Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Проблеми с аквариума => Темата е започната от: delidim - 21.09.2015 13:52

Заглавие: Мътен аквариум
Публикувано от: delidim - 21.09.2015 13:52
Здравейте,
Имам аквариум 250 л, растителен, стартиран преди точно месец. Към момента имам 4 анциструса и 4 коридораса + 13 неона + 13 расбори + 6 скариди. Външен филтър + LED осветление, показателите са в норма, температурата е 26 градуса.
След като смених водата преди три дни водата все още е мътна. Търся причини и се колебая дали има нещо притеснително. Прекалено много охлюви се събраха /взех две хелени/, някои от изгнилите листа в аквариума не мога да ги достигна, за да ги премахна, един неон вероятно е някъде вътре и е загинал.
Моля за съветите ви.
Заглавие: Re: Мътен аквариум
Публикувано от: yasenst - 21.09.2015 14:00
Ако имаш корен, който не си изкисвал, е възможно да оцветява водата. Въпроса е и какво имаш впредвид под мътна, стои оцветена или има има и мърсотии, които плуват из нея и се отлагат по грунда?
Заглавие: Re: Мътен аквариум
Публикувано от: Boqnov90 - 21.09.2015 16:40
Що ми се струва че си избързал с рибите
Заглавие: Re: Мътен аквариум
Публикувано от: tetra - 21.09.2015 22:01
Стартирането на аквариума става по два начина
интензивен - 
http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/re-startirane-na-sladkovoden-akvarium/ (http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/re-startirane-na-sladkovoden-akvarium/)

Стартова процедура

1-ва седмица.
Продължение на осветлението - 6-8 часа.
Температура на водата 22-24 градуса
Смяна на вода 1/2, 1/3 през ден
Ежедневно старателно почистване на всички появили се водорасли, умиращи листа, просифонване на дъното, почистване на стъклата със стъргалка, изтъркване където е възможно на камъните и корените с четка (стара четка за зъби).
Водата за смяна трябва да престоява около 12 часа.

2-ра седмица.
Продължителност на осветлението 6-8 часа.
Смяна на вода 1/3 през ден.
Температурата се повишава до нормалната - 25 градуса.
Продължаваме старателно да почистваме всички видими водорасли по стъклата, дъното и растенията, премахват се умиращите листа.На втората седмица могат да се пуснат помощници в борбата с водораслите като сладководни скаридки или ядящи водорасли риби като Otocinclus.

3-та седмица.
Продължителност на осветлението -8 часа на ден.
Смяна на вода – два пъти седмично по 1/3.
Почистване на водорасли, просифонване на дъното, отделяне на мъртви и умиращи листа.
4-та седмица.
Продължителност на осветлението – 10 часа.
Смяна на вода – 1/3 или 1/2 седмично.
Преди смяна на вода почистваме стъклата, просифонваме дъното и преглеждаме растенията за мъртви и умиращи листа, в четвъртата седмица аквариумът вече трябва да е работеща система, азотният цикъл трябва да е завършен, растенията трябва да се развиват нормално и да пускат нови листа а рибите трябва да се чувстват добре и да се хранят нормално.

Стартирането на аквариума по този начин е доказано успешен метод и до голяма степен гарантира началният успех на начинанието. Много важно е да се съблюдават всички стъпки, особено режимът на осветление и най-вече редовните смени на вода.
Опитът сочи, че именно тези две стъпки са ключови за успеха - при стартирането на аквариума растенията все още не са се адаптирали, а във филтъра няма колония от нитрифициращи бактерии, при това положение се получава натрупване на амоняк и фосфати от гниещите части на растенията, а това стимулира ръста на водораслите. Само с масирани и редовни смени на вода съчетано с ограничеване на светлината можем да преминем през този етап. Почистването на всеки възможен органичен замърсител също е много важно, излишъците на амоняк и фосфати трябва да бъдат ограничени докато растенията не започнат да ги употребяват.

Водораслите, които неизбежно ще се появят в началото трябва да се премахват ежедневно. При водораслите важи до голяма степен същото правило както и при растенията - не обичат да ги пипат. Следователно колкото повече ги тормозите - толкова по-бързо ще се отървете от тях.
След стартирането си аквариумът навлиза в активна фаза на развитие, преминава през различни етапи и химическите, физическите и биологическите му параметри се променят с бързи темпове. В началото, когато още средата не е стабилизирана и азотният цикъл не работи възникват колонии от различни водорасли. Първите вероятни водорасли, които ще се появят в един нов аквариум са кафявите водорасли Brown algae. За борба с тях се препоръчват някой рибки като Отоцинклус или пък охлюви Планорбис. Механичното премахване на тези водорасли е лесно и трябва да е ежедневна грижа.
След тях е възможна появата на други водорасли като Hair algae, Thread algae и други - те са нормален етап от развитието на системата. Ако аквариумът се стартира стриктно по дадената по горе схема - тези етапи би трябвало да се преминат в рамките на 1-2 месеца.
След като растенията започнат да се развиват нормално и азотният цикъл заработи водораслите постепенно изчезват сами. За това допринасят основно растенията - известно е, че здравите растения отделят активни вещества наречени фитонциди, с които подтискат появата на водорасли. Ето защо е необходимо в аквариума си да имаме големи количества здрави, добре развиващи се растения, така си спестяваме проблемите с водораслите.
Повече за водораслите прочетете тук и тук.

и екстензивен
http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=13055 (http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=13055)
Заглавие: Re: Мътен аквариум
Публикувано от: delidim - 22.09.2015 01:37
Благодаря за съветите. Под мътен разбирам такъв, в който във водата плуват много дребни частици и готният слой е по-непрогледен от долния. Иначе етапите по-горе съм гледал да ги спазвам, само не съм сифонирал много, за да не повредя корени на растения. Има ли вероятност причина да са охлювите или неизядена храна.
Заглавие: Re: Мътен аквариум
Публикувано от: yasenst - 22.09.2015 07:08
Трябва да прехранваш страшно много, за да се натрупа толкова голямо количество храна, за един месец. Нещо друго ще да е. Грунда какъв е и хубаво ли го изми, преди да го сложиш в аквариума? Имаш ли нещо друго, декорации, корени?
Заглавие: Re: Мътен аквариум
Публикувано от: delidim - 22.09.2015 10:18
Грундът е 4-8 мм, добре измит, има два корена и няколко камъни - всичко внимателно е премито преди да се пусне. Въпросът е, че до петък всичко беше ОК и след смяната на водата стана така.
Заглавие: Re: Мътен аквариум
Публикувано от: Amev - 22.09.2015 10:34
Може да е нещо по канализацията , или когато си я сипвал да си разбутал грунда
Заглавие: Re: Мътен аквариум
Публикувано от: yasenst - 22.09.2015 11:32
Корените, ако не са киснати или преварявани, е много възможно да оцветяват водата и да отделят разни неща. Много е възможно, да са се отложили неща по грунда и сега да си ги разбутал. Но и при предишните смени на вода, би трябвало да забележиш, че има нещо нередно. Варианта, да си вкарал нещо с новата вода, също е възможен, но пак трябваше да ти направи впечатление, че е мътна, преди да я налееш.