• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Умрели барбуси, живите очакват помощ

Започната от dgenkov, 24.01.2015 18:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dgenkov

Здравейте,

Гледам два аквариума от около три години. В единия има различни видове барбуси. За трите години все се е случвало да умира по някой, но тази сутрин намерих умрели три. Помпата беше спряла. Веднага възстанових помпата, смених 10 литра от водата (аквариумът се води 30 литра, но реално събира около 25), след няколко часа капнах около 20 капки метиленово синьо. Една от живите рибки преди тази операция се държеше странно, стоеше в горната част на аквариума, движеше се вяло и като че ли дишаше трудно, след операцията вече е в нормално състояние.
Сега съм взел резервен аквариум, напълнил съм го с престояла вода, пуснал съм помпа и нагревател и искам да прехвърля рибките там, да изчистя основно стария и да го рестартирам. Резервният аквариум няма грунд, въртял е на празно няколко часа.
От рибките останаха живи три барбуса и две сомчета, от тези, които се лепят по стъклото. Чудя се как да процедирам. Аз си мисля за следните варианти:

1. Да преместя рибките с част от водата в новия, да изчистя стария да го напълня, да го оставя да върти, след време да ги върна в него.
2. Да ги оставя в стария, новия да върти на празно, след известно време да ги преместя и да продължа с почистването.
3. Нещо друго, за което не съм се сетил?

Извинявам се, че първо питам, а после ще чета повечето подробности, но не искам да загубя и останалите рибки.
Благодаря предварително за съветите!

По-долу са данните от формата:

Дата на стартиране на аквариума: около (февруари), 2012 - всъщност другият ми аквариум стартира през февруари, а този е около май 2012.
Обем на аквариума: 30 (реално около 25) литра
Размери: височина 370, ширина 360 дълбочина 240 мм (външни)

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати: Нямам никаква идея как се мерят
Температура: 24 градуса
Сменям по 10 литра на всеки 14 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура 22 градуса.

Филтрация: отбележете кой от вариантите е и колко е дебита на филтъра

Вътрешен филтър л/ч: 200 (китайски)

Филтрите работят непрекъснато (през нощта помпата е спряла, не знам кога).

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(спиране на тока - неколкократно, не знам за какви периоди, помещението е отопляемо, през деня на 19 градуса. Смяна на 10 литра вода преди 14 дни)

Използвани препарати или лекарства (ако сте слагали) през последните 20 дни: днес 20 капки метиленово синьо

Риби:
Полово зрели (видове, брой): Барбуси 3 броя (вече :( ), сомчета, 2 бр.
Млади риби (видове, брой):
Нови риби през последните 20 дни (видове, брой):

Храна:
Видове храна: Tetra Pro Energy на люспи
Колко често храните рибките си: веднъж дневно, вечер
За колко време рибките изяждат порциите си: 2-3 минути

Растения: няма

Грунд:
Дебелина на дъното: 2 см
Размер на камъчетата: 4 - 8 мм

yasenst

Доста малък аквариум имаш за рибките, които гледаш, въпреки че не си споменал какъв точно вид са барбусите. Доколкото съм чел из нета, всичките изискват по-голям обем и просто е било въпрос на време да стане белята. Или почваш с по-чести смени и по-големи, или ги разделяш рибките в двата аквариума и мислиш за по-голям аквариум. Дори и да ги разделиш, смените са задължителни. Относно параметрите, ако си в някой голям град и имаш хубав магазин под ръка, занеси малко вода и ще ти направят тестове. Все пак, не съм от хората с опит, но казвам това, което ми хрумва. Успех  :-)

Публикациите са слети: 24.01.2015 20:56

Дано не греша някъде, но винаги съм се надявал в такива моменти, по-опитните да кажат точно какво да се направи. Че трябва четене, трябва, ама има моменти в които трябва да се направи нещо спешно за да се спасят рибките.

dgenkov

Благодаря ти!
В Габрово се намирам, не знам къде да занеса вода :(
Барбусите са:
Като гледам картинките от тук:
http://aquariumbg.com/index2.php?inspage=show_item.txt&id=116&vid=1&vsearch=%%E1%E0%F0%E1%F3%F1%
Имам един такъв (жив още):
Barbus tetrasona tetrasona (Bleeker, 1855).
Суматрански Барбус

Другите не ги намирам онлайн:

Имам един зелен
И един бяло-оранжев

Тези са живите засега.

От умрелите имаше два огнени барбуса (единият с червен корем, другият целя сребърен) и още една от зелените :(

Boqnov90

За толкова много риби този филтър 200л е прекалено малък. Без растения и предполагам без биофилтрация нивото на амонии е било прекалено много. След като филтъра е спрял сам си видял резултата.
Раздели рибите в двата аквариума и вземи един по голям ако имаш възможност.

dgenkov

Снощи реших да ги оставя в стария аквариум. На сутринта всички са живи. Още ще почета, но вероятно ще ги оставя така седмица - две докато се повърти водата в новия аквариум и тогава ще ги местя.

Ivan_S

Като ти е спрял филтъра, кислородът е намалял в аквариума. За това и едната ти риба е дишала очестено на повърхността на водата. Така дишат рибите и като се повиши нитрита. Липсата на кислород може да унищожи полезните бактерии за няколко часа и нитритът рязко да скочи. Предполагам, че всичко това се е случило в комбинация при спирането на помпата. Отделно, че барбусите не са за 30 л. аквариуми. Вземи си някакви тестчета на лентички ако ще, макар да не са точни. За проста ориентация какво е дереджето на водата ще ти свършат работа, но за продължителна употреба, вяра кой знае каква не може да им имаш. Потърси 6 в 1 лентички, мерят 6 параметъра. Тествай, кажи резултата и тогава следващите съвети. Метиленовото синьо така и не разбрах защо си го слагал. Да не би да имаш някакво заболяване по рибите. Такива препарати не се слагат "за всеки случай". Сега ще трябва да си търсиш и въглен, за да го изчистиш от водата. Ако имаш стабилен действащ аквариум, премести временно рибите там, прави по-чести смени на неговата вода, докато се оправи проблемния. И да си знаеш, за твоя 30 л. аквариум трябва да правиш смяна на вода всяка седмица по 10-12 л. Действай и дано спасиш живите риби.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dgenkov

Благодаря ти.
Метиленовото синьо го сложих, защото така ме посъветва продавачката в магазина. После като прочетох, разбрах че вероятно съм сбъркал.
Имам още един действащ аквариум със следните рибки: две тернеции, три серпи, три разбори и две сомчета. Ако преместя барбусите при тях няма ли да ги нападат?
Аз преди време затова купих втория аквариум, защото барбусите ми нападаха тернециите.


DPI

Тия "продавачи" от зоомагазините, ако знаеш колко аквариуми са съсипали ...
Аз не бих местила рибите. По-вероятно е причината, да е тази, която е описал Ivan_S, но остават едни 5%, че рибите може и да са болни от нещо (влошените параметри на водата водят до падане на имунитета, а оттам и на заболяване). Ако ги преместиш в другия аквариум, освен война на видодете, можеш да заразиш и другие риби

dgenkov

Да, аз затова взех третия, да ги преместя там, но сега като чета статиите, излиза че трябва да го чакам да върти напразно 3 седмици. Чудя се дали не мога да ги преместя по-рано с част от водата им.

Ivan_S

Да си стоят в третия, просто сменяй по-често вода - през ден например. Който е по-голям, него зацикли и после нека живеят в него. Тествай водата, в която са били досега. Ако е заминал азотния цикъл е все тая. И без това стартираш наново, ами поне да е по-голям аквариума.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dgenkov

Тоест в стария да си стоят? Аз още не съм ги местил, новия (третия) само въртя водата засега.

П.П. в неделя в Габрово няма работещ магазин да търся нещо за мерене на вода.

Ivan_S

Обърках се, помислих, че са в третия. Щом си го взел за тях, премести ги, докато оправиш този, в който са сега. Тествай водата и тогава ще се прецени дали да ги върнеш обратно и въобще какво да се прави. За ден-два не е проблем.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dgenkov

без да взимам вода от стария аквариум, само рибките да преместя, нали?

Ivan_S

Генков, започваме май да си играем на час по лъжичка :). Ти знаеш ли какво е качеството на водата в стария, че да вземаш от нея? Ако искаш си вземи от другия работещ, но не и от проблемния, докато не си сигурен какво става в него.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

dgenkov

Съжалявам, за пръв път ми се случва и затова предпочитам да питам, за да не направя някоя грешка. Прав си че като се позамисли човек е логично, но в притеснението си не съм го направил.

Similar topics (5)

55756

Публикации: 6
Прегледи: 2540

37205

Започната от djozefina


Публикации: 6
Прегледи: 3160

35090

Публикации: 7
Прегледи: 4921

54522

Публикации: 4
Прегледи: 2059