• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Декорация - клон от лоза (моля за няколко препоръки)

Започната от andtwo, 14.07.2011 22:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

andtwo

Здравейте,
  Отрязах си един клон от лозите на двора и искам да попитам мога ли да го лакирам и като изсъхне да го сложа в аквата.. дали лака ще вреди на рибите... благодаря предварително.

П.п. ако нещо е абсурдно смешно моля не ми се подигравайте много :-D не съм добър в химията *bg* :-D
Аквариум: 32 литра.
Обитатели: 5 гупи, 2 неона, 2 сома, 1 охлюв, 2 скаларии, 1 женска бета.


Nikiengi

Ако лозата е била изсъхнала от миналата година не го лакирай в никакъв случай. Просто го сложи в подходящ съд, залей го с много солена вода, вари го около час, остави го да изстине, след това го накисни в прясна вода за около ден и е готов за поставяне в аквариума. Това съм го чел в една книга на Карел Ратай и съм го правил веднъж. Ако клона е жив (от току що отрязана лоза), по-добре иди в гората и си намери нещо по-подходящо (изсъхнало), мисля, че колегата RAVEN имаше снимка с подобен дънер. От там нататък - по горния начин! :-)

xoxi

Колега остави клона да исъхне много добре ,след това може да го свариш в солена вода,или само да го накиснеш в вода и двата варианта съм пробвал,няма голяма разлика и чак тогава в аквариума ,може да се получи бял налеп по корена ,но не е проблем анцитросите се справят бързо,а ако нямаш анцитроси за около седмица си отива това е технологията *DRINK*

andtwo

Мерси много за бързите отговори колкото до клона сух е на цигански джоб :-D и имам малко въпросче под солена вода какво се разбира със готварска сол във водата или морска сол...?
Аквариум: 32 литра.
Обитатели: 5 гупи, 2 неона, 2 сома, 1 охлюв, 2 скаларии, 1 женска бета.

Ribarche

Аз не ти препоръчвам да вариш клона в солена вода ...... има писано по темата  , използвай търсачката  *DRINK*
ПС не лакирай клона ..  това е излишна и вредна гимнастика според мен  остави го да зивъгне изчеткай го добре изчисти го  и можеш да го сложиш в аквариума . В началото клона няма да потъне , може да го затиснеш с камък  ....


salamandar

Хубаво е след това да го дезинфекцира с разтвор на калиев перманганат,после промиваш и готово.

ico

Дезинфекцията на клон от асма защо е толкова важна? Може някоя болна риба да е минала по двора и да се е чесала на лозите?
И това със солената вода също е много интересно. Ще го насолим, за да го обезсоляваме после... нещо по безсмислено дали може да се направи?
Ако има възможност да се свари сухия клон, е добре, ще потъне по-бързо. А и направо в аквариума да го бухнеш, няма лошо. Малко ще оцветява водата известно време, но това не е особен проблем.
Съмнява ме само дали е сух лозовия клон, че не би трябвало по лозите на двора да се оставят такива клони.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

stilista

Aбсолютно съгласен с Ицо *privet*
Лозовите клони крият много рискове защото никой няма да иска да ги чака с месеци да си изсъхнат а се почват едни гимнастики с варене и тн, а част от соковете се запазват и следва мазало.Ползваш само ако си сигурен че е рязано преди години.
Много колеги препоръчват салкъм поради по-голямата му издръжливост под вода и по бавно гниене!Наскоро баща ми ми отряза една лоза за наното ,но след като се разчетох реших да я хвърля.Разходи се из някоя близка гора(винаги има изкоренени корени от години) и си харесай някой корен.
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

Nikiengi

Хубаво де, като момчето е сигурно, че клона е сух и е от миналата година защо да не го изпозва! Лозовите клони могат да бъдат доста атрактивни! :-)

salamandar

Значи,колега ето това прочети,щом са го писали хората и е сложено в менюто встрани и всеки те кара да четеш първо там,си го прочети и сам реши.http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=11

[/quote]
Понеже ако после,нещо се обърка в аквариумът ти,и почнеш да питаш ама защо така с клона,ама какво ама що,и веднага ще почнат :ти прочете ли падащото меню отляво.
Затова си го прочети и го направи така.И сол съм слагал винаги(една щипка) и винаги съм дезинфекцирал.

stilista

Цитат на: Nikiengi - 15.07.2011 09:11
Хубаво де, като момчето е сигурно, че клона е сух и е от миналата година защо да не го изпозва! Лозовите клони могат да бъдат доста атрактивни! :-)
Момчето казва че е сух ,а от кога е си е твое предположение и той не споменава нищо по въпроса затова го предупредих за евентуални проблеми.
Ако е бил изсъхнал на самата лоза и е отрязан от там ,няма никаква гаранция вътре има ли,няма ли сокове!
Определено лозовите клони са много атрактивни и за това спор няма ,но както са казали бабите "страх лозе пази"
С пожелание за успешен ден .
                               Мимо   *privet*
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

АМАЗОН

Клона не е много подходящ,гние доста бързо.Корена е съвсем друго нещо.

ico

Не е толкова бързо гниенето на лозовите клони. Имам клони от лоза в аквариуми от поне 2004 година и все още голяма част от тях си съществува. При това бяха клони с диаметър 3-6 сантиметра. Ако е по-дебел клона ще го има много по-дълго.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Similar topics (5)

38989

Публикации: 7
Прегледи: 2900

53534

Публикации: 4
Прегледи: 3162

36010

Публикации: 4
Прегледи: 2416

23017

Публикации: 4
Прегледи: 2902