Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Проблеми при рибите => Темата е започната от: simonika - 19.01.2018 15:28

Заглавие: Златната ми рибка е в критично състояние :(
Публикувано от: simonika - 19.01.2018 15:28
Здравейте!
Първо искам да кажа, че изчетох всичките възможни постове относно болестите при златните рибки, но не откривам външни отличителни белези с нито една от тях, когато става въпрос за моето рибче. От известно време лежеше на дъното, под декорациите, които съм й осигурила, като аз смятах, че просто се крие или си почива. Не бях запозната със смяната на водата в аквариума, само знаех, че трябва да е престояла, както и направих. Смених цялата вода, изплакнах камъчетата и рапаните и си върнах обратно рибката вътре. Храня я веднъж дневно, като 1 път в седмицата гладува. След смяната на водата положението й стана критично - обърна се по корем и губи координация, няма сила да плува и не се храни. От 5 дни вече не съм й давала нищо. От зоо магазините ми казаха да не се занимавам, и че рибката е пътник и никой не пожела да ми даде съвет как бих могла да я излекувам, след настоятелно "ходене по мъките" с продавача, ми каза да взема Флажил и да сложа по половин капсула за 2 дни, като сменям 15% от водата, както и направих, но без резултат. Аквариумът ми е 17л. (знам, че е малък), има средно големи камъчета по дъното и кислородна помпа. Температурата на водата е сравнително хладна, не повече от 19-20С. Рибката няма петна, няма язви, очите й изглеждат бистри и не са подути, нямам никаква представа какво й се случва. Ще прикача снимки и видео, за да можете нагледно да видите състоянието й. Отказвам да я убивам, преди да съм изпробвала всички възможни начини да я излекувам. Моля ви за съвет, къса ми се сърцето да я гледам така.  :-(
(https://s9.postimg.cc/xeyse0unj/ribka.jpg) (https://postimages.org/)  *SORRY*

http://sendvid.com/xknpfvwc (http://sendvid.com/xknpfvwc)

http://sendvid.com/g4q1nbaq (http://sendvid.com/g4q1nbaq) :(
Заглавие: Re: Златната ми рибка е в критично състояние :(
Публикувано от: Nebunu - 19.01.2018 16:24
Са съжеление почти всичко е зле при тебе. Аквариума ти е малък, всичката вода не се смени ( нарушаваш азотния цикъл ако има такъв при тебе), не се мие грунда ако мога така да го наричам, рапаните нямат място в аквариума. За филтрацията не си споменала нищо. Тая рибка я забрави и намери време да прочетеш за стартиране на аквариум в форума, как се прави правилно. Също така чети профила на рибките които искаш да гледаш. Сама си писала че знаеш че аквариума е малък но въприки това гледаш златна рибка в тоя литраж. Златните искат 40 литра вода на риба ако си спомням добре.

Успех!
Заглавие: Re: Златната ми рибка е в критично състояние :(
Публикувано от: simonika - 19.01.2018 18:04
Току-що умря..  :(
Заглавие: Re: Златната ми рибка е в критично състояние :(
Публикувано от: Nebunu - 19.01.2018 21:20
Няма страшно. Имаш възможност сега да стартираш наново. Ама прочети хубаво как се стартира.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Заглавие: Re: Златната ми рибка е в критично състояние :(
Публикувано от: simonika - 20.01.2018 13:04
Благодаря! И все пак мисля, че повече няма да гледам рибки.  :'(
Заглавие: Re: Златната ми рибка е в критично състояние :(
Публикувано от: thenight - 20.01.2018 13:39
Недей така. На всички им умират първите рибки заради грешки, нарича се опит. Опитай с бета или двойка гупички и истински растения, направи аквариума лека полека и тогава ги пусни. Гледането на аквариум може да е приятно и леко занимание, ако попрочетеш малко. Просто златна рибка в малко аквариумче се получава само в Том и Джери. Но в също толкова малко аквариумче преди години разбрах с две гупи (които после станаха 30 и още и още, и запалих всичките си познати) , че аквариумите са лесни и приятни и успешни, и грешките са поправими, ако ги забележиш бързо. Хубавото е, че веднъж ако го направиш както трябва, поддръжката е много по-лесна от редовно миене на целия аквариум. А вече се преборих с приятеля си и за много голям аквариум - гледа се почти толкова лесно, колкото телевизор.

Изпратено от моят EVA-L09 с помощта на Tapatalk