• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 04:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблеми с Бети

Започната от Martinn, 10.06.2014 20:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Martinn

Здравейте,

От скоро имам аквариум. Първоначално си взех 2 сомчета, 2 неонки, 2 барбуси и 2 хелера. Днес реших да закупя още малко - купих 2 гупи, 2 молинезии и 2 бети. Но после разбрах, че бетите ще тормозят другите рибки. Двете бети седят в срещуположните ъгли и от време на време тръгват да гонят другите рибки, но те бягат от тях. Въпроса ми е дали е възможно да се адаптират и да не се закачат с другите рибки, или да ги върна в магазина и да взема други?

Caxapa

Ако ги гледаш в много по-голям аквариум от този който си стартирал, няма да има проблем. НО Като цяло допускаш грешката на начинаещите  и първо купуваш а после констатираш гршки и започваш с запитванията. Трудно би се дал отговор на запитванието ти ако си предложил само тази оскъдна информация. Има една бланка  която се попълва  като има проблем с аквариума, като не забравяте да постнете и снимка за обща представа на въпросния аквариум.

Nikiengi

Цитат на: Martinn - 10.06.2014 20:39
Здравейте,
От скоро имам аквариум.... 2 барбуси и 2 хелера... 2 молинезии и 2 бети. Но после разбрах, че бетите ще тормозят другите рибки. Въпроса ми е дали е възможно да се адаптират и да не се закачат с другите рибки, или да ги върна в магазина и да взема други?

Колко литра е този аквариум и какво има в него (растения, филтри, осветление)? Цитираните рибки тормозят бетите, а не обратно, даже комбинацията на Бети и Барбуси (особенно ако са тетразона) е недопустима. Ако Барбусите са Титея може да стане, но други видове - едва ли! Щом можеш да ги върнеш - направи го! Бетите живеят по принцип в по-малки аквариуми 40-50 л. и предимно сами, да речем един мъжки и две-три женски, може да има при тях анциструси или коридораси, може и някоя по-малка разбора или тетричка, но бързи и досадни риби ги тормозят и не могат да живеят с тях!
:-)

Caxapa

Ники..ТИ ще ги гледаш в тези условия които предлагаш на начинаещия колега. Но той все още не се е научил на основните правила и изисквания за отглеждането на рибки. Вместо това, бих му препоръчал да прочете изискванията  за отглеждане на всяка рибка и съвместимоста с други плуващи  животни. Кой вид с кой си допада и какви литри вода са необходими за всеки от тях.  ;-)

Martinn

Аквариумът си е същият, не съм ги местил в друг. Аквариума е малък - ~16 литра.Снимката не е много ясна, но се вижда какво има в него.

П.С.: Четох някъде във форума, че ако в един аквариум са две мъжки бети, ще се бият за територия. Точно така стана и в моят - едната риба от едната страна, другата - от другата. Като се срещнат някъде и почват да се бият. Сега махнах едната бета, а другата оставих в аквариума. Търси място да се крие и да е сама, даже понякога другите рибки я закачат и тя бяга. Ще може ли да живее само едната бета с всички други без проблеми?
А също така как мога да позная мъжките и женските бети?
Благодаря предварително!

genadi666

Моето мнение е да си оставиш само  една бета и евентуално сомчета . Тези 16 литра ми се виждат крайно недостатъчни  за другите риби  и само ще ги мъчиш. Това е според мен  , а решението  е твое :)
Успех

Similar topics (5)

58520

Публикации: 0
Прегледи: 1437

50014

Започната от rdvsuka


Публикации: 0
Прегледи: 1300

38977

Започната от menshot


Публикации: 3
Прегледи: 2447

33810

Публикации: 9
Прегледи: 4053