• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

рибката ми Телескоп стои на дъното вече 10 дни

Започната от Sechille, 09.03.2014 21:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sechille

Здравейте,
не намерих подобен на моят проблем, за това си позволих да направя нова тема.
Имам златни рибки от 1 година, първо се започна с една в кръгъл аквариум, от лятото са три в по-голям 33л. Късната есен купихме и две дребни сомчета. Температурата на водата е 23-24С, помпа, лампа и т.т всичко е О'К, рибките са много игриви и "общителни", ако мога така да се изразя...
Преди около две седмици забелязах, че едната риба се държи "лениво" - непрекъснато страни от другите риби, стои по ъглите на дъното, не се храни ( което не се бе случвало преди) крие се между камъните, изглежда "отпаднала" гръдната и перка и опашката са надолу, като цяло гръбнакът и като подкова
на следващият ден я преместих в кръглият аквариум притеснена да не е  нещо заразно и да зарази и останалите рибки. Отново не помръдва, не се храни, само леки движения на хрилете! :'( Така цяла седмица! Вече я бях "отписала", но ето чудо, раздвижи се, започна да се храни
След няколко дни изглеждаше доста по-жизнена и след почистване на големият аквариум я върнахме обратно,но много скоро - 2-3 дни нещата пак са зле ...Защо?! Да я преместя отново "под карантина"?
Моля, за съвет, всички сме силно привързани към тези животинки! ;(     
ПС: храня рибите веднъж на ден с проверена качествена храна




https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2Fqfty4krj1%2FIMG_0009.jpg&hash=0d0cfc79acc80d23607f3b00ce5f6d0d812df17e

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2Fuaxc75aot%2FIMG_0015.jpg&hash=d940dcbed2feab7fc8a127a07947814bf3fdbcf6

genadi666

щом    в кръглия аквариум се е   пооправила и отново  в големия  се е влошила може нещо във водата  да не е наред и да и  вреди ( болест или проблемен азотен цикъл)
3 златни рибки са си доста за този обем на съда

Sechille

До колкото съм информирана до втората година могат да живеят по-натясно, също така за рибите Телескоп са достатъчни по 10 литра на риба, други казват по 3л на сантиметър от дължината на рибата. Но от различните източници, различни мнения. В зоомагазина са търговци. Къде е истината?! Най-голямата риба е около 7см без дължината на опашката, другите са по 3-4см без дължината на опашките

Публикациите са слети: 09.03.2014 21:47

как мога да проверявам химичният състав на водата?

Публикациите са слети: 10.03.2014 16:26

Снощи я преместихме с кръглият аквариум. Няма подобрение, дори по-лошо, вече буквално лежи на дъното леко на една страна, само леки движения на хрилете и раздвижване веднъж на час с голяма мъка!!!! Това ли е края?! :'(  :'(  :'(

eray.mehmet

можи да е проблема във въздухниа мехур  :-)  *SORRY* незнам

Sechille

В понеделник бях в зоо магазина, описах симтомите на рибката, обслужващата ни жена, направо ме подложи на "кръстосан разпит" и накрая след многото лекарства които ни предложи, ни убеди да вземем Мукопур. Вече отделената ни рибка веднага беше подложена на антибиотично лечение. От вчера нещата са доста по-добре, рибката изправи гръбнака, вдигна гръдната перка и заплува, макар и бавно близо до дъното. Вчера сутринта и дадох няколко прашинки сварен грах, първо не им обърна внимание, но по-късно яде.
Препоръчаха ми да сменям всеки ден по 1/4 от водата и да не я храня - това и правя.
Днес пак е добре, но забелязах по главичката и бели слузести налепи, не са много но ги има! коремчето и от едната страна е по-подуто а от другата страна норманло, може ли да е в следствие от гръбначното изкривяване - увреждане не вътрешните органи?! )!!!! :kreshtja:  Сега пък, какво е това?!  :-|
няколко човека ми препоръчаха метиленово синьо, дали да не спра Мукопур-а и след 2-3 дни, като продължавам да въртя водата да започна с метиленово синьо?!

Благодаря на тези които ми помогнаха до момента!  *thanks

HellYeah7

Щом състоянието на рибката се е влошило при връщане в общия аквариум бих ти препоръчала да си провериш параметрите на аквариума. Рибките от този род са доста издръжливи, но се знае дали и другите няма да ги сполети същата  участ. Доколкото знам подуването на корема е лош знак(а като се има в предвид и че е само от едната страна...). Аз на твое място бих ползвала Микопур колкото е описано на гърба на продукта за лечение и след това в зависимост от белезите на рибката бих предприела други мерки. В момента какво е състоянието на рибката? Има ли промени?  :-)

Sechille

 *privet*
Благодаря ти, за "оптимистичните" предположения. Полагам грижи за да не ги оправдая!
Естествено, че ще спра Мукопур....имах конкретен въпрос
Рибката е много по-добре, от днес я захранвам-има апетит
Слузестите налепи по главичката изчезнаха, но има пенообразна слуз по акото!?
И пак питам, да продължа ли с метиленово синьо?

HellYeah7

Попринцип знам, че при смяна на водата се слага метиленово синьо,води се като за дезинфекция ( срещу кожни паразити, гъби и начални стадии на бактериални инфекции),като лекарство за рибите. Но ако често сменяш водата и виждаш, че рибката се оправя и параметрите на водата са добри, аз лично не бих сложила. Ако греша колегите да ме поправят. Но това е моето лично мнение.  :-)

Sechille

Вече не знам какво да я правя тази рибка.... от седмица не "лежи" на дъното , жизнена, с апетит, но все още не достатъчно. Белите слузести налепи по главичката и изчезнаха, но непрекъснато "носи" воал от слуз, който излиза от ануса. Предполагам е вътрешна инфекция ( направо съм на 100% сигурна, че е така), чета за различни симптоми при чревните инфекции, но все удрям на камък - такива воали, явно има само моята рибка. 

Sechille

 *HELP*  *HELP*  *HELP*,
Вече два месеца и малко рибката си носи тези слузести воали! Вече два месеца и нещо чета по сайтове, разпитвам ветеринари.... няма ли кой да ми помогне ( по-точно да помогне на рибката ми )?! На какво се дължи това заболяване?! С какво се лекува? Пробвах с метиленово синьо, но без успех. Вече не слагам във водата никакви лекарства, защото явно не са подходящи, само витамини. Сменям водата 100% всяка вечер, за да не плува в заразена среда ( отделена е) има апетит - на диета: зеленчуци 1-2 дни, после храна за златни рибки (проверена) и после 1-2 дни глад!

kasaba

Кога се появи тази бяла слуз при акото? Подуването на корема още ли го има? На мен ми прилича на нещо чревно. Бих пробвал със  Сера Флагелол + бактопур директ, трихомонацид.  Защо сменяш по 100% вода, така стресираш допълнително рибата, инфекцията, паразитите са вътре в нея най-вероятно.

Sechille

Тези слузести воали - паяжини, "излизат"от крайщата на перките и опашката, по-рядко по фекалиите. Видимо няма разкъсвания, промяна на структората на опашката и перкита. Коремчето вече е нормално. За смяната на водата на 100% ме посъветва ветеринар, за да не плува в заразена среда.

kasaba

Цитат на: Sechille - 26.04.2014 08:20
Тези слузести воали - паяжини, "излизат"от крайщата на перките и опашката, по-рядко по фекалиите. Видимо няма разкъсвания, промяна на структората на опашката и перкита. Коремчето вече е нормално. За смяната на водата на 100% ме посъветва ветеринар, за да не плува в заразена среда.
Не третирай с тези неща, които ти написах. Прати една снимка от близо да видим тези воали. Това със смяната на водата, за да не се плува в заразена среда ми изглежда безсмислено.

FHM

Аквариума ти е прекалено малък вече за тези риби. Правилото гласи по 50 литра вода на всяка златна рибка. В момента водата в аквариума не е достатъчна и за една. Рибите започват да се тровят сами в следствие на това че много бързо замърсяват водата с екскременти.

raiko

Да, това e основната причина за проблема. Аквариума е прекалено малък вече за тези риби и параметрите му са нестабилни. Софийската вода е мека и при тези условия лесно се вкислява, а това предизвиква слузоотделяне.

Similar topics (5)

59658

Публикации: 0
Прегледи: 1392

56256

Публикации: 3
Прегледи: 2457

46370

Публикации: 2
Прегледи: 2674