• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Мехурчета по повърхността на водата

Започната от justmitko, 24.06.2014 19:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

justmitko

Здравейте, новобранец съм в акваристиката и във форума. Това е първият ми пост и от сега се извинявам ако пропусна нещо в описанието на проблемът ми. Та по същество: Стартирах аквариумът преди 2 месеца. Около 90 литра е (65х35х40). Обитатели: 4 гупи + 30 на около месец, 2 Калихта, 3 Пангаса, 3 сребърни акули, 2 анциструса (много малки), 2 коридорас джули, 2 сомчета дето се зариват в пясъка (не им знаеха името в магазина, но ми допаднаха).
Осветявам с диодна лента 60 см. (беше метър, но я скасих заради дължината на аквариумът). вътрешен филтър някакав китаиски fg-1202 пише 880 л/ч. Филтъра не се спира (само докато сменям водата). Аерацията е спирам само вечер, че не мога да заспя от шума.
Храня ги 6 пъти в седмицата, но на последак си мисля, че им давам малко храна, понеже като я пускам и калихта отива и я мята още от повърхността. Първо сменях по 10 л. вода на седмица (знам че е малко, но водата ми изглеждаше кристална, а в началото бяха само 4 гупи, 2 калихта и 2 пангаса), после след като си умря единия пангас и почнах да я сменям по 2 пъти на седмица по 21 литра. Днес сутринта забелязах множество мехурчета по повърхността на водата и си помислих, че калихта е хвърлил хайвер и спрях аерацията. Като се прибрах от работа забелязах, че едното калихтче е умряло. От някокло дена стоеше неподвижно и не ядеше (или поне не го забелязах). Само да спомена, че като ги купих калихтите бяха еднакви а сега този дето умря беше на половина на другия. Мисля си, че тези мехурчета имат нещо общо. Някаква идея какво да направя?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2F4cmdlhiy9%2Fbalon4eta.jpg&hash=fe7054ba64d7f7319f83d36bd5bee61881857ab1

Caxapa

Няма движение на горните слоеве на водата.  Рибите са доста за този аквариум а и някои от тях, нямат място в такъв обем.  Флейтата на филтъра трябва да размества горните пластове вода за да не стане като в блатата.  Така става опресняване на водата с кислород и мехурчетата ще изчезнат.  Смяната на вода 1/3  седмично е препоръчително, като за повече риби в твоя случай и повече от 1/3 смяна на вода седмично.

justmitko

Благодаря ти, Сахара, за бързия отговор. Аз до преди 2 дена бях насочил флейтата към повърхността, но при последната смяна на водата я насочих надолу и ми допадна повече. Ще я върна в първоначалната й позиция. За рибите знам, че са ми доста. На пангасите и на сребърните акули им е много малко пространството. В магазина, от където пазаря имаше един голям пангас и ми хареса. Покрай него попаднах на сребърните акули и така като ги дават миролюбиви си ги купих. Гупите ги взех, защото във форумът пишеше, че са добре за новобранци като мен. След като ми родиха 2 пъти и вече имам оцелели, мисля да не ги отделям в родилка повече и да ги раздам на който иска. Може да си запазя само няколко по-красиви, че мъжките много ми харесват.

Caxapa

Не се оправдавай а действай! "лозето неще молитва а мотика"  Същото важи и за аквариума.

justmitko

Да се похваля, след като смених водата, мехурчетата си останаха. След като смених посоката на флейтата както ми каза и се реши проблемът с мехурчетата. Още веднъж ти благодаря!!! Не очаквах толкова бързо да се реши проблема. След като вече бях пуснал темата открих други теми като моята. Преди това намерих теми само за ципа и за пяна, но не и за мехурчета за което се извинявам.

hunter

Здравей градски, виждам вече си получил добри съвети. Но да кажа и аз при мен това се получаваше при бактериална ципа. Като раздвижих повърхността и намалих торенето се оправи.

Caxapa

Цитат на: hunter - 24.06.2014 21:04
Здравей градски, виждам вече си получил добри съвети. Но да кажа и аз при мен това се получаваше при бактериална ципа. Като раздвижих повърхността и намалих торенето се оправи.
Да де..бактериалната ципа е следващ стадий като съм му спестил стреса на колегата от това явление!

hunter

Цитат на: Caxapa - 24.06.2014 21:06
Да де..бактериалната ципа е следващ стадий като съм му спестил стреса на колегата от това явление!
*THUMBS UP*

bunzip2

Това с флейтата хубаво си го направил, движение на водата трябва да има, но не си решаваш най-важния проблем, който не е ескалирал все още.
Половината риби трябва да ги разкараш. Малък е литража за толкова много риби (а и имайки предвид съчетанието което си направил).
То само като пораснат тея 30 гупи, ще са ти достатъчни за обема. Не се чуди, че хвърляш жертви. Според мен ако не им редуцираш бройката, това ще продължи. Сребърните акули и пангасите ги раздавай още сега, че след някой друг месец ще се чудиш какво да ги правиш... аквариума ще отеснее съвсем, а проблемите със смъртността ще продължат.
Има много други видове рибки, които може да се гледат в такъв литраж. Важно е да ги подбереш правилно и да не прекаляваш с бройката.
Прочети изискванията на рибите които искаш да отглеждаш, и се опитай да им осигуриш условията, иначе аквариума няма да те радва особено :)

Успех!


П.П: Не подценявай смяната на водата. В твоя случай, с такова население е повече от задължително. Сменяй към 40 литра на седмица.

justmitko

Много ми помогнахте, за което съм ви много благодарен  *privet*  !!! Ще гледам да намаля малко гупите като за начало и ще пробвам с честа смяна на водата, за сега с по 40 литра на 2-3 дена, а после може и да я увелича.

Similar topics (5)

42473

Публикации: 8
Прегледи: 3104

59165

Публикации: 10
Прегледи: 4521

37884

Публикации: 2
Прегледи: 2017

55954

Публикации: 3
Прегледи: 2419