• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 10:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Златната нещо не е наред

Започната от danislav, 16.07.2010 14:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danislav

Здравейте, появи ми се сериозен проблем: златните нещо не ги бива. Досега ги гледах в 12л. аквариум около година и сега като ги преместих в градинското езерце и само лежат на дъното и почти не се движат. Езерцето е стартирано преди няколко дена и е с течаща вода, не е много голямо(около 120л), но в сравнение с аквариума мисля , че е добре. Има една водна лилия, 4см. речен пясак. В момента ги храня с храна за златни рибки на "тетра", не съм им давал да ядат от 2 дена. Рибите са две, едната от около месец май има проблем с въздушния мехур, защото постоянно изплуваше на повърхноста, а сега е само на дъното. Моля помогнете с някой съвет.От Велинград съм , а тук няма магазини за рибоци камоли за някакви лекарства. Какво да правя, прдварително благодаря.
Живеем в свят, който се самоунищожава...Нека спрем това!

ico

16.07.2010 16:36 #1 Last Edit: 16.07.2010 18:09 by Caxapa
100 литра езеро?  =-O Има по-големи строителни легени. Каква е температурата, мерил ли си? Дори да не е на слънце водата ще е прекалено топла за тия рибки.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Caxapa

Предполагам не си си пълнил аквариума от 12 литра с водата която минава през езерцето ти. Премери параметрите на тази вода. Колегата ти намеква и за градусите. Лично за Велинград  ми е направило впечатление, че водата по тръбопровода  и тази  която е по чешмите(макар и вряла та прасе да щавиш) по улиците е с различни качества.

danislav

Опитах да премеря темп., но с термометрите с които разполагам не стана.Досега наистина водата на рибките беше директно от чешмата, винаги я сменях на сто процента и рибоците се кефеха много. Водата в езерцето се подменя ежедневно( поскам маркуча , а излишната отива в преливник), което е малко по голямо от колкото писах преди... 180литра е.Ще пусна снимки, но в темата за градинските езера.Имали вероятност да е от новата храна с която ги храня, преди беше от тази ефтината. Или от речния пясак, май несъм го промил.

п.п. как да видя параметрите на водата и от каде да си набавя нужните джаджи.
Живеем в свят, който се самоунищожава...Нека спрем това!

Caxapa

Има различни тестове за параметрите на водата , като най-популярни са лакмусовите лентички. Мерят нитрати, нитрити, твърдост на водата,карбонати и други такива.

danislav

От каде да си ги купя, не вярвам в магазина дето е  в града да имат такива неща. Там има десетина риби и нито едно растение.
Живеем в свят, който се самоунищожава...Нека спрем това!

ico

Колега, купи си термометър първо и предполагам, това ще даде отговор. Няма как стотина литра вода навън, да остане с температура под 25 градуса по това време. Откажи се от варианта с рибки в локва на двора. Не става с ежедневни смени. Това значи че наливаш студена вода от водопровода (под 20 градуса) във вода с температура към 30 градуса...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

danislav

Ицо сигорно си прав, това обяснява защо стоят постоянно на дъното, там е по-хладно. Ще ги върна обратно в буркана та да видим дали ще станат по-активни.
Живеем в свят, който се самоунищожава...Нека спрем това!

ico

Един аквариум стотина литра не е толкова скъп. Може да се вземе за 30-40 лева дори, за 15-18 лева в Баумакс има легени по 90 литра.  ;-)  И термометър задължително! Пък тестове за вода точно за златни рибки... не си заслужава.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

raiko

Цитат на: ico - 16.07.2010 22:02
.... Пък тестове за вода точно за златни рибки... не си заслужава.
Какво искаш да кажеш?  Златните рибки втора категория ли са? :-).......То няма смисъл и пари за термометър да дава, щом са златни! :-D

ico

Искам да кажа, че са издръжливи. Каракуди са и жегата ги мори най-вече.  Той ги гледал в 10 литра вода и по-добрия вариант е, да купи аквариум, вместо тестове. Параметрите на водата за тия рибки няма да се оправят с тестове, а с по-добри условия.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

raiko

Какво значи, че златните риби са "издръжливи"?  Ако разгледаш съобщенията за болни рибки във форума, ще видиш, че най-голям е процента на темите за златните рибки.  Аз досега съм гледал доста видове рибки и съм стигнал до извода, че най-много видове болести се проявяват при златните рибки. В сравнение с тях- например дискусите боледуват от много по-ограничен брой болести.
А за да си подобри условията  автора на темата как ще ги подобри, като не знае какво трябва да се подобрява(без елементарните тестове)?

ico

Ако спазва основните правила за стартиране и грижи за аквариума, условията му ще са както трябва.  ;-) Ако ги държи пък в локвичката на двора, където няма елементарни температурни условия, а всекидневно стресира рибите с температурни амплитуди от 10-15 градуса и 150 лв за тестове да даде, пак ще си умрат.
Определено няма твоя опит с развъждането и грижите за риби, но когато съм гледал златни рибки единствено с топлата вода съм имал проблем. А в какви мизерни условия са били.. само жегата ги мореше и висяха по дъното.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

danislav

Вчера отделих рибката ,която беше по-зле в малкия аквариум, а другата оставих в езерцето. Тази сутрин  рибока в градината се беше скрил зад лилията, но ми се струва , че е по-добре от вчера( вече се движи малко по- активно. Докато този в аквариума лежеше на дъното на една страна и не показваше признаци на живот( размърда се леко, но май няма да го бъде). Купих термометър и премерих темп. в езерото е 20.5 град., а в аквариума 21.5 град.  Мисля , че не е от температурата. Ако е от параметрите на водата защо се появи този проблем, чак сега след като живеят цяла година в тази вода?
Живеем в свят, който се самоунищожава...Нека спрем това!

ico

Мери пак температурата привечер. Според синоприка температурата при вас сега е 32 градуса, пък и в къщи някак ниска ми се вижда температурата. Ако найстина е 21-22 градуса, ти завиждам...
А "езерцето" от какъв материал е?
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Similar topics (5)

49706

Публикации: 6
Прегледи: 2547

46370

Публикации: 2
Прегледи: 2672

28196

Публикации: 13
Прегледи: 6616

58419

Публикации: 5
Прегледи: 2470