• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Зачервени хриле на платите

Започната от skorpidos, 18.01.2013 19:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

skorpidos

Здравейте! Във вторник си взех 2 плати. Около час след като си поставих в аквариума забелязах, че се отъркват в растенията. Правят го рядко и еднократно, но все пак го правят. Вчера забелязах, че като стигат повърхността на водата за да дишат или не знам и аз защо от устите им излизат малки балончета, някои от които се пукат. Днес като се прибрах забелязах, че в единя край на аквариума се е образувала малко пяна и като че ли хрилете не рибите са леко зачервени. Това се отнася само за платите. Поствам и снимки на платите, това са най - добрите и ясни снимки, които успях да направя.





Обем на аквариума: 30л.

Височина: 30см.

Грунд
Дебелина на дъното: 2-4см.
Размер на камъчетата: най-едрите са може би 5-6 или макс 7мм.


Филтрация
Външен филтър л/ч: HAILEA External hanging filter SL-206 500л/ч
Система за СО2: не

Изключвам филтъра за 30-тина минути на ден докато храня и слагам тор за растенията (заради живия въглен).

Дата на стартиране на аквариума: 05.01.2013

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: Сменен филтър, от обикновения с гъба минах на горепосочения.


Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:тор Sera Florena - по 3-4-5 капки на ден и Sera Aquatan - добавям по няколко капки в новата вода при смяна (и после я оставям да престои няколко часа преди да я долея в аквариума)
Вода
Сменям по около 1/3 на седмица
При смяната: Водата е престояна няколко часа след обработка със Sera Aquatan, температурата е сравнително ниска с тази на аквариума, но доливам много бавно с чашка и сипвам водата до нагревателя.
Температурата на водата в аквариума беше около 26 градуса, но вчера я намалих на 24.

Храна
Видове храна: Sera Vipan - всеки ден, Sera vipachips (през ден, като давам от нея слагам по - малки от Sera Vipan тъй като я ядат предимно платите и неонките) и 1-2 пъти на седмица давам от най-обикновената чернодробна, която се продава в найлонови пликчета, но по малко.
За колко време рибките изяждат порциите си: 3-4 мин, като таблетките на Sera Vipachips остават по - дълго, но в крайна сметка се изяждат напълно (от тях слагам по половин таблетка).

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: около 30%
Колко % са бързо растящи:мисля че 50% от растенията
Колко плуващи: Имам явански мъх, но съм го затиснал на дъното с част от грунда, за да могат в него да се крият скаридите.

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 9 обикновени неона, 2 плати и 2 скариди ред чери
Млади риби(видове, брой): В събота (11.01) взех 8 по - малки скариди ред чери, повечето от тях са безцветни и яйцата на голямата скарида (взех я бременна) като че ли са се излюпили вчера, но малки още не съм видял. 3 коридорас панда и 1 анциструс албинос (за тях не знам дали са полово зрели, но предполагам, че не са).
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): Всичи

Моля, кажете дали платите не са болни нещо, дали могат да го предадат на другите риби и с какво да лекувам, тъй като знам, че скаридите са доста чувствителни към всякаква химия.

Caxapa

Стрес на рибите. Много обитатели в малък обем аквариум. Аквариума не е стабилизиран. Вероятно амонячното ниво е над, над нормата. Липсва азотен цикъл. Последните риби като останалите са пуснати в общия аквариум без да са минали през карантинен такъв.

skorpidos

 Значи рибките ще се оправят така ли? Това не е зараза? Знам, че е малко пренаселено, но затова сменям вода всяка седмица и вече активно събирам пари за голям аквариум.
: 18.01.2013г 21:09ч
И благодаря за бързия отговор :)

Similar topics (5)

54008

Започната от unrealizable


Публикации: 3
Прегледи: 2720

34402

Публикации: 5
Прегледи: 3199

40394

Публикации: 2
Прегледи: 2237

39844

Започната от manyg


Публикации: 4
Прегледи: 2624

43073

Публикации: 13
Прегледи: 4589