• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.05.2024 10:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Умря ми гупа ;(((

Започната от Илиян, 20.12.2011 19:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Илиян

Здравейте,днес вечерта като се прибрах забелязaх,че едната гупа ми е умряла.Напоследък не се хранеше и стоеше по дъното,а преди винаги си плуваше насам-натам и стоеше отстрани на помпата за въздух.Храня ги два пъти на ден с малко храна,където я изяждат за 2-3 минути макс,сменям им 1/3 от водата на седмица или две.Сега видях,че и др гупа е по повърхността и на нея ли я очаква същата участ?Моля ви помогнете ми и ми кажете къде имам пропуски.

Обем на аквариума:...........20L

Височина:30см

Грунд
Дебелина на дъното:2.5см
Размер на камъчетата:1-2мм(не съм много сигурен)

Осветление:няма(за сега)

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):не
Аераторна помпа (с гъба):не
Вътршен филтър л/ч:незнам пише само 3 вата..
Външен филтър л/ч:не
Система за СО2:не(някой може ли да ми обясни какво представлява тази система)

Филтрите работят непрекъснато

Дата на стартиране на аквариума:06.12.2011

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
смяна на 2/3 от водата

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:НЕ

Вода
Сменям по 1/3 литра (процента) на всеки 7-14 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура(незнам точно) градуса.
Температурата на водата в аквариума е 25-27градуса.

Храна
Видове храна:Всякаква(Комбинация от всички храни,поне така ми каза момчето в магазина)
Колко често храните рибките си:сутрин и вечер
За колко време рибките изяждат порциите си:2-3 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:0
Колко % от дъното са бързо растящи:0
Колко плуващи:0

Риби:
Полово зрели(видове, брой):...........незнам
Млади риби(видове, брой):............незнам
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):4броя(1 сомче,1 скалария(Която ми умря на 3тия ден),1 мъжки хелер и 1 златна рибка
Риби в аквариума:2 златни рибки,2 хелера(мъжки и женски) 2 малки рибки с размерите на гупи(не им знам имената ;(( ) 1 скалария и вече 1 гупа

Mu3epHuk

   Ако имаш възможност да качиш снимки ще е добре, както и да покажеш какъв ти е филтъра. Като за начало рибките ти идват в повече за този обем аквариум. Смяната на водата гледай да става всяка седмица, та дори на 5 дни да е, нито ще ти глътне време, нито ще е опасно. Аквариумът ти е стартиран неотдавна и вече имаш доста риби в него. Храни толкова, че рибките да изяждат бързо храната си - примерно за 2 минути да не остава. Ако си дал повече и видиш, че рибките я подминават - слагай още по-малко с цел да не остава и да разваля качествата на водата. Писал си, че храниш два пъти на ден. Така водата се зацапва по-бързо и филтърът ти ако не насмогва да обработи амоняка и нитритите... ето ти проблема с отпуснатите рибки по повърхността на водата, дишащи тежко. Главното е да не прехранваш, да нямаш много рибки в доста по-малък от нужния им обем аквариум, филтрацията ти да е на ниво, да сменяш ежеседмично нужното количество вода, да се грижиш за дунапренения филтър защото там е истината. Ако твоят дунапренен филтър не се задръства за седмица, плакни го на две седмици или повече в отлятата ти от аквариума вода по време на смяна. Изстискваш го няколко пъти колкото да отпаднат по-едрите частици от него и пак го слагаш на мястото му в пластмасовия корпус на вътрешния филтър. Друг път недей купува златни рибки и скаларии за този аквариум. Обемът е малък за тях, имат нужда от по-силна филтрация, несъвместими са за общ аквариум. Златните харесват по-ниска температура от порядъка на 21-24 градуса (студенолюбиви са), докато скалариите са по-капризни като вид и се нуждаят от постоянна температура от порядъка на 27 градуса. От различни биотопи са. На скаларията също не й е там мястото... Ако имаш възможност за лампа на аквариума ще е още по-добре, тъй като ще можеш да отглеждаш живи растения.  Нека и други си дадат мнението.

Илиян

Мерси много всичко което ми каза ще го имам в предвид  *THUMBS UP* утре направо ще смяна водата и ще почиста филтъра,а за снимката много добре не излиза на фотоапарата,но ще пробвам.А дали ще се пооправи ако я извадя в отделен аквариум(то не е точно аквариум,но дали ще спаси положението)И сега забелязах,че почна да се върти и да се обръща настрани,това да не е признак,че скоро ще си отиде?
: 20.12.2011г 23:11ч
Ето и снимките,който направих,не са от много добро качество,но дано да са от полза:
http://imageshack.us/photo/my-images/854/akvarium.jpg/ Това е аквариума(тук се гледа гупата как е на повърхността )
http://imageshack.us/photo/my-images/189/filtur.jpg/ Филтъра,помпата за въздух или там каквото беше
http://imageshack.us/photo/my-images/607/gupa1.jpg/ И вече това са снимките на гупата(която е все още жива)
http://imageshack.us/photo/my-images/824/gupa2.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/812/gupa3.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/849/gupa4.jpg/

Mu3epHuk

 Божа работа е дали ще оцелее. Преди години ми се е случвало да се залежават рибки по дъното или да изплуват на повърхността и в повечето случаи това се дължи на натравяне при недобре работещ азотен цикъл или... занемаряване на ежеседмичните грижи в малък и пренаселен аквариум. Ако гупата ти не оцелее, не трябва да си в шок - важно е да спасиш останалите, които нямат отпадналост и се държат, като подобриш грижите за аквариума си и продължиш да четеш статиите във форума. Гледам че си вдигнал филтъра доста нагоре. Имам такъв от предния и го държах напълно потопен. Ползвах му накрайника (лулата), като водната струя се разпределя по-добре. Така се получават повече вълнички по-повърхността, което значи наситена с кислород вода, а от това можеш само да спечелиш. Нитрифициращите ти бактерии в дунапренения филтър се нуждаят от кислород, за да живеят и вършат дейността си, а именно да обработват отпадъчните продукти на рибките и да ги превръщат в по-безвредни, които са основно храна за растенията (нитрати). Филтърът си го сложил на задната страна. Нищо не пречи да го сложиш на дясното странично стъкло, като така водната струя вече ще е по цялата дължина на аквариума и съответно ще има повече раздвижване на водата. Това го направи в случай, че струята не идва твърде силна и не пречи на рибките да плуват спокойно. Ако е силна - остави го така. С накрайник, за който ти споменах няма такива проблеми, тъй като разсейва струята по повърхността. Пожелавам ти с времето и натрупания опит да се насочиш към по-голям аквариум, при който ще ти се открият много повече възможности.

Илиян

Тази сутрин рибката беше умряла...Благодаря ти,все пак човек се учи от грешките си!Ако имам някакъв друг проблем пак ще пиша.

madojean

Филтъра го потопи напълно и му сложи 1на флейта .Тези риби са с толкова различни изисквания ,че незнам как си мислиш ,че ще ги гледаш на 1но в 20л аквариум...
Ориентирай се само към живородни риби ,ще е по-полезно и за тях и за теб.

Илиян

Само ако може да ми обясниш каква е тази флейта?А и момчето от магазина ми каза филтъра да е по-близо до повърхността за да излизат балончета.

aquafan


Similar topics (5)

49193

Публикации: 8
Прегледи: 3225

27753

Публикации: 3
Прегледи: 2292

44933

Започната от emko56


Публикации: 9
Прегледи: 3392