• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 11:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рибите лягат на дъното.

Започната от monibeliq, 02.06.2016 22:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

monibeliq

Здравейте,

аквариумът ми е около 60 литра, стартиран в началото на януари 2016г. От м. март гледам 3 вариатуса, 3 молинезии, 12 неона и 1 анциструс. Не знам на каква възраст са, т.к. тогава ги купих от магазин. Аквариумът ми е от готовите, така че разполага със стандартните филтри и осветление. Сложил съм допълнително единствено помпичка за въздух. Всяка седмица сменям по 30-40% от водата.
Преди известно време неоните започнаха да се държат странно- почти всички се групират близо до дъното под един корен и стоят там през цялото време, докато не им дам храна- тогава почти всички излизат да се хранят и после обратно под дървото. От вчера наблюдавам много странно поведение при един вариатус и една молинезия- лежат на дъното известно време и после плуват, но някак си странно и изтормозено- ту на една, ту на друга страна, нагоре и надолу с главата (все едно имат проблем с вестибуларния апарат). Вчера отделих вариатуса в малък съд; след като го преместих легна на дъното, сгъна се като скоба и изглеждаше като умрял. Все още обаче е жив и ту плува, ту ляга на дъното.

Единственото различно, което се е случвало в аквариума през последните месеци бе, че нагревателят нещо се бъгна и около седмица водата е била доста топла (около 29 градуса), а преди два дни добавих в храната и малко Tetra Pro Colour.

Моля някой с повече опит от моя да ме насочи на какво се дължи това странно поведение, и ако е болест как да я лекувам.

Ivan_S

Ами 29 градуса не са малко. Може поради това да е паднал малко имунитета на рибите. Отделно тази храна не мисля, че е особено подходяща за твоите риби. Подръж ги 2-3 дни без храна, спри я тази Тетра, фиксирай водата на 25-26 градуса и дано живнат. За всеки случай си тествай параметрите на водата.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Amev

А някакви тестове за амоняк и нитрит правил ли си ? Температурата не е проблем ,щом подаваш кислород , даже принпо висока температура се стимулира имунната система на рибите и се борят с повечето болести. По скоро ми прилича на проблеми с азотния цикъл и някакво натравяне на рибите с амоняк/нитрит. Дай повече инфо за филтъра - аквариуми фирмени има много и с най-различна филтрация. Какъв е типа , дебита , пълнежите ?! Чистенето как става ? Грунд имаш ли ?

ogun

Аз имам подобен проблем, но честно казано не знам от какво е.
Имам молинеза, която през 1-2 месеца по 3-4 дни се държи точно така, лежи на дъното, като дам храна се раздвижва и плува малко изтормозено. Всеки път като стане така си мисля, че и има нещо, но винаги се оправя, даже стана доста едра, имам я от година и вече поне 5-6 пъти се е случвало и няма други проблеми, другите риби са добре, имам 7-8 живордки в 70литра аквариум.



monibeliq

Благодаря за отзивите! Преди малко прегледах рибите и всички изглеждат добре, даже и неонките са живнали малко и са излязли изпод корена.
Иначе аквариума е модел HRC 450E, мисля че на SUNSUN с филтъра, който си върви към него. Пълнежът (ако правилно съм разбрал) е керамика, която от началото не съм сменял и не съм мил. Има и една тънка гъба над керамиката (някаква механична филтрация), която заплаквам на няколко седмици като се напълни с по- едри отпадъци.Имам и грунд- 3-4 см доста ситен. Почиствам го със сифон, като сменям по около 30-40 % от водата. Днес взех тестове на JBL и всички показатели са в норма, освен на pH- 6,4.
Надявам се тази информация да е достатъчна за констатиране на проблема.

ATANAS1111

Привет,
Според мен е от нестабилните стойности на ПХ-ако рязко пада през нощта ми прилича на ацидоза.
Виж тук:http://www.aquaportal.bg/site/prob_details.php?Problem=13
520 l.Tanganyika

6 Cyathopharynx Furcifer "Karilani" F1
10 Altolamprologus compressiceps Gold head "Kasanga"
5 Eretmodus cyanostictus "Kigoma" F1
15 Neolamprologus brichardi Albino

288 l. Tanganyika

12 Tropheus Nkonde Yellow  F1
22 Tropheus Black Bulu Point OB

monibeliq

Ще следя pН-то и ако и утре е ниско, ще взема някакъв препарат за повишаване. Можете ли да препоръчате нещо?

Similar topics (5)

41668

Започната от lepalop


Публикации: 2
Прегледи: 2357

665

Публикации: 27
Прегледи: 11551

39520

Публикации: 3
Прегледи: 5542

53439

Публикации: 8
Прегледи: 4990

36063

Публикации: 5
Прегледи: 4661