• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.06.2024 18:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бяла вода

Започната от tolbuhinskiq, 11.01.2011 19:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tolbuhinskiq

През месец май 2010 стартирах 220 литров аквариум с осветление 3х36 вата а за филтрация използвах аератор с две гъби.Нямах проблеми с водата докато преди 4 дена не реших да сменя аератора с вътрешна помпа СЪНСЪН-800л/ч.Водата е мътна и леко белее а рибките предпочитат да стоят по дъното на аквариума.Най-вероятно проблема е в това  че заедно с аератора съм махнал и полезните бактерии който са били във филтърните гъби,поне аз така си го обеснявам.Питането ми е има ли опасност да започнат да измират рибките и как аз мога да помогна за по бързото нормализиране?

Bolta

Наистина, голямо количество от полезните бактерии се съдържат в гъбите, но мисля че по-голяма част от тях са в грунда. Махнал ли си гъбите? Ако е така, не е трябвало да ги махаш, поне докато се завъдят бактериите и във филтъра.
Иначе за такъв обем, доста време си изкарал само с аератор, което не е добре.
С по-чести смени на 15-20% от водата, може и да се стабилизират нещата.

tolbuhinskiq

Ето и 2 снимки преди и след като съм сложил филтъра.не са кой знае колко добри но мисля че се вижда разликата.  
: 11.01.2011г 19:07ч
Цитат на: Bolta - 11.01.2011 19:44

С по-чести смени на 15-20% от водата, може и да се стабилизират нещата.
Ами за 4 дни 2 пъти съм сменял по около 30 литра.За колко дни трябва да започне подобрението с тези чести смени на водата,защото ми се струва че днес водата е по мътна от вчера.

Bolta

Явно нещо се е объркало при теб, но...
Не разбрах, махнал ли си гъбите, когато си сложил вътрешният филтър?
При мен, когато сменям вода, някой път също става леко бяла, но това е само в деня в който я сменям. На другия ден си е кристална.
Ако искаш остави смяната за 3 дни и виж, как ще е положението.
А самият филтър..., какви пълнежи има в него? Нов ли си го купил или е работил преди това?

tolbuhinskiq

Махнах гъбите веднага да.Филтъра е нов,има 2 отделения и в тях има дунапренови филтри.

Bolta

Винаги, когато слагам нов филтър (било то гъба с аератор или вътрешен) , ги оставям да работят няколко дни заедно, със старият, който е в аквариума.
Незнам обаче, дали това е оказало някакво влияние....имам предвид, че си махнал гъбите веднага.  *dontknow*
Би било добре да прибавиш някакъв пълнеж и за биологична филтрация, да не е само механичната. Аз използвам сипоракс мини на Сера.

tolbuhinskiq

ок още утре отивам да купувам някакъв пълнеж.а как ще е по добре,в едното отделение само да сложа пълнеж а в другото да си е дунапренения филтър или и в двете отделения да има само пълнеж?

Bolta

11.01.2011 22:19 #7 Last Edit: 12.01.2011 00:30 by Bolta
Сложи само в едното отделение пълнежа, а в другото нека да си стои дунапрена. Така, ще имаш хем биологична, хем механична филтрация.

tolbuhinskiq

Така,днес ходих в 4 зоомагазина и намерих само активен въглен.човека от магазина ми каза че се сипва директно във филтъра,но много-много не му вярвам та да питам,така ли се сипва наистина или трябва да го сложа в някаква мрежичка?

dgwrite

Активен въглен не ти трябва, той служи за изчистване на химията след третиране с лекарства. Сложи някаква керамика вътре. Колегите са ти препоръчали sera siporax Mini, защото размера му е малък и една малка опаковка, трябва да се събере във филтъра. Можеш да си го поръчаш от всеки интернет магазин.

Лора

Изобщо спри да търсиш какъвто и да било пълнеж за филтъра. Водата ще белее известно време и спри със смените на вода. Лично за мен това е напълно излишно. Търпение му е майката.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Caxapa

Та конкретно на въпроса. Активния въглен  се слага в някой стар чорапогащник. Правиш си торбичка, връзваш и си ОК но  в случая както са ти дали съвет колегите не ти трябва да го слагаш. Търпение  му е майката казва колежката. Ахм..

tolbuhinskiq

OК.Значи карам си постарому,осветление 8-10 часа и смяна на водата през 6-7 дни по около 25-30 литра,така ли?

Лора

Точно така. Дай възможност на бактерийките да се заселят в новите гъби.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

tolbuhinskiq

И така след колко време ще започне да се избистря.седмица,две?Незнам дали си внушавам ама мисля че с всеки изминал ден става по мътен.

Similar topics (5)

25895

Публикации: 4
Прегледи: 3818

55954

Публикации: 3
Прегледи: 2447

32777

Започната от silver09


Публикации: 42
Прегледи: 16068

51811

Публикации: 1
Прегледи: 2172

24923

Публикации: 18
Прегледи: 7367