• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
15.05.2024 11:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рибките ми измират една по една ?

Започната от goolf5, 10.08.2015 13:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

goolf5

Здравейте!Потърсих помощ тук и се надявам да ми помогнете :).Така ами преди 15-ина дена си закупих аквариум и след това рибки.Така като ми казаха ,че като за начало най-лесни за отглеждане са гупи хелери молинезии и сомчета. В началото си закупих двойка гупита двойка молинезии двойка хелери и едно сомче да чисти.В началото всичко беше много добре след известно време дядо закупи още една двойка гупита и една звойка данио и още 2 сомчета.Всичко беше наред докато изведнъж не почнаха да измират една по една нз какво им стана.Мислех че е от топлото но аз им спирах филтъра вечер,а не е трябвало сега си работи постоянно , но преди дори и да им го спирах нщ им нямаше в началото.Отидох в зоомагазина от където закупих рибките и ми дадоха едни какпки антихлор се казват да ги слагам,но как да кажа рибите не са добре останаха само двойката хелери двойката данио и 3те сомчета всичко друго измря.Проблема е там ,че хелерите постоянно стоят на дъното особено мъжкаря днес за да се издигне да яде трябваше да блъсна по стъклото иначе не мърда от дъно.Аквариума е 21 литра с филтър и всичо , което трябва.Казаха ,че в този аквариум ако гледам такима рибки като горе споменатите може да гледам до 20 и не са измирали от това че им е тясно... Моля ви помогнете :)Ето вижте хелерите как са само по дъното. *HELP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F9jnlfmo43%2FIMG_20150810_120448.jpg&hash=4a221a91a697a0ed756310ae53597b83699e9c9f

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.cc%2Fl9np44i5l%2FIMG_20150810_120428.jpg&hash=f75d2948c901edb57df95b5f0035c5777eab59fe

bunzip2

Не знам, кой те е съветвал, обаче изцяло грешно е всичко, което правиш.
Първо - аквариума е прекалено малък за бройката риби, които си имал. В 20 литра, може да гледаш 5-6 риби, от тези които си изброил. Сомчетата не знам какви са, но повечето стават големи и изискват доста повече литри, дори само за 1 риба.
Като цяло за проблемите ти - аквариума е на 15 дни. Не знам кога си пуснал рибите, но предполагам е било още в началото. Още няма азотен цикъл, който е от голямо значение. Рибите измират, защото са натровени от високи нива на амоняк.
Риби се пускат, чак когато се завърти т.нар. азотен цикъл. Също важно е да са споменем, че аквариума се натоварва постепенно, тоест - рибите се пускат малко по малко, поетапно, а не всичко за 1 ден, за да не натоварваш рязко системата.

Сега какво може да направиш:
1. Сменяй вода често. През няколко дни по 6-7 литра. Така ще балансираш нивата на амоняка, докато се завърти цикъла като хората и аквариума се стабилизира.
2. Не прехранвай. Пускай малко харана, ако трябва поетапно, и следи как я изяждат. По дъното не трябва да попада никаква храна.
3. Сложи малко живи растения, те ще помогнат на аквариума да се стабилизира.

4. Прочети темите за начинаещи (от менюто в ляво), иначе ще има още жертви и подобни въпроси! Преди да направиш нещо, първо четеш и се запознаваш с нещата!

goolf5

Ами така ще правя явно и ще видим какво ще правя.Благодаря за информацията :)

Ivan_S

Цитат на: bunzip2 - 10.08.2015 13:19
Първо - аквариума е прекалено малък за бройката риби, които си имал. В 20 литра, може да гледаш 5-6 риби, от тези които си изброил.

Да, 5-6 риби може, но аз бих се ограничил в 20-те литра само до гупи, може би двойка хелери или 3-4 молинезии. Хелерите стават и те към 12-15 см. ... стига да имат този шанс :).

Капките "антихлор" няма да помогнат особено. По-скоро ползвай биоактиватори като Нитривек, например, или сходните му от другите марки, ако ще капеш нещо.

Грундът ти ми се вижда едър, което означава, че ще задържа органика, ако не сифонираш, което е предпоставка за ново бързо влошаване на параметрите на водата.

Останалото колегата го е описал.

*offtopic
Повече не слушай този, който те е съветвал за старта на аквариума!
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

goolf5

ами грундът ми от морето сам го взимал но сам го варил за дезинфекция ами добре но тези капки да не ги слагам нз така или иначе сам ги купил поне да го ползвам.

Ivan_S

Хубаво, че си изварил грунда, така трябва, но това не променя с нищо размерът му, който според мен е малко едър (може и така да изглежда от снимката). Що се отнася до капките, както ги наричаш, принципно няма да ти навреди на аквариума, ако това е кондиционер за водата, както си мисля, но е важен принципа. Едно нещо, ако не го знаеш за какво е, по-добре не го слагай в аквариума. Първо чети един препарат, който ти препоръчват, за какво е и как се използва, и след това го ползвай. Най-добре е да събереш повече мнения, защото някои продавачи в магазини са просто продавачи, а не акваристи ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

goolf5

Eто вижте какво пише за препарата:АНТИХЛОР е предназначен за бързо приготвяне на питейна вода за аквариумна употреба.Този препарат напълно неутрализира токсичния хлор,който е опасен за аквариумните риби,като го превръща в безвреден хлорид.Благодарение на този препарат рибите могат да се добавят в аквариума бързо и безопасно.Освен това препарата изцяло хлорамина и неговите съединения. Туко що измадих всичко измих изварих отново дъното по-малко сложих и пуснах рибите надявам се да се оправят.Страшно много мръсотии извадих и не се и съмнявам , че може да се разболеят при наличието им.Сега всичко е чисто дано се оправят :)

niki_o

Е направо им подписа смъртната присъда.
Чети....това са живи същества

Ivan_S

И да е имало наченки на завъртане на азотния цикъл, вече няма.  *NO*. Сега повече от друг път трябва да следиш какво се случва с аквариума. Изпуснеш ли го, пикът на нитрити ще ти умори рибите за нула време. Колкото и да наливаш от този Антихлор, полза няма да има. Това е подобрител за водата, който отстранява хлора, а не чисти амоняк и неговите производни, които всъщност са истинските проблеми в новостартираните аквариуми.

П.П. Ако си върнал пак същия грунд, скоро ще имаш същите боклуци, които днес си видял.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

goolf5

E добре как да го създам този азотен цикъл?Неможе и да си представите колко мръсотия изчезна нямаше как да го оставя

Cabral

Навремето нямаше антихлори и държахме водата за 1-2 денонощия в туби, преди да я сипем в аквариума. Твоите 20 литра са две големи бутилки минерална вода, пълниш и държиш в банята, а след два дена сипваш. Никога не се слага прясна вода и не само заради хлора.
Ако имаш някой познат с аквариум да ти отсипе  десетина литра вода от неговия и да ти даде старата си гъба от филтъра, а ти му дай новата.

goolf5

Ем то филтъра е пластмасово с една гъба влиза вътре и от една дюза духа балоните .. Водата се избистри доста те сега заспаха ли дз тъмно е в стаята и те са по дъното всички

hip9

Цитат на: goolf5 - 10.08.2015 22:35
E добре как да го създам този азотен цикъл?Неможе и да си представите колко мръсотия изчезна нямаше как да го оставя
Започни да четеш темите за начинаещи от изскачащото меню в ляво и ще разбереш.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 5036X using Tapatalk


geshi

Кажи от каде си, така някой колега може да ти даде вода от зациклен аквариум.

Caxapa

Цитат на: geshi - 11.08.2015 06:21
Кажи от каде си, така някой колега може да ти даде вода от зациклен аквариум.
Той е написал колегата откъде е.

Similar topics (5)

58303

Публикации: 0
Прегледи: 1535

29116

Публикации: 8
Прегледи: 2724

48455

Публикации: 17
Прегледи: 5352

27454

Публикации: 2
Прегледи: 4717