверена,както с липсата на филтърни матеряли,така и с рибите. Но не мога да оспоря факта,че има доста опит и знания.
Смята,че Азотния цикъл се е завъртял още след първите часове след старта. Правени са тестове на водата и всичко е в рамките на нормалното.
Също кото заговорих за тестове, някой сигурно ще попита и за водораслите. Поставяни са всякакъв вид Алгии в изолирани(стерилни) аквариуми и в първата седмица тръгват да се развиват с големи темпове,след което със същитя темп изчезват или остава минимално количество.

wwladoo

Здравей!!!Имам няколко въпроса--към теб във връзка с експеримента ти--1.Аквариума се пълни със престояла вода---какво значи това???---вода от работещ стабилен аквариум която не опреснявана по дълго време или просто престояла във някакъв съд примерно 24-36часа.....Второ--2 ри ден--Смяна на 90-100 проц. вода--колкото можете да източите(((((с каква вода се сменя  със вода от работещ стабилен аквариум или с вода от чешмата престояла 24-36часа в някакъв съд.....Защото и в двата случая ако първо напълниш аквариума със вода от чешмата престояла 24-36часа,или на вторият ден замениш водата--90-100проц. с такава вода,просто на 90 процента ще предизвикаш тъй наречената ,,Криптокоринова болест,,при която криптокорините като не им хареса състава на водата,ще им се кашнат листата за нула време и ще стане оле,мале.В такава вода с кашнати листа,дори и не всички листа, а известен брой е опасно даже да се бърка,можеш да получиш алергия и да ти се изприщят ръцете(лек обрив) и сърбеж--дори и при хора които не са алергични..Такива като мен,където ръцете ми са постоянно мокри, и постоянно имам работа с тях в растителни аквариуми--се е получавал този ефект.Ако и в двата случая --първоначално пълнене и после на вторият ден замениш водата със вода от работещ стабилен аквариум с вода която не е опреснявана 20 дни и нагоре,няма да имаш проблеми според мен с криптокорините...Пиша ти от моя опит години наред. ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

skorpi_zoo

Със престояла 24-36 часа, не е задължително да хванат Криптокоринова болест. Има такъв аквариум направен,точно с Криптокорини. Две години без проблем ,след това собственика му го развали . Беше му омръзнал вече.
Повечето инфо е от него,за което му Благодаря!

Между другото,наложи се да продам малко Анубиаси и като разбутах Аквата криптокорините ,които имах ги извадих и ги поставих така.
Взех една пластмасова кутиика сложих й пръст от една саксия,около сънтиметър и я допълних с пясък от Аквата.
След това я напълних с вода и я сложих пак вътре с криптокорините. Надявам се да тръгнат,че от година ги мъча и не са мръднали.
Не знам дали е правилно,но сега си поръчах някакви Червени Криптокорини и смятам така да ги съдя и тях?

wwladoo

Написал съм в 90 проц. от случаите--за ,,криптокориновата болест,, при прясна вода--24-36 часа,всичко зависи и от това в какви условия са отглеждани преди това.Криптокорините обичат кисела,мека вода,блатна и се развиват добре в такава в повечето случаи.Ако водата ви в Хасково е такава-по принцип мека може и да не се получи. :-) Питай колегата в какви условия ги е гледал,тези криптокорини,които си поръчал.  ;-)

skorpi_zoo

Ами не е мека,даже е супер твърда. За този аквариу ,дето споенах е гледан във Враца. Там нямам идея каква е водата.