• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с живородки.

Започната от Георги К. Иванов, 06.03.2024 16:25

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Георги К. Иванов

Здравейте, аквата ми е 250 литра, разполагам с два филтъра, вътрешен и външен за съответния дебит, плюс предфилтър за външния. Външния е Eheim 250, вътрешния Bluwave 07. Имам много растения, които се развиват добре. В аквата има 6 скаларии, два пангасиуси, около 15 САЕ, анцитроси, неони и около 4 теренции, които живеят в него близо 2 години. Проблемът е, че исках няколко живородки, но всички умират за броени месеци. 10 хелера, 8 молинезии, гуупите не ги броя скалариите ги изядоха. Защо само те умират?

mushroom

Здравей,
да не би пак скалариите да ги тормозят? Принципно са доста адаптивни хелерите и молинезиите.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Георги К. Иванов

Не знам. Мине време, някоя или изплува и кожата и става бяла или я виждам на дъното и САЕ тата и анцитросите я доизяждат. Но пък неоните се задържаха около година и половината са живи. Живородкте изчезнаха за месеци. Уж молинезиите и хелерите са три пъти по-големи.

kstoilov

Здравей,

Баналният отговор е твърде много риби, и то големички. Но тук явно не, щом другите са ОК. Впечатлява ме големия брой САЕ.
Твоя опит със склариите ме амбицират да пробвам и аз. Канистърът малко ми малее, аз ползвам такъв за 126 л.

Моя опит с живородки е подобен, особено с гупите. Явно не са това, което бяха преди. Макар да се размножаваха при мен, след време постепенно изчезваха. Има ли някакви симптоми при теб - изкривяване, оръфани перки или опашки? Имаше ли поколение?

Почти се бях отказал от тях, но имам успех с хелери, които изглежда са по-приспособими. Но... родителите оцеляха около 6-9 месеца, поколението е ОК. Мъжките при мен се споминават бързо, бързо. Сега имам само женски.
Неони и САЕ имам от дълго време.


mushroom

При мен съм оставил гупите на самотек и се справят доста добре. Редовно се чудя на кой да ги подарявам. Преди време като ми се занимаше, а и като имах време де, си бях направил моя селекция гупички. Червено сини, та дори и женските имаха оцветяване на гръбната перка.
Да интересно ми е и на мен както попита колегата kstoilov, дали има някакви симптоми?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Георги К. Иванов

Да, при някой изчезваше плаваемостта, не можеха да се задържат във водата и паднаха към дъното. Други увисваха, все едно се изгърбваха. Нямаше подуване. Към канистъра има вътрешен предфилтър от три части, а и вътрешния вилтър е добър. Освен това имам много живи растения, които се развиват добре. САЕ тата ги взех именно да чистят тях от алгите.

bunzip2

Щом стават лениви, най-вероятно става въпрос за някакви паразити.
Гупите изобщо не са това, което бяха преди. Като забележиш такава риба, вади я, преди да е метнала на останалите.
Аз взех двойка гупи преди около 2 месеца, в новостартиран аквариум. За месец мъжката даде фира, сега женската е наред, с подобни/същите симптоми. Преди това метна едно поколение, което за сега държи фронта без видими проблеми.
Майката е отделена, общо взето според мен я чакам да си отива.
От опита ми с гупи в миналото, мога да кажа, че сега нещата са доста променени. Хелери/молинезии/плати са доста по-издръжливи риби.

Lightning_boy

Цитат на: bunzip2 - 09.03.2024 00:49Щом стават лениви, най-вероятно става въпрос за някакви паразити.
Гупите изобщо не са това, което бяха преди. Като забележиш такава риба, вади я, преди да е метнала на останалите.
Аз взех двойка гупи преди около 2 месеца, в новостартиран аквариум. За месец мъжката даде фира, сега женската е наред, с подобни/същите симптоми. Преди това метна едно поколение, което за сега държи фронта без видими проблеми.
Майката е отделена, общо взето според мен я чакам да си отива.
От опита ми с гупи в миналото, мога да кажа, че сега нещата са доста променени. Хелери/молинезии/плати са доста по-издръжливи риби.

Както винаги, много адекватно мнение колега.
Това, което пиша тук там и споделям обикновено се прескача поради простата причина, че масата от хора просто не им се занимава нито да се замислят, нито да се поразровят за мнения (нямам предвид тук пишещите).
В една страница във фейса бях споменал, че вече е почти безмислено да се следи кои риби на какви параметри се гледат, по простата причина, че те не са диво хванати и приспособени риби, а са просто селекция от развъдници. Толкова.
Мисля, че спора беше за едни златни риби, че 25 градиса температура била адски висока и затова измирали и т.н. Аз и колеги тук сме гледали златни и на по 30 градуса, години. Нищо не им е ставало.
Въпрос на индивид, условия и познания.
Според мен сегашните риби са просто търговска стока и нищо повече. Просто тя мърда и се храни :D
Аз си спомням, че едно време в квартала всички раздаваха гупи и хелери ей така без да се замислят. Сега гледам, че нещата са много кът...
Нещо, което ми идва на ум е да се търсят гупи от човек, който се занимава основно с губи и селектира по-здрави (ако може да се каже така) индивиди. Иначе тези от магазините ги знаем...
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Георги К. Иванов

На мен ми е странно, че стана изцяло с живородки. Всички бяха от един магазин, но от него бяха и скалариите и пангасиусите.И все пак ако има паразити, към които те са устойчиви, какъв препарат да използвам за една профилактика и да опитам после да взема нещо от другаде?

jabeto

Като дете съм гледал гупи.Тогава един приятел ми подари няколко мъжки и женски гупи.Гледал съм ги само с помпичка за въздух без растения.На дъното с наколко рапана и черупки от миди(не съм знаел че не е правилно),но тези гупи си се размножаваха с години без никакъв проблем.Малките новородени си седяха вътре не съм ги отделял и си се развиваха.Разбира се не всички оживяваха.Тогава даже не знаех за азотен цикъл и тнт.Всяка седмица вадех всички риби,рапани и миди и щателно изсипвах всичката вода от аквариума в банята измивах с гъба стъклата и пълнех аквариума отново с вода от чешмата(това всяка седмица).Тези гупи бяха железни нищо им нямаше години на ред си се развиваха.После дойде пубертета ,жените и хобито остана на заден план и подарих всичко.И така до преди години,когато отново започнах с акваристиката.Тогава пак опитах на няколко пъти да гледам гупи ,но без никакъв успех.Всичко измираше за седмици(а вече знаех как да направя поне минимални условия за живот в аквариума)Та не само при теб е неуспеха с тези рибета,явно вече са си такива.

kstoilov

Цитат на: jabeto - 12.03.2024 10:42Като дете съм гледал гупи.Тогава един приятел ми подари няколко мъжки и женски гупи.Гледал съм ги само с помпичка за въздух без растения.На дъното с наколко рапана и черупки от миди(не съм знаел че не е правилно),но тези гупи си се размножаваха с години без никакъв проблем.Малките новородени си седяха вътре не съм ги отделял и си се развиваха.Разбира се не всички оживяваха.Тогава даже не знаех за азотен цикъл и тнт.Всяка седмица вадех всички риби,рапани и миди и щателно изсипвах всичката вода от аквариума в банята измивах с гъба стъклата и пълнех аквариума отново с вода от чешмата(това всяка седмица).Тези гупи бяха железни нищо им нямаше години на ред си се развиваха.После дойде пубертета ,жените и хобито остана на заден план и подарих всичко.И така до преди години,когато отново започнах с акваристиката.Тогава пак опитах на няколко пъти да гледам гупи ,но без никакъв успех.Всичко измираше за седмици(а вече знаех как да направя поне минимални условия за живот в аквариума)Та не само при теб е неуспеха с тези рибета,явно вече са си такива.
Точно така гледах и аз гупи едно време. Пълна подмяна на водата на седмица две. Че и растния имах.
За рибите в настоящето ми е ясно, щом толкова хора го потвърждават.
Странно ми е за растенията - дали и те са претърпели такава "еволюция", че трябва да се мисли за азотен цикъл, СО2, торене и т.н.?
Някъде коментирахме, че конкретно при гупи миди и рапани биха помогнали с цел втвърдяване на водата. Аз дори пробвах да добавям и сол... В крайна сметка не успях много с гупите, само дето попречих на растенията

kstoilov

Цитат на: Георги К. Иванов - 11.03.2024 08:59На мен ми е странно, че стана изцяло с живородки. Всички бяха от един магазин, но от него бяха и скалариите и пангасиусите.И все пак ако има паразити, към които те са устойчиви, какъв препарат да използвам за една профилактика и да опитам после да взема нещо от другаде?
Не бих препоръчал препарти в общия аквариум, в случай, че другите риби са ОК. Може би, ако държиш на гупи, трябва да опиташ в отделен съд, за да не замине всичко.

mushroom

Като се постопли пишете. Ще ви изпратя гупички. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Георги К. Иванов

Цитат на: mushroom - 13.03.2024 14:13Като се постопли пишете. Ще ви изпратя гупички. ( - :
Мерси, но няма да сложа повече гупи при скалариите, те ги изядоха,загова опитах с молинезии и хекери, като по-големи риби. Проблемът беше с тях, понеже скалариите не ги гонеха, а умряха сами.

mushroom

Цитат на: Георги К. Иванов - 14.03.2024 14:53Мерси, но няма да сложа повече гупи при скалариите, те ги изядоха,загова опитах с молинезии и хекери, като по-големи риби. Проблемът беше с тях, понеже скалариите не ги гонеха, а умряха сами.
Да колега разбрах. Повече беше поста ми към другите двама мохикана.
Аз и затова скалариите не ги харесвам като риби. Много са агресивни.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

57873

Публикации: 1
Прегледи: 1462

30789

Публикации: 0
Прегледи: 2699

43312

Публикации: 8
Прегледи: 2697

54689

Публикации: 1
Прегледи: 1476

27286

Публикации: 7
Прегледи: 4738