така когато дам на рибите ми телешко сърце после започват да :-[ едни големи дълги като ципи
изчиствам добре от всички ципи сърцето но пак така става *dontknow*
При мен се получава като прехраня с филе от риба. Спри го по добре да не стане беля , но това е мое мнение . Нека и други колеги да кажат
Аз отдавна съм го отказал като храна. Четох някъде че рибите не могат добре да преработват мазнините от топлокръвни. Има логика. Едва ли някоя от твоите риби се храни с телета в природата.
да така е но аз съм ограничен откъм храната защото за сега ядат само скариди ларви на комар (хинуромус)и телешко сърце
ако го спра много бедно става пак меню *dontknow* :duvar:то им
Давай мръвка от риба. Имал съм големи ядове покрай хранене с телешко сърце. Избягвай мръвките от топлокръвни. Хека и подобните риби са даже по-евтини от карантията.
Да преместя темата в храна!
Телешкото сърце принципно е доста хранително, но е и като основна храна. Като добавка към смеси и кайми е много добре, стимулира рибите да се хранят повече но нищо повече.
Силната и не балансирана храна принципно е трудно смилаема от организма. Чистото месо е много силна храна, която действа разхлабващо, затова е нужно да се смесва с други продукти.
освен да давам по малко само а да наблягам на другите две храно *privet*
Филето от хек има ли някакво специално приготовление?Бих искал да опитам но не знам как да го приготвя.
*offtopic
Тъкмо преди малко приготвих филе от хек за скалариите и го сложих да се замразява . Бях си отделил малко от рибата , която вчера изпържихме и сега я накълцах на ситно и прибавих скилидка чесън (изстискана с машинка). Мисля , че само това е процедурата . По-късно , ще ги пробвам дали , ще ядат . Разбрах , че може да не проядат от раз такава храна , но ще видим .
Ще ядат и ушите им ще пукат.Не съм чувал риба да не яде риба,а и чесън обичат гадовете. :-DА относно сърцето-ако не е крайно наложително е хубаво да се избягва,макар,че е мускул.
Според мен за да се получи пълноценна храна за постоянно хранене трябва да се прибави и малко растителна съставка. Така че към рибното филе се прибавя поне 30% грах от консерва и/или замразен/бланширан спанак. Цялата смес се прекарва през блендер (пасатор) и и се прибавя желатин (предварително накиснат в топла вода). Целта на желатина е да се избегне размътването на водата от дребните частици, които се получават при смилането. Цялата смес се разбърква и се разпределя в найлонови торбички ( желателно е с цип) и се разточва на тънък пласт. След замразяването, така е по-лесно да се отчупи необходимото количество, което се размразява леко преди употреба :-)
Наздраве!
PS: Към горната смес е добре да се прибавят и малко пресни/замразени скариди (задължително цели - със обвивките). Те съдържат естествени оцветители.
Много пъти съм питал защо в почти всички кайми фигурира това прословуто телешко
сърце и не съм получавал изчерпателни и смислени отговори. Аз затова и не слагам.
Само морски деликатеси. :-)
Аз сложих в хека и спирулина освен чесън и сладък червен пипер. Ако рибите са едри не е нужно да се пасира.
Като изчистя филетата от хек, слагам във фризера за малко. Щом постегнат, се режат много лесно на много ситно. После забърквам с другите неща, разточвам в пликовете. След това отварям пликовете, материала остава на долната страна и така в хладилника за 1-2 часа. Ако навън е студено, може и на балкона.... Мръвката подсъхва и става някак лепкава, та после като пускам на рибите не праши много. А и при самото размразяване на порцията за хранене, пак оставям десетина минути, за да подсъхне допълнително, та да е още по-чисто храненето.
тази според мене си е много добра и мисля че няма повече какво да и се добавя
миди, скариди, калмари, октопод, филе от бяла риба, ролца от раци, телешко сърце, спанак, морков,червена пиперка, чесън, спирулина на люспи, астаксантин, малко хирономус и малко гранули Tetra Breeder Red.
Цитат на: abaro - 04.11.2010 00:31
Според мен за да се получи пълноценна храна за постоянно хранене трябва да се прибави и малко растителна съставка. Така че към рибното филе се прибавя поне 30% грах от консерва и/или замразен/бланширан спанак.
Даааа, задължително трябва да се добави зарзават. Четох едни материали за африканските хищни цихлиди, храненето само с месни продукти дори при тези хищници е изключително погрешно. В природата когато лапнат някое рибе, то е пълно с всякакви треволяци които е изяло . По този начин, покрай месцето си хапват и салатка.
Цитат на: elblanko - 04.11.2010 03:08
Даааа, задължително трябва да се добави зарзават. Четох едни материали за африканските хищни цихлиди, храненето само с месни продукти дори при тези хищници е изключително погрешно. В природата когато лапнат някое рибе, то е пълно с всякакви треволяци които е изяло . По този начин, покрай месцето си хапват и салатка.
Категорично вярно! Затова е хубаво да се редуват храните , месна - растителна.
Цитат на: akapulko - 04.11.2010 00:54
Много пъти съм питал защо в почти всички кайми фигурира това прословуто телешко
сърце и не съм получавал изчерпателни и смислени отговори. Аз затова и не слагам.
Само морски деликатеси. :-)
Е`па, е`па, е`па ти не четеш бре коулега...Яз горе съм написал... :-P
"Само за да стимулира рибите да ядат повече...."
@ elblanko
Я виж що морков слага човека.... :-)
http://www.rudiscus.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=71 (http://www.rudiscus.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=71)
Някой имал ли е проблеми след продължително ползване на храна с повече желатин?
Аз лично не съм забелязъл да се случва нещо различно при хранене с подобен тип храна. Познавам хора, които имат поне едно основно хранене дневно с такива смеси...и това в продължение на години...
Аз моите дискуси ги храня по 4 пъти дневно с каима която си приготвям сам по рецепта на колегата орис маи така се казваше и нямам никакви проблеми и рибките ми са зрдави и растат.
Цитат на: }|{opukc - 05.11.2010 18:16
@ elblanko
Я виж що морков слага човека.... :-)
http://www.rudiscus.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=71 (http://www.rudiscus.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=71)
Даааа, и не само моркови. Това зеленото спирулина ли е или се лъжа?
П.П. Тоя пич много си обича рибите.
Ако питаш за зелените топки са спанак.
Щом е спанак, значи не ги обича толкова колкото си мислех. :-D
А къде прочете че е спанак?
На спанак ми прилича. Аз си купувам същият замръзен от Кауфланд за моята кайма.
Колкото до храненето постоянно с кайма - хранех ги 2 седмици само с нея и след това неискаха да ядат нищо друго. Давах им гранули,спирулина и астаколор на люспи,замразена артемия и неискаха да ядат и тва е. След 4-5 дни глад няколко проядоха гранули, но имам и такива които все още неискат друго освен кайма. Незнам какво да ги правя.....
Спирулина, това е зеленяшя. Става въпрос за Сергей Гюрушкин, светило в производството и развъждането на дискуси в Русия. Сайта е много полезен с много и разностранна информ. свързана с тези риби. Един от малкото развъдили успешно Хекели.
http://www.discus-skat.ru/ (http://www.discus-skat.ru/)
някои ще даде ли линк как се приготвя каима и какви дози се слагат
на български ако може да е и да обясни как се дава замразена или се размразява
http://aquariumbg.com/forum/hrana/domashna-hrana-za-diskusi/ (http://aquariumbg.com/forum/hrana/domashna-hrana-za-diskusi/)
*THUMBS UP*
никаде не прочетох как се дава размразена или замразена
То се подразбира, че храната трябва да е размразена и с температура близка до тази на водата.
Цитат на: ico - 09.11.2010 18:07
То се подразбира, че храната трябва да е размразена и с температура близка до тази на водата.
Напротив. Ако я размразя и я пусна във водата се разпада за секунди. Неможеш да видиш риба поне 10 минути от мътилка. Ако някой ми каже как да се справя с проблема с разпрашаването, може да се съглася с тебе. 6 пакета желатин за килограм кайма мисля ,че е предостатъчно ,но нямат ефект.
Аз желатин не съм слагал, оставям малко да подсъхне само преди замразяването. После преди хранене при размразяване пак подсъхва като я оставя двайсетина минути. Не пускам всичката храна на веднъж, а късам парчета които лесно се лапат от рибите и пускам едно по едно. Разпрашаването е нищожно и се обира от разни дребни рибки. Но все пак аз не съм пасирал материала, а го нарязвам съобразено с големината на рибите. Телата на тия риби все пак не са пригодени за гълтане на сладолед.
Цитат на: ico - 09.11.2010 20:14
Аз желатин не съм слагал, оставям малко да подсъхне само преди замразяването.
Еее виж за това не съм се сетил.Да оставя каймата един ден да изсъхне преди да я замразя. *DRINK*
Подсъхването трябва да е на студено и цял ден може да се отрази негативно на рибата в каймата.
Така направих каймата и е замразих в фризера на тънко после какво правя за да им дам да ядът
чупя парче и ..............
Аз я правя на по-дебели плочи, но отгоре с една линия я разделям на кубчета за да я чупя по-лесно *DRINK*
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2F208d8ok.jpg&hash=b323654a03f4ecb5d26f9d5e96e650e956bf2674)
Цитат на: joro1981 - 13.11.2010 22:36
Аз я правя на по-дебели плочи, но отгоре с една линия я разделям на кубчета за да я чупя по-лесно *DRINK*
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2F208d8ok.jpg&hash=b323654a03f4ecb5d26f9d5e96e650e956bf2674)
и като е счупиш какво правиш................................
Слагаш в чашка с вода от аквариума и след 10-15 минути обръщаш чашката в аквариума
Цитат на: kamos - 14.11.2010 11:08
Слагаш в чашка с вода от аквариума и след 10-15 минути обръщаш чашката в аквариума
Чупя и им давам директно.
Аз от доста време ръгам директно, проблем не съм забелязал.
То така или иначе се размразява, не го ядат замразено.
Мисля, че кубчето по-малко "разпрашва", пуска дозата постепенно.
*DRINK*
днес пробвах но не ядът моите от това *dontknow*
маи само дето се плесках :-D :-D :-D
Остави ги гладни една седмица. После и керемида да им пуснеш ще почнат да я гризат *DONTWORRY*
пробвай ако имаш да им пуснеш малко хирономус и кайма
мойте така проядоха
На моите им давам от време на време кубче замразен хирономус - пускам кубчето както е замразено от фризера направо във водата. До сега не съм имал проблеми с това, че не съм го размразявал предварително.