• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рибките ми взеха да умират масово

Започната от gogikz, 12.02.2012 11:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gogikz

Здравейте,
от Казанлък съм от известо време имам следния проблем.Гледам си предимно живоротки-гупи,хелери,молинезии и плати.Проблема е такъв рибките на първо време са жизнени  и видимо нямат никакви проблеми след известно време обаче без да имат някакви външни белези на болест изведнъж отслабват и се изгърбват в резултат на това умират.Храня ги добре по два пъти на ден сутрин и вечер им слагам малко колкото да хапнат.Сменям  водата на две седмици по около 30 процента аквариума ми е 112 л..Температурата е 28 градуса.Рибите нямат петна които са храктерни за ихтиото например.Казаха ми ,че рибите умират заради водата,един вид в Казанлък не била хубава.Интересното е че гледам и неони и анцитроси и кардинали при тях на които нищо им няма.Гледам и златни риби в друг аквариум които са си много добре и даже си хвърлят редовно хайвер.Моля за съвет.

Mirobg

Температурата ти е малко висока,намали я до 25-26 градуса. Имаи предвид също,че живородките цапат МНОГО и тези 30% на две седмици са доста недостатъчни.
Според мен от тук ти идват проблемите.
Относно "изгърбването" е много распространено и едва ли ще получиш еднозначен отговор. Като започнеш от генетични проблеми,лоши параметри,бацили и какво ли не.
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

easternalien

Не е лошо да прочетеш изкачащото меню в ляво и като цяло да се поразтърсиш повече из форума.
Водата която сменяш, трябва да е всяка седмица, малко е само 2 пъти в месеца! Храни по веднъж на ден.
Каква филтрация имаш? Имаш ли живи растения? Колко са рибките в аквариума?

gogikz

Филтрацията е акваел ел фан за аквариуми от 150 до 200л+обикновенна гъба с машинка за въздох.Растения имам много 3-4 вида криптокорини,гигантска+обикновенна валиснерия пистия.Рибки имам общо около 50 броя.Тенденцията с умирането обаче е от скоро около от 3 месеца.Аквариума съм го стартирал преди година и половина като съм имал и много повече риби в него като през това време не съм наблюдавал подобен феномен.От днес нататък ще сменям 50 процента всяка седмица и както ми е препоръчано от колегата по-горе ще намаля температурата.И аз се съмнявах за генетичното заболяване,но напримерпоколението  гупи и хелери са от три  различни родители взимани от различни места.А смъртност се наблюдава при всички.Знам със сигурност тъй като всички поколения са от различен вид и ги различавам в аквариума.Забравих да кажа нещо обаче за водата-самата тя като чистота и яснота е добра само,че се наблюдава нещо като мъгла която не изчезва със смяната на водата.

beta61

С какво ги храниш колега и възможно ли е тази мъгла да е инфузория?

gogikz

Храня ги с храна на тропикал основна,спиролина   и една за цвят понякога ръсвам и малко черен дроб,но в последните 2-3 седмици не съм.Не знам за инфозориите те не трябва ли да се виждат като едри частици.Защото това което се носи във водата е като мъгла като обак.

VDO

Тази бяла мъгла ми звучи като мъглата,която се появява при новостартиран аквариум.Другото възможно нещо е ,да е хлор от чешмяната вода.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

gogikz

И на мен ми прилича на хлор но тя не трябва ли да изчезне с времето.Като си наливам да пия вода обаче не виждам същото явление в чашата.Ако бях го стартирал сега аквариума и аз бих предположил,че още не ми се стабилизирала водата.Работата е там обаче ,че съм го стартирал доста отдавна.

VDO

Да,хлора изчезва,а и видях,че аквариума е стартиран отдавна.Не знам точно от какво друго може да се получи това замъгляване.Възможно е нахлуване на някакви микроорганизми,но не мога да ти кажа възможна причина.Гъбата на филтъра нали във водата от аквариума я миеш?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

gogikz

Не мия си я под чушмата,но винаги така съм я мил.Пък за микроорганизмите може и да съм ги вкарал от някъде ,но единствената вода която съм вкарвал е като съм си купувал нова и риба.Винаги обаче преди да си купя оглеждам много внимателно аквариума в зоомагазина от който купувам и не съм забелязал нищо такова там.Остава ми мистерията.Както нищо им няма на рибите и изведнуъж почват да слабеят толкава бързо все едно нещо ги исмуква.Слабеят толкова че накрая остава само глава и хриле пък зад тях нищо все едно съм ги сушил на слънце.

beta61

Сол слагаш ли в аквариума?Преди две години и моите живородки така слабееха(хелери,плати и гупи)Водата в Бургас е ствратителна за живородки.И започнах да слагам по една шепа сол на 100 литров аквариум и рибите са добре но старите измряха всичките една по една. Инфузорията я убива контраихтио или метиленово синьо.

DJER

Не я убива нито мет. синьо нито контраихтио, най добре е с УВ-е лампа, ако нямаш смени голямо количество вода и зареди  двойна доза полезни бактерии(нитривек на сера например).

valiovci

 наистина обърни внимание на температурата.при тази температура живородките живеят на бързи обороти.и имат доста по-кратък живот.намали я доста  на 22 -23 градуса ,но постепенно разбира се.

easternalien

Измивай гъбата на филтъра само с аквариумна вода, примерно като правиш смяната. Иначе избиваш полезните бактерии в гъбата.
Освен това ми се виждат множко 50 риби на 100 литра, с тези риби трябва 2 пъти седмично смяна на водата примерно по 20-25%. Препоръчвам ти да използваш Sera aquatan със всяка смяна на водата, ще я подобри. Каква храна даваш на рибките?

gogikz

Храна давам обикновенна на тропикал спиролина,основна и колор.Ще пробвам съветите ви тази седмица и ще видим резултата.

Similar topics (5)

50806

Публикации: 1
Прегледи: 1873

29611

Публикации: 12
Прегледи: 3800

48456

Публикации: 7
Прегледи: 3791

22566

Публикации: 5
Прегледи: 2541