• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.05.2024 14:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Търкане на рибите по камъните

Започната от st_kiryakov, 22.03.2012 13:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

st_kiryakov

Здравейте,
Първо искам да кажа, че поразчетох из форума специално за този симптом темите и общо взето разбрах, че може да е от всичко. За това ще споделя моите наблюдения като пълен аматьор и логическите ми заключения, и се надявам да ме посъветвате какво да правя. Ето и за какво става въпрос.
Аквариума ми е 112 л на Aquael, с тяхното си оборудване - филтър PAT mini 650л/ч и 100 ватов нагревател. Сменям по 30% от водата на седмица с престояла 24ч. Около половин час преди да сменя водата доливам по около 2 л вряла вода от боилера в тубите за да мога да я темперирам до температурата на тази в аквариума. Аквариума е стартиран на 17.01.2012. При всяка смяна на водата, сифонирам усърдно дъното (където няма растения естествено) и изплаквам филтъра във водата която изхвърлям от аквариума. ОСвен това чистя стъклата, че забелязах малки точковидни водорасли. Това правя всяка седмица и нищо друго. Като цяло имам малко водорасли в аквариума - забелязват се малко нишковидни по растенията, които отстранявам лесно като станат на малко по-голяма паежинка. По корена имам съвсем лек зелен мъх от водорасли, който отстранявам с една четка за зъби. Както и да е, мисля че е нормално за тази възраст на аквариума. Растенията са ми егерия, криптокорина, анубиас, микрозорум, валиснерия, дъбче, кабомба.
Обитателите са ми 2 какадута, 2 рамирезита, 4 неона, 2 зв. анциструса, 3 барбуса пентазона. Рибките са жизнени и се хранят лакомо. Храня ги по 1 път на ден(за по 3-4 мин изяждат всичко), като редувам замразена разнообразна храна и суха храна за цвят на акваел. Та да стигна и до въпроса ми.
След последната смяна на водата забелязах следните симптоми при следните обитатели - едното какаду както си седи мирно, изведнъж започва да плува хаотично за 1-2 сек. и след това се отърква в камъните. Не го прави постояно, а от време на време (1 път на ден, през ден - за последно смених водата в събота на 17.03) или поне аз толкова виждам. Забелязах един път да го направи мъжкото рамирези и единия мъжки барбус. Всъщност барбуса най-често се търка по камъните. Нямат никакви бели точици по тях (окьоравих се докато ги огледам всички).
Затова си мисля дали не съм разбутал азотния цикъл със моето престараване да просифонирам старателно и в дълбочина дъното и с тва плакнене на филтара всяка седмица? За тези, които ще кажат, че нне трябва да си мия филтъра толкова често, искам да кажа, че имам усещането че като минат 5-6 дена и дебита му намалява или може би на мен ми се струва така. Абе усещам, че много задълбавам от към хигиената и трябва да оставя нещата малко да се позапуснат ама е по-добре и вие да си кажете мнението.
Не ме питайте за тестове, че в момента не мога да отделя по 20 лв за амонячни и нитратни тестове.
Съжалявам за есето, което написах, ама исках да съм малко по-изчерпателен, аи мисля, че темата ще е полезна за други...

Buhoff

Освен търкането в камъни и растения други симптоми има ли ? Бели точки, накъсани опашки такива неща. Покрай аквариума има ли много движение някъкви резки промени общо взето някъкви дразнители. Ако няма други признаци на болест може да е стрес от нещо. Мойте САЕ-та например като влеза рязко в стаята и ще се счупят да бягат като светкавици са. После се потъркат в нещо докато им мине и така. От година ги имам не са били болни никога. Мисля че попрехранваш рибите 3-4 мин са много да си изяждат храната.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

st_kiryakov

Други симптоми не виждам. Аквариума е до вратата, но не мисля, че аз стресирам рибите. Като ме видят и се нареждат на опашка като си мислят, че ще ги храня. Бели точки имат само звездните анциструси  :-D

tetra

Като се има в предвид,че аквариума ти е ново стартиран нещата се развиват нормално,даже отлично.От което следва,че действаш правилно,но всичко си иска времето.След около месец ,два азотния цикъл ще е задействан напълно и нещата значително ще се подобрят.Доколкото до отриването на някой риби пробвай с готварска сол,слагай по една лъжица при сменяне на водата,за да няма резки промени водещи до стрес и предполагам,че нещата ще нормализират.Те и рибите докато свикнат с новото си жилище се нуждаят от време,докато се аклиматизират в новата за тях обстановка и различието в състава на водата.Поддържай параметрите както до сега те ще се нагодят.Винаги при купуването на нови риби минава един критичен период докато се аклиматизират.За това е най добре да се купуват колкото е възможно по млади риби,тъй като много по лесно се адаптират от колкото възрастните,които по някога даже и умират от стреса при смяна на обстановката. *DRINK*

Similar topics (5)

45807

Публикации: 0
Прегледи: 1163

40553

Започната от OgnyanI


Публикации: 9
Прегледи: 4131

33284

Публикации: 5
Прегледи: 2642

54877

Публикации: 4
Прегледи: 3749

28128

Публикации: 2
Прегледи: 2080