• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 11:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мътен аквариум

Започната от delidim, 21.09.2015 13:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

delidim

Здравейте,
Имам аквариум 250 л, растителен, стартиран преди точно месец. Към момента имам 4 анциструса и 4 коридораса + 13 неона + 13 расбори + 6 скариди. Външен филтър + LED осветление, показателите са в норма, температурата е 26 градуса.
След като смених водата преди три дни водата все още е мътна. Търся причини и се колебая дали има нещо притеснително. Прекалено много охлюви се събраха /взех две хелени/, някои от изгнилите листа в аквариума не мога да ги достигна, за да ги премахна, един неон вероятно е някъде вътре и е загинал.
Моля за съветите ви.

yasenst

Ако имаш корен, който не си изкисвал, е възможно да оцветява водата. Въпроса е и какво имаш впредвид под мътна, стои оцветена или има има и мърсотии, които плуват из нея и се отлагат по грунда?

Boqnov90

Що ми се струва че си избързал с рибите

tetra

Стартирането на аквариума става по два начина
интензивен - 
http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/re-startirane-na-sladkovoden-akvarium/

Стартова процедура

1-ва седмица.
Продължение на осветлението - 6-8 часа.
Температура на водата 22-24 градуса
Смяна на вода 1/2, 1/3 през ден
Ежедневно старателно почистване на всички появили се водорасли, умиращи листа, просифонване на дъното, почистване на стъклата със стъргалка, изтъркване където е възможно на камъните и корените с четка (стара четка за зъби).
Водата за смяна трябва да престоява около 12 часа.

2-ра седмица.
Продължителност на осветлението 6-8 часа.
Смяна на вода 1/3 през ден.
Температурата се повишава до нормалната - 25 градуса.
Продължаваме старателно да почистваме всички видими водорасли по стъклата, дъното и растенията, премахват се умиращите листа.На втората седмица могат да се пуснат помощници в борбата с водораслите като сладководни скаридки или ядящи водорасли риби като Otocinclus.

3-та седмица.
Продължителност на осветлението -8 часа на ден.
Смяна на вода – два пъти седмично по 1/3.
Почистване на водорасли, просифонване на дъното, отделяне на мъртви и умиращи листа.
4-та седмица.
Продължителност на осветлението – 10 часа.
Смяна на вода – 1/3 или 1/2 седмично.
Преди смяна на вода почистваме стъклата, просифонваме дъното и преглеждаме растенията за мъртви и умиращи листа, в четвъртата седмица аквариумът вече трябва да е работеща система, азотният цикъл трябва да е завършен, растенията трябва да се развиват нормално и да пускат нови листа а рибите трябва да се чувстват добре и да се хранят нормално.

Стартирането на аквариума по този начин е доказано успешен метод и до голяма степен гарантира началният успех на начинанието. Много важно е да се съблюдават всички стъпки, особено режимът на осветление и най-вече редовните смени на вода.
Опитът сочи, че именно тези две стъпки са ключови за успеха - при стартирането на аквариума растенията все още не са се адаптирали, а във филтъра няма колония от нитрифициращи бактерии, при това положение се получава натрупване на амоняк и фосфати от гниещите части на растенията, а това стимулира ръста на водораслите. Само с масирани и редовни смени на вода съчетано с ограничеване на светлината можем да преминем през този етап. Почистването на всеки възможен органичен замърсител също е много важно, излишъците на амоняк и фосфати трябва да бъдат ограничени докато растенията не започнат да ги употребяват.

Водораслите, които неизбежно ще се появят в началото трябва да се премахват ежедневно. При водораслите важи до голяма степен същото правило както и при растенията - не обичат да ги пипат. Следователно колкото повече ги тормозите - толкова по-бързо ще се отървете от тях.
След стартирането си аквариумът навлиза в активна фаза на развитие, преминава през различни етапи и химическите, физическите и биологическите му параметри се променят с бързи темпове. В началото, когато още средата не е стабилизирана и азотният цикъл не работи възникват колонии от различни водорасли. Първите вероятни водорасли, които ще се появят в един нов аквариум са кафявите водорасли Brown algae. За борба с тях се препоръчват някой рибки като Отоцинклус или пък охлюви Планорбис. Механичното премахване на тези водорасли е лесно и трябва да е ежедневна грижа.
След тях е възможна появата на други водорасли като Hair algae, Thread algae и други - те са нормален етап от развитието на системата. Ако аквариумът се стартира стриктно по дадената по горе схема - тези етапи би трябвало да се преминат в рамките на 1-2 месеца.
След като растенията започнат да се развиват нормално и азотният цикъл заработи водораслите постепенно изчезват сами. За това допринасят основно растенията - известно е, че здравите растения отделят активни вещества наречени фитонциди, с които подтискат появата на водорасли. Ето защо е необходимо в аквариума си да имаме големи количества здрави, добре развиващи се растения, така си спестяваме проблемите с водораслите.
Повече за водораслите прочетете тук и тук.

и екстензивен
http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=13055

delidim

Благодаря за съветите. Под мътен разбирам такъв, в който във водата плуват много дребни частици и готният слой е по-непрогледен от долния. Иначе етапите по-горе съм гледал да ги спазвам, само не съм сифонирал много, за да не повредя корени на растения. Има ли вероятност причина да са охлювите или неизядена храна.

yasenst

Трябва да прехранваш страшно много, за да се натрупа толкова голямо количество храна, за един месец. Нещо друго ще да е. Грунда какъв е и хубаво ли го изми, преди да го сложиш в аквариума? Имаш ли нещо друго, декорации, корени?

delidim

Грундът е 4-8 мм, добре измит, има два корена и няколко камъни - всичко внимателно е премито преди да се пусне. Въпросът е, че до петък всичко беше ОК и след смяната на водата стана така.

Amev

Може да е нещо по канализацията , или когато си я сипвал да си разбутал грунда

yasenst

Корените, ако не са киснати или преварявани, е много възможно да оцветяват водата и да отделят разни неща. Много е възможно, да са се отложили неща по грунда и сега да си ги разбутал. Но и при предишните смени на вода, би трябвало да забележиш, че има нещо нередно. Варианта, да си вкарал нещо с новата вода, също е възможен, но пак трябваше да ти направи впечатление, че е мътна, преди да я налееш.

Similar topics (5)

37203

Публикации: 5
Прегледи: 7041

27287

Публикации: 13
Прегледи: 5353

3033

Публикации: 29
Прегледи: 25199

55075

Публикации: 3
Прегледи: 3291