• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 09:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Смърт при сомче

Започната от mart5060, 13.01.2016 20:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mart5060

 Здравейте, аз съм нов потребител, но съм чела някои теми, въпроси и отговори в сайта, за жалост не открих моя проблем. Надявам се да обърнете внимание на проблемът, който имам без враждебно поведение.
Да започнем с това - аквариума ми е 52 литра с постоянно пусната вътрешна филтърна помпа.
Рибите ми са три златни - обикновена, телескоп и шишарка. Имах две сомчета коридорас жули, едното изскочи от аквариума и умря преди 3-4 месеца, а до преди малко имах и анциструс. По принцип храня рибките през 1 до 3 дни, понеже са супер лакоми и не искам да умрат от преяждане. Имам ги от година. Сменям водата на части, последната смяна беше преди Нова година около 70%, по-редовно чистя филтъра само с гореща вода и кухненска гъба, която ми е само за почистване на аквариума.
До проблема ми, вчера анциструса ми беше добре, но преди няколко часа видях, че целия е покрит с някакви бели неща, нещо като слуз или много тънка мокра хартия, беше и леко обезцветен. Погледнах го с фенерче през стъклото и се виждаше мъничка липсваща част от телцето и от опашката, което не съм сигурна дали се е случило като причина на смъртта (да е било нападнато от някоя друга риба или да се е заклещило и наранило някак) или вече да е била умряла и някой златен лакомец да си е хапнал. Имам подобни мисли понеже най-първоначално когато имах две рибки телескопа ми изяде част от опашката на другата рибка още от първия си ден в къщи и тя умря.
Не знам на какво може да се дължи смъртта, надявам се останалите да са добре, не знам дали ви се е случвало, ще се радвам да ми споделите вашия опит или мнение.

baygry

Без враждебно отношение..Напротив с най-добри чувства:
Нищо не сте чела,съжалявам че Ви го казвам,всичко което е необходимо е да отделите 30 мин и да прочетете темите:
Колко риби  и какви мога да глрдам в "х" литра
Смяна на вода
Почистване на филтър
Хранене на рибки
Започнете от изкачащото меню горе вляво.
Успех Ви жекая.

mart5060

Цитат на: baygry - 13.01.2016 20:32
Без враждебно отношение..Напротив с най-добри чувства:
Нищо не сте чела,съжалявам че Ви го казвам,всичко което е необходимо е да отделите 30 мин и да прочетете темите:
Колко риби  и какви мога да глрдам в "х" литра
Смяна на вода
Почистване на филтър
Хранене на рибки
Започнете от изкачащото меню горе вляво.
Успех Ви жекая.

Чела съм колко литра трябват за рибите, колко често се сменя вода, както и как се хранят. В много блогове, сайтове пише съвсем различни неща. Питала съм за подобни неща и в зоомагазините още при самото купуване. За пример давам масово хора си хранят златните рибки както и всеки ден, а други един път в седмица точно защото цапат много и са постоянно гладни, виждала съм и златни рибки на няколко години, които са гледани в малки колби без филтри и каквото и да е било, НО това далеч не беше въпроса и темата.
Благодаря все пак, че ми казахте, че не знам нищо. Успех и на Вас.

Amev

Като първопричина от това което сте написали изглежда като натравяне в следствие на нарушен азотен цикъл спомогнат от миенето на филтъра с топла вода и гъба. Друга причина е че до сомчето недостига храна , има таблетки специално за дънни риби. Колегата ви е насочил към темите за правилното отглеждане на риби. И вас да ви затворят в стая два на два и вие ще живеете , душа лесно се не дава, ама дали ще издържите повече от седмица ? Има бланка в темата с проблеми и е хубаво да се попълни за да се добие по добра представа за средата и оттам да ви се дадът адекватни отговори и решения!
http://aquariumbg.com/forum/problemi-pri-ribite/blanka-za-informaciya-pri-problemi-s-obitatelite-na-akvariuma/msg371299/?PHPSESSID=5m5d8uln1iqa7iconcdamihgf4#msg371299

mart5060

 Гъбата я мия с топла вода в началото и след това със студена, преди време четох дори да се мие във вода от аквариум, което понякога правя. До другите части през 2 месеца чистя с гъба просто защото няма как мръсотиите по тръбичките да се махнат единствено с вода. Както вече казах на всякъде за всичко пише и се прави различно, не ме съдете, просто задавам въпрос.
Масово златни рибки живеят в 5-10 литрови колбички без филтри, била съм свидетел и на бети в пластмасови чашки, както и на 20 литров аквариум с около 40 телескопа от 2 до 4 см, което е знак, че понякога и зоомагазините лъжат и не знаят какво правят.

Аквариум - 52 литра, височината е около 45-50 см
Температура - мин. 19, макс. 21 (казаха ми да я държа около тези цифри заради коридорасите)
Сменям по 10 до 30 литра на месец, един път само съм сменяла 40 литра
Водата при смяната е от чешма директно
Филтрация - Вътрешна помпа  300л/час - постоянно пусната
Риби: телескоп не знам на каква възраст е, по размери е около 7см, шишарка около 4см., обикновена златна 5см.
Един коридорас жули. Телескопа е от година, останалите от 9-10 месеца.
Храна: До преди два месеца имах Тетра гранули за сладководни рибки за цвят, формула за по-малко замърсяване, в момента останах с Тетра люспи за златни рибки и витаминозна храна за рибки (люспи)
Храня ги различно, случвало се е два поредни дни, но най-често през 2-3 дни, колкото изяждат за около 2-3 минути
Камъните ми са големи изварени няколко пъти (имах грунд, но телескопа от малък се мъчеше да го яде и го махнах)


Сомчето, което умря беше около 4см, имах го от 9-10 месеца, в зоомагазина питах и казаха, че ще е добре без допълнителна за него храна. Казаха ми, че тези риби нямат проблем да живеят заедно, отидох и си казах литрите, рибите, колко са големи, какво търся и следователно това ми препоръчаха. Зоомаазина от който ги взех не беше някакъв малък и закътан, а един от най-големите в града, за жалост не помня име. Преди да купя храна питам персонала за помощ и чета опаковката.
Да, прочетох болестите, които са дадени в сайта и ако откривах точно това, което беше нямаше да пиша и да питам тук.

Надявам се допълнителната информация да помогне.

baygry

Добро утро.
Не Ви казвам че нищо не знаете.а Ви моля да прочетете темите за да разберете къде грешите и ако желаете да коригирате малко нещата.Рибките са си ваши,така че може да постъпите както желаете.Явно е по лесно да получите отговора направо ,вместо сама да достигнете до него.Ще се опитам да Ви отговоря:
1.Златни рибки се гледат само със златни рибки
2.Вода се сменя 20-30% всяка седмица с престояла поне 24 часа,
3.Рибки се хранят 1-2 пъти на ден с количество храна която да изяждат за 2-3 мин.
4.Филтърната гъба се почиства само с вода от аквариума(в някакъв съд наливате малко вода от аквариума и изтисквате няколко пъти гъбата)
5.Температутата трябва да е съобразена с всички обитатели на аквариума.

Разбира се това не са някакви догми,по-принцип всеки аквариум е различен и от вас зависи да постигнете някакъв баланс във вашия.Но ако сменяте големи количества вода и миете с топла вода или такава направо от чешмата нарушавате азотния цикъл и рибките страдат от излишния амоняк във водата.Сомчето е починало от излишните вредни вещвства.амоняк,нитрити,нитрати и т.н.
Относно различните мнения в нета(понякога противоречиви),Вие трябва да от всички мнения да прецените кое е най- удачно за Вас.
Относно магазините-тяхната работа е да Ви продадат нещо,а не да ви откажат да си купите.Да в магазините има по 200 рибки в 50 л, аквариуми,но те са там за продажба,а не за да си живуркат щастливо.
Искренно ви желая рибките Ви да са живи и здрави и да Ви радват.



discusfen

Да сомчето може да е починало и от изброените грешки но най голямата грешка е температурата на водата в аквариума 20 градуса за анцитрус са малко.

Similar topics (5)

51156

Публикации: 3
Прегледи: 1798

31008

Публикации: 7
Прегледи: 4598

50922

Публикации: 3
Прегледи: 3580

36934

Публикации: 23
Прегледи: 7759

51268

Започната от ventzislav


Публикации: 6
Прегледи: 2734