• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 01:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Унила нова златна рибка - воална телескопка

Започната от belika, 17.11.2014 18:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

asito

Мда,не ми звучи логично да е натровена с амоняк в твоя аквариум,при положение,че другите рибки са ок.А и тая е била посърнала :) в магазина.Според мен си купила болна риба...

belika

Ох, дано не е нелечимо болна само и някак да успее да се съвземе и оцелее, ако трябва и лекарства ще взема, само да знам какви *SORRY*

Надявах се да не се окаже болна, а просто недохранена и флегматична. Но да - тя си беше такава още в магазина, само дето там лежеше на дъното, докато другите плуваха. *dontknow*
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

asito

НИКОГА не купувай риба,която лежи на дъното.Но ти не си виновна,а продавача.Съвсем преднамерено ти е продал болна риба.Видял е че не разбираш и се е възползвал.

belika

Скоро нови риби няма да купувам. А за не купуването на риби на дъното - знаех го, но за тази ми дожаля и ме увериха, че такава й била породата. Аз се надявах да е от недохранване и стрес от другите риби в магазина, после допълнено със стреса от пренасянето и новата обстановка. Ще пиша утре дали е оцеляла. Дано.

@}->--

Caxapa

А дано, че тази сага ми идва малко в повече. То не бяха дресировки за има няма месец време, то не бяха освидетелстване   и ТЕЛК за двоен инвалидитет то не бяха чудесии. Дал съм насока къде да се чете. Останалото ... няма да коментирам защо не е обърнато внимание в другия форум.  С толкова четене по френски, английски и български форуми и да не разберем основите на Акваристиката си е просто....   :duvar:

DPI

Леле, Сахара, не съм ти била само аз на главата, с разликата , че не се старая да дресирам рибите.

Според скромното ми мнение става въпрос за качеството на водата. Belika пише, че мие филтъра с вода, а на аквариум на месец няма реално какво да мие. То хубаво се слагат нитрифициращи бактерии, но първо в каква доза се слагат? И ако има завъртян азотен цикъл, което се съмнявам след  задълбочен прочит изписани теми тук, нужно ли е тоя нитривек да се слага при всяка смяна?

Следващия ми съвет е да се махнат от дъното на аквариума всички морски камъчета, мидички, рапанчета и тем подобни. Нямат място в сладководен аквариум.

Ivan_S

Цитат на: DPI - 18.11.2014 09:34
То хубаво се слагат нитрифициращи бактерии, но първо в каква доза се слагат? И ако има завъртян азотен цикъл, което се съмнявам след  задълбочен прочит изписани теми тук, нужно ли е тоя нитривек да се слага при всяка смяна?

DPI, на всяка опаковка биоактиватори има указана доза. Между другото, не съм чел и не съм чувал за случай на предозиране с нитрифициращи бактерии. Ако се наливат над препоръчителната доза, просто ще бъдат прекалено много в аквариума и след кратко време ще се редуцират до оптималното количество по простата причина, че няма да има храна, така да се каже, за всички. Иначе всеки може да си налива, ако ще и литри от тях, но просто ще хаби препарта.

По отношение на Нитривек-а, а и другите биоактиватори, като си има завъртян цикъл, не е нужно да се добавя. Би могло да се добави при покачване на нитрита, комбинирано с по-голяма смяна на вода, но това пък вече означава, че цикълът е нарушен и темата става друга :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

belika

Здравейте отново, мили акваристи :-*

Благодаря от сърце за помощта, съветите и комплиментите към моята скромна личност, задълбоченост, читателски и умствени заложби! :-) :-) :-) Че ме взехте за мезе е разбираемо, но тук отново ще ви благодаря - защото комуникацията с вас ми донесе успокоение и надежда за моята прекрасна рибка.

Колкото  до цирковите и дресировъчните ми напъни, заложби и т.н. - никога не съм се и опитвала, замисляла дори за подобни насоки и дейности в моя живот. Давах целувки на рибката, както давам на кучето, папагалите, орхидеите, розите и прочие - от топли чувства, съвсем не защото очаквам рибката да ми отвръща, още по-малко, защото искам да я дресирам - а просто от обич. Аз и насекоми мога да целувам, но това е друга история.

За акваристките ми инспирации сте съвсем прави - не съм ви конкуренция, но не съм дошла тук нито, за да се заяждам с вас, нито, за да се състезавам. Дойдох за съвет за унилата ми рибка.

Рибката днес е по-добре. Ще спазя основните точки от съветите ви. Скоро ще дойде приятелка с апаратура за измерване на всички съществени химии във водата и ще мога да ви споделя резултатите.

А нитривека, както друг спомена си има упътване на опаковката, което дори аз успях да прочета  (wasntme), макар да ми беше обяснено на висок глас и в магазина, и слагам по толкова, по колкото е написано там. Същото важи и за Био шампоана.

За четенето - ами четох, не е като да съм чела за докторат по златните рибки и техните аквариуми, но четох - не само заглавията, колкото и да не ми личи. А подхождането със съмнение, особено към взаимно напълно противоречащи се и равностойни в категоричността си и високото си звучене, зададени задачи за изпълнение - според различните източници - няма как да съм иначе, и със златните рибки, и в живота - съм зодия рак и подлагам всичко на съмнение.

Поднасям извинения на акваристите, на които досадих с моята сага. Ще се постарая да не се повтаря.

Caxapa

Наистина, ще чакаме да представиш една нова визия на аквариума а скоро  ще трябва да вземеш по-голям  аквариум предвид жизнените изисквания на тези риби. Колегите са допълнили по-горе. Грунд, температура на водата, филтрация и не на последно място този така омразен за всеки начинаещ Азотен цикъл.  Фона е на последно място но все пак. Едноцветен е за предпочитане пред тези шарените.

asito

Да питам какво е био шампоан за рибки?Не съм чувал за това.
*offtopic Против пърхут ли е?  :-)

DPI

Цитат на: Ivan_S - 18.11.2014 13:39
DPI, на всяка опаковка биоактиватори има указана доза. Между другото, не съм чел и не съм чувал за случай на предозиране с нитрифициращи бактерии. Ако се наливат над препоръчителната доза, просто ще бъдат прекалено много в аквариума и след кратко време ще се редуцират до оптималното количество по простата причина, че няма да има храна, така да се каже, за всички. Иначе всеки може да си налива, ако ще и литри от тях, но просто ще хаби препарта.

По отношение на Нитривек-а, а и другите биоактиватори, като си има завъртян цикъл, не е нужно да се добавя. Би могло да се добави при покачване на нитрита, комбинирано с по-голяма смяна на вода, но това пък вече означава, че цикълът е нарушен и темата става друга :).

Може ли малко пояснение за тоя пуст азотен цикъл, защото прочетох: Първият етап на нитрификацията (процесът на биологична преработка на амоняка в нитрати) е капризна работа. В хода му водата леко се подкиселява (спада pH), което лесно се забелязва, когато водата е мека (с ниска карбонатна твърдост). Ако pH падне под 6.2, то скоростта на нитрификацията на този етап рязко пада, във водата започва бързо да се образува амоний, а рибите заболяват (натравят се) и умират. Като правило, едновременно се забавя и вторият етап. Появяват се значително количество нитрити. Изхождайки от формулата на химическата реакция при падане на pH би трябвало да се забави само първият етап от нитрификацията, но на практика  и вторият става неефективен – заедно с амония сега във водата има и нитрити, което вече е много лошо за рибите. .
Нещо не разбирам къде в целия този процес са тия биоактиватори май?

Ivan_S

Цитат на: DPI - 18.11.2014 16:51
Първият етап на нитрификацията (процесът на биологична преработка на амоняка в нитрати) е капризна работа.
...
Изхождайки от формулата на химическата реакция при падане на pH би трябвало да се забави само първият етап от нитрификацията, но на практика  и вторият става неефективен – заедно с амония сега във водата има и нитрити, което вече е много лошо за рибите.
.
Нещо не разбирам къде в целия този процес са тия биоактиватори май?

Първият етап от биологичната преработка на амония/амоняка не е в нитрати! Образуваният амоняк първо се преработва до нитрит от бактериите Nitrosomonas. Следващият етап е преботката на нитритите от бактериите Nitrobacter до нитрати (значително по-безопасни за рибите).

Мястото на биактиваторите в целия процес (ако някой реши да ползва такива) е в началото на зациклянето на аквариума, когато започват процесите на разлагане на органиката (дали от пуснати 2-3 риби или от просто пусната храна) и образуването на амоняк. Някои акваристи дори стартират аквариум с добавяне на амоняк, защото той е основата, върху която започва процеса на нитрификация и въобще завъртането на азотния цикъл. Биоактиваторите са просто концентрат на нитрифициращи бактерии (Nitrobacter), които при добавянето им в аквариума още при старта му, спомагат за завъртането на азотния цикъл. Тези бактерии си идват и без друго от водопроводната вода и цикълът ще се завърти и без биоактиватори. Те, както казах, само ускоряват процеса. Всичко това е писано, писано, има го налично :).
100 l. Malawi mbuna

DPI

Разбрах, тоя азотен цикъл много ми мори душата, защото химията не ми е страст.
Тоест, ако слагаш нитрифициращи бактерии се предполага, че ще се завърти по-бързо, ако не слагаш - същата работа, но по-бавно. А ако сложиш много нитрифициращи бактерии, несъразмерни с количеството на азот, то това не пречи, защото ако няма азот, няма какво да преработят.

Ivan_S

Долу-горе, нещо такова  :-D. Само дето бактериите на преработват азот, а амоняк иначе другото си го разбрала правилно. Пък химията, дори и да не ти харесва, ще трябва да си я припомниш, че в акваристиката се прилага немалко от нея и е хубаво да се поназнайват някои неща.
100 l. Malawi mbuna

DPI

Цитат на: Ivan_S - 18.11.2014 19:06
Долу-горе, нещо такова  :-D. Само дето бактериите на преработват азот, а амоняк иначе другото си го разбрала правилно. Пък химията, дори и да не ти харесва, ще трябва да си я припомниш, че в акваристиката се прилага немалко от нея и е хубаво да се поназнайват някои неща.
Виж, в момента съм на едни количества валежи от 2007 и едни хидроложки истории, така че простено ми е объркването на азота с амоняка. Очаквам да получа БАН, че омазах темата, за което се извинявам на колежката. Няма повече.

Similar topics (5)

29431

Публикации: 12
Прегледи: 8999

57763

Публикации: 6
Прегледи: 3496

59658

Публикации: 0
Прегледи: 2226

43077

Публикации: 1