• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 15:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос

Започната от Илиян, 14.12.2013 01:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Илиян

Здравейте,въпроса мие дали може два филтъра да работят в един аквариум и дали това пречи на рибките?Аквариума мие 20л и ми останаха само 1 гупа,1 молинеза и 1 сомче и поради факта,че ми измряха другите рибки в интервал от 1-2 седмици,прочетох във форума за нитратите и мисля,че от това идва всичко и пише,че трябва да се увеличи аерацията.Благодаря предварително!

ata_nas

20 литра и два филтъра! Поради що!?

Илиян

Ами мисля,че има отравяне с нитрити и пише,че трябва да се увеличи аерацията и съм пуснал втория филтър от около половин час.Да го спра ли?Начинаещ съм и затова се допитвам до Вас.

ata_nas

Нямям идея как се стабилизира 20 литра аквариум! Отговарям ти в прав текст.

manyg

махай единият. Сменяй по 20-30% от общата вода в аквариума с чешмяна (престояла поне едно денонощие в отделен съд) и нещата ще се оправят ;). Може би си бил пренаселил аквариума, а и подозирам че си сложил рибките веднага след като си напълнил първоначално аквариума. :) 

Илиян

Аквариума си е пуснат от 2 години вече и имаше 5-6 рибки,но постепенно умряха може би причината беше,че неим сменях водата всяка седмица,а примерно един път в месеца,отначало нямаше проблем,но в последствие рибките умряха.Колко често да сменям водата всяка седмица или след няколко дни за да се стабилизират нещата.И още един въпрос кой филтър да оставя този който прави повече аерация или малко по-слабия,мисля че са един дебит,но единия повече раздвижва водата.

ata_nas

Съвет за една кофа вода!? Колегата може да е правил експерименти и да споделя практически опит.

hunter

Аз не знам дали се слагат много филтри за проблем с нитрити. Но силното течение не е особено подходящо според мен. Предвид и обема на аквариума. Просто си смени процент от водата както те е посъветвал колегата и това е. Можеш да споделиш все пак има ли грунд аквариума и кога е стартиран. За да си направим някаква правилна преценка до колкото е възможно. Ти за себе си си стигнал до някакъв извод но мисля, че си в грешка. Аз лично винаги съм работил с малки литражи и не мога да кажа, че съм имал сериозни проблеми.

Публикациите са слети: 14.12.2013 01:59

Цитат на: Илиян - 14.12.2013 01:51
Аквариума си е пуснат от 2 години вече и имаше 5-6 рибки,но постепенно умряха може би причината беше,че неим сменях водата всяка седмица,а примерно един път в месеца,отначало нямаше проблем,но в последствие рибките умряха.Колко често да сменям водата всяка седмица или след няколко дни за да се стабилизират нещата.И още един въпрос кой филтър да оставя този който прави повече аерация или малко по-слабия,мисля че са един дебит,но единия повече раздвижва водата.
С този ти пост да разбирам ли, че ти 2 години си гледал риби и за 2 години нищо не си разбрал  *CRAZY* Извинявай но този тип въпроси би ги задавал човек който сефте се захваща.

Илиян

Не че нищо не съм разбрал,а просто съм забравил,защото ги бях оставил на произвола сменях им водата на месец и ги хранех всеки ден,разбира се всичко си работеше филтър,нагревател...Мисълта мие дали да сменям водата на седмица по 30% или докато се стабилизира през няколко дни?Да грунд имам,аквариума е стартиран на 06.12.11 аа кой филтър да оставя по-мощния или по-слабияя ;дд

ata_nas

Ще помоля само за съвети! Явно колегата е в затруднение, нека просто му помогнем, макар че за токова малък съд не е лесно да се дават мнения.

Георги

Амоняк, нитрити и нитрати се намаляват със смяна на вода.
Амоняк може да се намали и със зеолит. Токсичността на нитрита може да се намали и със сол (не зная колко точно сол се слага). Нитрат може да се изконсумира от растения. Аерацията не намалява тези вещества.
Може да има и още начини, аз знам тези.
Изборът е твой.

Илиян

Благодаря Ви много за съветите и леката критика,но все пак няма лошо човек да пита,когато не е сигурен в нещо:)Остава ми въпроса кой филтър да оставя-и двата по принцип са за 20л,но стария и по-малък прави много по голяма струя отколкото новия и по-голям,като по-големия почти не помръдва водата.Според Вас кой е по-добре?

hunter

Вярно е, че колегата е в затруднение но за адекватно решение и съвет трябва и информация. Сега за по сигурно направи 2 смени на вода за една седмица. Примерно през 2 дни като водата я оставиш да престои поне 24 часа. После започваш да сменяш всяка седмица по 1/3 аз така правя и с 20литровия ми и с 30литровия ми. И дерт нулев. Темперирай водата предварително преди да я налееш в аквариума. От рязък спад в температурата рибите получават стрес. Незнам дали си сифонирал до сега но ако не си при тези 2 чести смени сифонирай. Аерирай си водата остави филтъра с по силното течение. Но не и двата. Успех. По спомен един от симптомите за натравяне с нетрити мисля, че беше плуване на рибите срещу течението от филтъра.

ata_nas

Една бабешка рецепта се сещам...
Егерия денса боцни в аквариума си.

Илиян

Мерси много,днес вече направих една смяна на водата в порядъка на 20-30%,мисля към понеделник,вторник още една и после почвам както каза колегата по 1/3 на седмица.

Similar topics (5)

59818

Публикации: 6
Прегледи: 5461

35927

Публикации: 2
Прегледи: 2583

27504

Публикации: 2
Прегледи: 2926

56101

Публикации: 1