• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума се превръща в блато ! Помощ !

Започната от lubecku, 01.02.2010 22:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lubecku

Здравейте на всички колеги добре заварили ! Това е първата ми тема във форума за това предполагам че е възможно да съм объркал раздела или нещо от рода ,за това ще помоля модераторите да ме извинят и преместят или коригират темата ако е нужно !

Обем на аквариума: 35л
Височина: 30 см

Грунд
Дебелина на дъното: 1,5-2 см
Размер на камъчетата: 1,5-3 мм 2-3см

Осветление: геврек на осрам 18в

Филтрация Eheim  EH Pick Up 2006 internal filter

Вътршен филтър л/ч: от 40-180

Филтрите работят непрекъснато

Дата на стартиране на аквариума: 3.01.2010


Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Tetra Safe Start и Tetra Aqua Safe

Вода
Сменям по 10-12 литра на всеки 13 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура 20-21градуса.
Температурата на водата в аквариума е стайна градуса.

Храна
Видове храна: Sera goldy color
Колко често храните рибките си:2-3 дневно
За колко време рибките изяждат порциите си: 1-2 минути

Растения:Няма

Риби:

Млади риби: Златни 2броя.

Та проблема е следния: правя аквариума (сглобявам го) , мия го ,мия грунда ,пускам грунда ,пълня аквариума с престояла чешмяна 10 12 часа, във водата сипвам от Tetra Aqua Safe и Tetra Safe Start ,пускам филтъра вътрешен Eheim  EH Pick Up 2006 internal filter
,пускам и рибките две златни на по 3 месеца ,пускам и осветлението и чакам вече 25 ден водата да се избистри филтъра е на дългата страна на аквариума пуснат на максимален дебит гъбата я пера за 7 или 8 път и вече два пъти сифонирам дъното и сменям по 1/3 от водата ???
Филтър ли е малък аз ли не правя нещо какво став моля за мнения ?Благодаря на всички отделили време !




stenli

Като за начало започни да сменяш вода по-често, на 4-5 дена. Намали храненето на 1път дневно. За около месец си изпрал гъбата 7-8 пъти, което е доста по-често от препоръчителното. В гъбата се развиват полезни бактерии, като чрез прането, ти унищожаваш голяма част от тях и не може да се завърти азотния цикъл. Прочети за него из форума. Обилно пране дори не е препоръчително, просто плакнене под студена вода.

sliven

Възможно е да си сложил замърсен грунд или даваш повече храна, или и двете!?
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

lubecku

Ситния грунд не е боядисван а по едрия беше черен и лека по лека избелява ,не е мръсен със сигурност защото го мих два три дни под ред по няколко часа  :-|, какво мислите за филтъра чисто нов е има още 3 години гаранция достатъчен ли е на тая локва 30 литра или да го сменям с по голям ?

Лора

Хм, когато някой каже блато, винаги си представям зелена миришеща на тиня вода. Незнам защо, но такава е първата ми асоциация.
Та, съгласна съм с колегата Стенли (нали не си оня Стенли  *JOKINGLY* ) Прекалено често миеш гъбата и тъкмо да стане номера с азотния цикъл и ти таковаш таковата на бактериите.
Ако може снимка на този черен грунд, който почнал да избелява... Нещо ми е много съмнително това. Малко информация от къде си го взел също няма да е излишна.
Вътрешния филтър е достатъчен за този обем.
Друго, малко извън темата. Любопитен ми е геврека с който осветяваш. Ако може на ЛС да ми изпратиш снимка на осветлението си. Просто си реализирал това, което аз бях замислила и искам да си сверя часовника.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

barabata

Аз не разбрах какво точно се случва с аквариума.

Може ли конкретно описание ?
Водата бистра ли е или мътна?
С какъв цвят ако е мътна - белезникав , зеленикав , плуват кафяви боклуци ... ?
Водата придобива ли лош дъх ?
Излизат ли мехури с газ от грунда ?
Покриват ли се стените с алги (водорасли) - зелени , кафяви , други ... ?
Нещо друго ?
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

ReeT

Ако сложиш грунд размер на песъчинките 4-7мм, дебелина на пласта грунд 4+ см, той ще поема повече мръсотия и от филтъра ти, много дребен и много едър грунд не е за предпочитане, дребния замърсява а в едрия не се задържат отпадъците. Аз от доста години не съм мил грунда като чернозем е станал  :-D  криптокорините растат здраво
пп. може да вземеш и някое сомче отпадъците които ни изядат ще заровят надълбоко в грунда а пък растенията то използват тези отпадъци да растат нещата са навързани общо взето успех.

По принцип си прав и това което казваш е смислено и би могло да бъде полезно стига да го беше написал като хората.
Ето това е една от причините да призоваваме постоянно към грамотно писане, не е с цел заяждане.
Виждате как един нелош пост се превръща в някаква неусвоима галимация. ;-)

discus

Цитат на: ReeT - 02.02.2010 01:58
ако сложиш грунд размер 4-7мм дебелина 4+ см тои ще поема повече мръсотия и от филтъра ти много дребен и много едър грунд не е за предпочитане дребния замърсява а в едрия не се задържат отпадъците за от доста години не съм мил грунда като чернозем е станал  :-D  криптокорините растат здраво

*offtopic
Мъкаааааааа :duvar:

ReeT

какво да права мисълта ми тече по особен начин  не е нарочно да виждам къде е проблема но виж в колко съм го постнал

постарах се да го оправя  *CRAZY*

discus

Цитат на: ReeT - 02.02.2010 15:45
какво да права мисълта ми тече по особен начин  не е нарочно да виждам къде е проблема но виж в колко съм го постнал

Слагай по някоя точка,запетая. Сега е почти нечетимо това което пишеш. *DRINK*

lubecku

Аз не разбрах какво точно се случва с аквариума.

Извинете ме за забавянето ,но нямах време и възможност да пиша във форума.
Колега водата е както ти каза по горе белезникава ,мътна да има лош дъх ,нищо не плува вътре освен рибите, просто не иска да се избистри ами е белезникаво мътна, няма зелени отенъци все още
нямам мехури от грунда ,нямам одлагания или полепи по стъклата изключая най горе кадето е границата между водата и въздуха там има едни белички отлагания който се получаваха и на стария аквариум.
Не съм пипал гъбата от първият си пост на сам само и сипах някаква химия (комшията запален акварист ми я даде и каза че тя спомага за развиването на бактериите и организмите във водата)
вечерно време изключвам светлините ,а през последните два дни ги завивам за по 4 5 часа горките с един чершаф.

За колежката по горе грунда е от discus.bg в началото беше много красиво черно сега вече на 50% е с естественния си шарено кафяв цвят който ще видиш от снимките по доло
предварително се извинявам за качеството на снимките но не ми се търсеше апарат.

Искам пак да попитам за филтъра някой може ли да ми даде одзиви за него качествен ли е марката струва ли си хвалбите , конкретния модел подходящ ли е за моите 35 литра ,много ме съмнява че съм купил прекалено малък филтър въпреки че вътре прави истинска центрофуга и рибките в началото едвам плуваха да не говорим че седяха точно в другия край и както спрат да плуват и да правят усилия да седят там течението ги завличаше към филтъра, да не би течението което прави да е прекалено силно да насоча струята на 45 градуса към челното или задното стъкло
да гло сложа на задната стена.... ?

http://prikachi.com/images.php?files/1337194u.jpg
http://prikachi.com/images.php?files/1337195G.jpg
http://prikachi.com/images.php?files/1337196E.jpg

А да и за осветлението най нормален OSRAM геврек на 22В с електроника за 38 мисля че беше или 28 с електроника за 32 не помня точно ,геврека посредством измислени от теб крепежни елементи за капака, кабелен канал добре изолиран със силиконче, до от вън там кутиика от крем за лице вътре електрониката , от там кабелче до контакта . ;-)

Поздрави на всички !

ReeT

на мен ми изглежда като не добре измит грунд които е изплакнат на бързо и не е поизмит или го мии  докато водата стане бистра или не го мии изобщо

NO CARRIER

При не добре измит грунд мътилката сляга най-късно на втория ден. Спри да правиш каквито и да са промени по аквариума. Светене - 8-10 часа максимум. Ще се оправи.

Сега прочетох - храниш прекалено много. Давай им 1 път дневно храна и ги оставяй два пъти в седмицата гладни. При такова хранене трябва да сменяш в седмицата поне два пъти водата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

lubecku

Да сега вече от първия ми пост на сам ги храня 1път дневно, въпреки че ми е много трудно защото както видят движение пред аквариума и веднага застават пред хранилката.
Пак питам за филтъра ?

dok70

Цитат на: lubecku - 04.02.2010 13:08
Да сега вече от първия ми пост на сам ги храня 1път дневно, въпреки че ми е много трудно защото както видят движение пред аквариума и веднага застават пред хранилката.
Пак питам за филтъра ?
Първото дето ми се набива в очи - едър грунд.
За качество няма да коментирам, щом се измива боята...
Остатъците от храната падат между камъчетата и става гнилоч.
Нов аквариум, и без това при златни трудно, да не кажа невъзможно да се постигне равновесие,
ама тук е със сигурност невъзможно. Храненето си коригирал, ок + 1-2 дни пълен глад седмично!
Филтъра с голям дебит обира механично, няма как да се пребори органиката освен със честа смяна на вода. Бих добавил аераторна гъба от най-големите, поне до стабилизиране на нещата.
Сега е момента, докато са малки прасетата да си сложиш растения. Две саксийки с гигантска криптокорина, ще стоят добре. Може да се маскират с грунд и камъни.
Грунда ти и без това е тънък, може да се добави ситна фракция за да няма кухини.
Може да подсипеш и само на мястото, където храниш, пак е нещо.
Добави 5-6 дребни коридораса, да обират дребните частички от храната!
Осветлението, рибите не се интересуват особено, въпроса е естетически.
За горепосочените растения ще е достатъчно.
Може да започнеш планирането на по-голям съд или овреме да смениш рибите!
*DRINK*
После питай пак!
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Similar topics (5)

43408

Публикации: 3
Прегледи: 6847

53606

Публикации: 3
Прегледи: 2306

25401

Публикации: 6
Прегледи: 3355

59484

Публикации: 1
Прегледи: 2476