• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 18:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Странно умиращи скаларии

Започната от GinG, 24.09.2014 19:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

GinG

Аквариума ми е с дължина 95 см, височина 40 см, ширина 35 см. Чист обем вода около 120 литра. Имам вътрешен филтър с дебит 250 л/ч. Ph около 7,5. Рибите са два трихогастера(мъжки и женски), два анциструса (малки са все още, но се очертават и те да бъдат мъжки и женски),3 плати (1 мъжка и 2 женски), те са единствените нови през последните 20 дена, 5 даниота (2 мъжки и 3 женски) и 2,5 скаларии(бяха 4, но едната умря втората и тя наполовина и затова). Храня с замразена храна и понякога със суха (тетра дискус + някаква растителна смесени заедно). Вода сменям една трета на седмица и половина с престояла. Аквариума е сравнително нов на 3 месеца и в момента продължавам да озеленявам, но има растения около 40 процента . Проблемът е със скалариите и двете,умират по идентичен начин. Започват да се въртят докато плуват, дишат слабо, подпират се на растенията и камъните и като цяло всичко се случва много бързо за около 10 часа може би. Първата скалария умря преди около седмица, две. Втората днес, вече почти е загинала(мисля да не я мъча и да изхвърля). Каква болест може да е това и с какво да я лекувам ?

Boqnov90

От това, което си написал можем само да гадаем. Качи някоя снимка, но според мен е от филтрацията филтъра ти е прекалено малък и качествата на водата със сигурност не са за скаларии.

GinG







Беше легнала, побутнах я леко с кепчето да стане. Личи си, че няма да я бъде. (Грунда ми само отгоре е по едър отдолу е с правилния размер.)

raiko

Гранулите на тетра дискус, когато потънат се забиват под тези камъчета в горния слой на грунда и не могат да бъдат изядени от рибите. Те започват да гният и развалят водата. По-правилно е горният слой на дъното да е от по-ситна фракция за да не попада храната под него.

GinG

Аз от почти две седмици не храня с тетра дискус а главно със замразена, а и гранулите ми съм ги смелил малко, че едрички им идват (забелязах, че така потъват и по бавно).

borracho

Тази скалария ми се вижда доста старичка с това голямо око. Личи си че е засякана, гладувала. На размери е малка, много слаба и не е порастнала, но по големите очи личи че не е първа младост. Другия проблем това е белезникаво-прозрачното изпражнение - признак или на глад или на чревни паразити. Трети проблем - зачервени хриле - признак на лоша вода, най вероятно много нитрати, нормално с тези големи камъни. Както е казал колегата, храната пада между тях, загнива и разваля водата. Няма значение гранула ли е или нещо друго. Махни едрите камъни, така че да не пада храна между тях.
бъди сеяч, а не разбирач!

tre

Филтрацията ти е много слаба за този обем,минимума е  600h-700h литра.

niki_o

Колега,не са странно умиращи,а странно отцеляващи с тази филтрация.Наистина хрилете са зачервени от отравяне наи-вероятно амоняк.Сигурен съм че и другите риби не са цвете,поне наи-малкото се чешат....отново признак.Вземи им сериозна филтрация с тези 250л. в час  става ,но само ако ги прекарва през 2-3 литра медия,а предполагам твоита е с гъба и то малка.Като избираш филтрация гледаи литрите които дава производителя и за твоите 120 литра търси поне за 250 по производител.Предполагам знаеш градацията,Вътрешна-Окачваема-Канистър.Аз лично минах през цялата,но наистина всичките бяха за по 250 литра,а аквариума ми е почти единтичен с твоя 126л.Разлика обаче има и то сериозна .Сега за другото-аквариума ти дори и със добра филтрация е претоварен....стига само за двоика скаларии и нищо друго.

GinG

 Ами тя скаларията, не е пораснала много от както я купих, за разлика от другите две. При всяка смяна водата сифонирам дъното, особено на мястото, където храня и гледам да не пада по дъното, за да се замърсява. Скалариите сами единствените умиращи риби останали те са многожизнени и нямат ви на отровени.

tre

Скаларията е цихлид,и като такава и е необходима силна филтрация.

raiko

Специално червените хриле не са признак за заболяване при този тип скалария. Тази скалария е т.н. "blushing".  При тези скаларии има в двойна доза S (stripeless)-ген. Поради тази причина хрилните капачета при тези скаларии са прозрачни (докато са млади) и през тях могат да се видят червените хриле. В процеса на израстване в хрилните капачета се натрупва гуанин и при възрастните риби те вече не са прозрачни.

GinG

Значи закупих си нов филтър. Китайски, но смятам че ще ми върши работа засега Resun CS-700. 700 литра на час обаче ми се струва силна струята, затова се чудя как да намаля струята без да намалям дебита на самия филтър? Торбичката с активен въглен, химическа филтрация ли е ?

Caxapa

Спасението е флейта. Колкото по-дълга и да кажем с повече отвори или с по-голям диаметър на отворите  ще намали силата на струята но дебита ще е същият.

asito

Активния въглен е химическа филтрация,да.

niki_o

Колега нали знаеш,че поставянето на новия филтър не решава веднага проблема .Тои има нужда да завъди бактерии и това става след 2-4 седмици,до тогава само филтрира механично,а не там ти е проблема.Добре ще е да не изключваш старата поне две седмици да си работят паралелно.Не вярвам чак толкова силно да е течението.Ако искаш просто обърни изхода на помпата към най-блиската стена на аквариума някъде към 45 градуса.Хем забавя въртенето на водата хем създава кръгов поток в аквариума и няма застояли зони.

Similar topics (5)

30323

Започната от evgenipg


Публикации: 12
Прегледи: 4399

39914

Публикации: 9
Прегледи: 3785

28027

Публикации: 0
Прегледи: 1342

25272

Публикации: 8
Прегледи: 3526

59109

Публикации: 2
Прегледи: 1866