• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 08:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем със златни рибки

Започната от vlado_sm, 03.05.2012 11:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vlado_sm

Здравейте.Имам проблем със една златна рибка и не знам как да постъпя.Имам една златна на около 4 години-доста е голяма вече.Преди около 2 седмици купих нови рибки.До момента нямаше проблеми и си живееха в мир, но от днес забелязвам, че едната от тях гони постоянно голямата.Новата е от т.нар. "малинови шапки", много по-малка е и въпреки това не спира да я гони и "кълве" предимно в областта на аналния отвор-буквално се скрива под опашката на другата.За сега я отделих в един буркан, защото ме притеснява , че от този тормоз голямата ще сдаде багажа.Какво бихте ме посъветвали-уж златните са миролюбиви риби, а правят проблеми подобни на тези които имах с хелерите преди време.

xoxi

Мъжка и женска са и я гони да хвърли хайвер *THUMBS UP*

vlado_sm

Благодаря за бързия отговор.Значи да не правя нищо-да ги оставя да си се гонят :)

xoxi

Цитат на: vlado_sm - 03.05.2012 12:21
Благодаря за бързия отговор.Значи да не правя нищо-да ги оставя да си се гонят :)
След като изпразни хаивера ще спре да я гони

vlado_sm

Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
Ето за това иде реч-много ме дразни тая малката :)

dgwrite

Това е нищо колега, я виж моите каква индианска нишка правят. 6 парчета на 1 женска  :-D


vlado_sm

Не знам дали има връзка със събитията протичащи в аквариума тези дни, но перките на едната златна се накъсаха много-от 2 седмици са в този аквариум и едва днес видях да има този проблем-вчера и нямаше нищо както може да се види на клипчето.Сега е така:



Не знам дали има връзка но ми умря една тернеция днес , а преди 2 дни трихогастера.

dgwrite

Това се дължи на лоши параметри на водата. А и си смесил доста риби с различни изисквания. Дай информация за аквариума, размер филтрация и по колко пъти сменяш вода.

vlado_sm

Аквариума ми е нов-модела е  http://zooportal.bg/akvaristika/akvariumi/resun-dm800 - resun  dm 800.Напълних го преди по-малко от месец, стоя 15 дни без рибите-само с грунд и включен филтър.Филтъра е дънен-500 л дебит-не знам колко е ефективен този вид филтри-до сега бях с Aqua EL Fan 1 и нямаше проблеми.Водата не съм я сменял още-рибите са вътре от около 2 седмици.

xoxi

колега трябва да правиш или ежедневни смени или седмични смени на вода ,ежедневните по10-20 литра а седмичните 30процента от общата вода. Златните са прасенца и много цапат и акат проблема ти е от водата смени 30 % сега  и след 3 дена пак и ги наблюдавай дали има подобрение *DRINK*

vlado_sm

Ами до сега бях в 100 литров аквариум-правех смени по веднъж месечно на около 20 % от водата и подобни проблеми не съм имал-говоря за период от над 3-4 години.Съмнявам се, че този китайски филтър нещо не е както трябва.Ето така изглежда .Преди малко го загледах и видях че има образувано нещо подобно на слуз или тиня по ръбовете на пластмасата му- ето
Не знам дали е нормално при този тип филтри и сериозно се замислям да си сложа и акуаелския за допълнителен.

dgwrite

Задължително прави седмична смяна по 30% от водата + сифониране на дъното. Този тип филтри са много добри, напълни го целия с керамика, но си вземи някоя по-качествена. Като гледам тази с която си сега е гладка и не върши работа. Тя се ползва за разбиване на водния поток, а на теб ти трябва пореста за нитрифициращите бактерии. На Продак Кристацил или на Сера Сипоракс са едни от най-добрите. Активен въглен ли имаш в другата торбичка? Ако е така не ти трябва, махни го и замени с керамика. В момента си накрая от завъртането на азотния цикъл, където пика на амоняк е най-висок. Смени 50% вода и се придържай към ежеседмичните смени. Натровил си ги с амоняк, това е причината. И ако не знаеш, златни се гледат само със златни :)

vlado_sm

Ще направя нещата които ми казахте утре , че днес много работа и не ми остана време.Активен въглен е другото-ще го махна.Колкото до това , че трябва да са само златни знам вече но ми е жал да махна калихтите-гледам ги вече 6 години.Като има някаква промяна ще пиша пак.Благодаря за съветите.
: 04.05.2012г 19:07ч
Купих си от керамиката на Сера.Вътре си има и някакъв разтвор-filter biostart-нужно ли е да слагам и от него и как се ползва , че никъде не пише?Имате ли идея?

Caxapa

Филтер-биостарт помага за по-бързото  нормализиране  на азотния цикъл.  Някои го слагат други не. Аз се въздържам от химии и изкуствени  "помощници". Предпочитам  всичко по естествен път да се получи.

Асен Евгениев

Цитат на: vlado_sm - 05.05.2012 15:03
biostart-нужно ли е да слагам и от него
Слагай.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

32244

Публикации: 3
Прегледи: 3605

31008

Публикации: 7
Прегледи: 4598

42209

Публикации: 20
Прегледи: 6525