• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 09:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Внезапна агресия при златни рибки

Започната от Sintia, 15.02.2014 15:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sintia

Здравейте. Току-що се регистрирах. Досега само ви четях, събирах информация и се впечатлявах от снимките на аквариумите ви. :) Сега обаче имам проблем - за да не съм многословна, ще се опитам с две думи да обясня ситуацията си. В детската градина на сина ми имат малък аквариум с две златни рибки - едната малка, другата малко по-голяма. Аквариумът е малък - към 30 литра. Тъй като излязоха за 10 дена във ваканция и нямаше кой да наглежда рибките - изявих желание да ги взема в нас и да ги обгрижвам (аз самата обмислям да си купя аквариум). Взехме ги вчера по обяд. Транспортирахме ги в пластмасова кутия и направихме всичко дума по дума както ни обясни човека, който се грижи и отговаря за тях в детската градина. Напълнихме аквариума у нас, включихме помпата за въздух, пуснахме златните рибки и тъй като не знаех дали са хранени - им пуснах и малко храна. Изядоха я. Всичко изглеждаше добре. Вечерта осъзнахме, че лампата на аквариума не работи и за да ги наблюдаваме (голям мерак :) ) осветих аквариума с настолна лампа. Радвахме им се почти цяла нощ и си легнахме. На сутринта станах и ми се стори, че големият постоянно се "лепи" и гони по-малкият. Нахраних ги отново, като по-малкият беше заинтригуван от храната значително повече от по-големият. Мислих, че като се наядат ще мирясат, ама не би - и двамата се гонят и като че ли хапят. Люспичките и на двамата изглеждат поизядени. Не знам какъв им е проблема...Не искам да ги уморя и ме е страх....Активни са, но не като снощи, а сега постоянно един друг се гонят и хапят... Освен лампата (в детската градина доколкото знам вечер всичко е угасено и тъй като лампата на аквариума не работи - предполагам, че са били изцяло на тъмно), евентуално повечето храна от обикновенно и различната обстановка - друго нищо не им е променяно....На какво може да се дължи тази внезапна агресия?! Досега са живяли заедно добре. Даже мисля, че повече от обикновенно им напълних водата в аквариума, така че не би трябвало да е от липса на пространство. Какво може да отключи такова поведение? Моля ви, помогнете ми.....Не само, че ще се срамя да погледна даскалиците в градината, ами ако не мога за чужди риби да се грижа 10 дни - с какъв акъл ще хвърля маса пари за собствен аквариум, опитвайки се да отглеждам риби, като се провалям на установен аквариум със свикнали една с друга риби?!... Благодаря предварително на всички. Поздрави!

vanko77777

Здравей, нищо им няма на рибите,  най вероятно едната да е мъжка другата женска и като са полово зрели и така се гонят

Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Асен Евгениев

Цитат на: Sintia - 15.02.2014 15:54
ако не мога за чужди риби да се грижа 10 дни - с какъв акъл ще хвърля маса пари за собствен аквариум, опитвайки се да отглеждам риби, като се провалям на установен аквариум със свикнали една с друга риби?!...
Наемаш се да гледаш чужди риби без да имаш опит. Според мен не е трябвало да ги взимаш.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Sintia

Цитат на: akapulko - 15.02.2014 18:51
Наемаш се да гледаш чужди риби без да имаш опит. Според мен не е трябвало да ги взимаш.

Наех се, защото нямаше кой да ги храни за повече от 9 дни. Правя всичко, което са ми казали и както са ме инструктирали. Чета, питам, гледам видеа и се опитвам да се самообразовам. И да - егоистично бих искала да натрупам опит, защото много искам да си взема аквариум. Ще започна с уж най-лесните за отглеждане - златните рибки, независимо, че има къде по-атрактивни и интересни от тях. Искам съвет, защото може и да е нормално поведението им, ама на мен ми се струва агресивно. До колкото знам са двама мъжки. Отделно - знам ли дали не съм ги стресирала с тази лампа, която им осветяваше аквариума снощи?! Ако не са свикнали?! Питам - аз ли правя нещо нередно или е въпрос на свикване - и с лампата, и с двойната порция храна, и с лицата и звуците на дома ми....Въобще - искам да се науча, но ми трябва съвет. Затова ви досаждам може би с турбо глупави въпроси на една начинаеща и неориентирана желаеща да си има собствени и щастливи рибки....

raiko

Прехвърлянето на рибите в чиста вода ги е стимулирало да хвърлят хайвер. А златните рибки се размножават сутрин рано. Едната от двете риби е женска, а другата или е мъжка (участвала в хвърлянето на хайвер) или друга женска, която е преследвала първата за да яде хайвера и.

Sintia

Поуспокоиха се като че ли.... Плуват заедно, пресрещат се, ама не е като сутринта....Така ме беше обзела паниката, че не е истина....Ошашках се, казах си "край, уморих рибоците за няма и 24 часа....Сега са активни, хапнаха, акат, плуват, ама изглеждат ок - дано да се справя, че ми е кеф да ги гледам и ми се ще да си взема мои собствени. Благодаря на всички, отзовали се и отговорили. Дано да нямам нужда да "оревавам" скоро пак форума.

tao

Цитат на: Sintia - 15.02.2014 20:40
Поуспокоиха се като че ли.... Плуват заедно, пресрещат се, ама не е като сутринта....Така ме беше обзела паниката, че не е истина....Ошашках се, казах си "край, уморих рибоците за няма и 24 часа....Сега са активни, хапнаха, акат, плуват, ама изглеждат ок - дано да се справя, че ми е кеф да ги гледам и ми се ще да си взема мои собствени. Благодаря на всички, отзовали се и отговорили. Дано да нямам нужда да "оревавам" скоро пак форума.

Хайверът при тях се хвърля на порции така ,че пак ще има любовна игра (според теб агресия) разбира се не толкова бурна както в началото. :-)

Similar topics (5)

27286

Публикации: 7
Прегледи: 4738

48455

Публикации: 17
Прегледи: 5313

42632

Започната от miro87


Публикации: 29
Прегледи: 12731

50263

Публикации: 0
Прегледи: 1963

45858

Публикации: 1
Прегледи: 1518