Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Проблеми с аквариума => Темата е започната от: WOLF - 30.10.2005 21:01

Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: WOLF - 30.10.2005 21:01
Здравейте на всички отново.

Имам проблем с водата в аквариума си, бях решил да не пускам темата защото си мисля, че няма точен отговор на въпроса ми е едва ли някой би могъл да ми помогмне, но може би не е така.

Та проблема е следния, водата в аквариума ми губи бистротата си, въпреки всекидневните смени на 10-20% от нея. Водата не е бистра, както трябва да бъде, а изгележда леко бяла, сякаш съм изсипал в нея чаша мляко. Параметрите на аквариума са сравнително добри (всичко влиза в нормите) и няма видми последици (вреди) от това "избеляване на водата" освен появата на еленови рога.

Рогата ги свързвам с избелялата вода защото Кралчев беше писал за абсолютно същата ситуация в негов аквариум. И според него това избеляване е резултат от унищожаване на бактериите във филтъра, което е и моето единствено обяснение на проблема. Гибелта на бактериите е вазможна при мен, единствено поради пречината, че в продължение на два месеца подавах СО2-то директно във филтъра.

Въпроса ми не е конкретен, но се интересувам някой имал ли е подобен проблем, за да ме насочи към други вероятни причини за него.
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: N.Nobs - 30.10.2005 21:30
Какъв е пълнежа на филтъра :?:
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: abaro - 30.10.2005 21:37
Не ми стана ясно дали водата  е побеляла след като си започнал смени всеки ден, но ако е така да не би да доливаш вода направо от чешмата. Защото въпреки че доста хора тук пренебрегват "отлежаването" на водата аз съм убеден че това е задължително. Особено ако смените са чести дори и малкото съдържание на хлор може да  разруши азотния цикъл. В такъв случай обаче би трябвало да имаш пик на амоний и нитрити. Затова ако не си правил тест по-добре веднага си купи някой от двата - аз бих ти препоръчал теста за нитрити.
Може и нещо друго да е повлияло на цикъла - лекарства, други химикали или рязко пренаселване на аквариума. На мен лично не ми се е случвало да помътнее водата при вече работещ аквариум и затова само гадая :?
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: Stas - 30.10.2005 22:55
Не гарантирам, но при мен имаше такова нещо при пускане на аквариума. Сложих препоръчителната доза Sera Aquatan, след 1 час сложих препоръчителната доза Sera Nitrivec и на другата сутрин водата беше видимо по-прозрачна. След още един ден - кристал!
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: NO CARRIER - 30.10.2005 23:36
Точно. Това се случва при липса на нитрифициращите бактерии. Най-често, при нов аквариум или при прекалено често смяна на водата.
Може би, малко риби и много растения?
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: WOLF - 31.10.2005 08:34
Пелнежа на филтъра ми е керамика, вата и гъба. Избеляването се получи известно време след започването на честите смени на водата, но наистина това е най-вероятната причина. До скоро сменях вода всеки ден по 20% директно от чешмата, понякога през ден.  Пренаселването на аквариума е изключено, защото риби почти няма, но за сметка на това има доста (според мен) растения. Амонии и нитрити не съм мерил, защото до сега не ми се е налагало, малкото риби който имам не ги храня и принципно в аквариума си не вкарвам никакви хранителни в-ва. Преди три дни обаче видях, че нитрата е паднал на нула, което става поради две причини: или растенията са го усвои ли напълно, което е по-вероятно, или не функзиониращ филтър.

Е това. Днес ще има ревизия на филтъра, и можеби някой и друг тест ще направя.
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: Stas - 31.10.2005 10:56
Оу! Нитрат на нула! Значи нямаш азотен цикъл. Явно с ежедневната смяна, което никак не е препоръчително в никакви условия, си изтребил бактериите. А да не говорим за вода директно от чешмата! Ами явно трябва да си активираш филтъра наново. Ползвай нитривек - става.
Иначе има много добри капсули с бактерии на Ferplast, но не знам в Пловдив дали има откъде да ги купиш.
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: dido - 31.10.2005 11:36
Хора, не давайте на човека глупави съвети!

За какво му е нитрифицираща система, след като той има почти само растения. В този случай амонячни съединения и нитрите е ИЗКЛЮЧЕНО да има, при условие, че нитратите му са 0. Растенията първо консумират амоняк и нитрити и чак тогава опират до нитрати.

Въобще това е една често повтаряна грешка - отдаването на твърде голямо значение на азотния цикъл в аквариум с растения и без риби.

В неговия случай по-вероятната причина за побеляването на водата е развитие на бактериална колония, колония от едноклетъчни микроорганизми или оцветяване на водата от ватата на филтъра (ако ползва такава).

Бих му дал съвет да пробва третиране на водата с някакъв слаб антибиотик в продължение на 5-6 дни.
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: Stas - 31.10.2005 11:44
Дидо, според мен ти грешиш!

Но нека ако иска да пробва с антибиотик... :)

Аз споменах малко по-нагоре, че имах същия проблем при новозапуснат аквариум, в който нямаше почти нищо. Оправи се след Aquatan и Nitrivec. Факт!

Откога растенията консумират амоняк?
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: dido - 31.10.2005 11:56
Цитат на: "Stas"
Откога растенията консумират амоняк?

Няколко стотин милиона години опреди ти да се родиш  :lol:

Любопитно ми е защо мислиш, че греша?
Също така защо според теб "измирането" на нитрифициращите бактерии ще доведе до побеляване на водата.
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: Longanlon - 31.10.2005 12:40
Всъщност, Стас, ако изгледаш лекцията на Диана Валщад за процесите в аквариума (лекцията я има на цд-то на АГА) или прочетеш книгата й ще разбереш, че растенията предпочитата амоняка пред нитратите и поемат първо него, ако има такъв. Затова именно някои хора си зацияклят аквариумите с чист амоняк и без риби - става по-бързо.
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: WOLF - 31.10.2005 12:48
Това което Дидо написа много ме заинтересува и са склонен да се съглася с него. Значи за амонячните съединения и нитритите наистина няма от каде да дойдат, в аквариума си имам Сиамци + Отоциклос = 12 рибки. аквариума е 160 лт. и рибите не ги храня. Има доста растения. Значи съмнявам се оцветяването да е от ватата, ползвам вата на сера, все пак тя е направена за аквариумни филтри. А относно вероятността това оцветяване са колония едноклетъчни мисля ми се иска да разбера дали е така преди да предприема третиране с антибиотик, затова въпреки че е малко вероятно филтъра да е отказъл, днес му направих ревизия и мисля да спра смяната на водата за 7-8 дни да добавя малко нитривек и да видя дали ще има резултат.
А относно тези антибиотиците който могат да се ползват в подобни ситуации, каде мога да намеря информация.

@Stas Мисля че всеки аквариум когато се стартира, първия един ден минава преаз фазата мътна вода (при мен също беше така) но това е само за ден и даже и без нитривек и акватан се оправя. Но  моят аквариум е "разработен"  (поне така си мисля :lol: ) а и водата ми не е точно мътна, а по-скоро побеляла.

Кофти работа  :?  :?  :?
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: penchod - 31.10.2005 13:13
Абе хора, нямали някой да изплюе камъчето откъде ги пазарувате тея Отоциклос, и без "кльощави, брадати" позивни, ако обичате - поименно, поименно!
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: 77 - 31.10.2005 13:19
нали заедно ходихме при тях :lol: не ги ли видя :?:
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: penchod - 31.10.2005 13:23
Подозирах, че това е мястото, ама да питам пак, макар че сае видях ама тея не ги видях, а работят ли рибетата иначе?
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: NikolaV - 31.10.2005 13:40
Случвало ми се 1-2 пъти. Отдавна беше и не си спомням дали беше след смяна на вода. Нищо не направих. За 2-3 дена се оправи от самосебе си.
Заглавие: "Избеляла" вода!
Публикувано от: dido - 31.10.2005 14:07
В съвсем нов аквариум избуяват разни бактерии, първаци и инфузории. Оттам са всичките ефекти на помътняване и позеленяване на водата. След време изчезват - когато условията станат непригодни за тях.