• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 09:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с рибките

Започната от kaloqn_0998, 04.12.2014 23:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kaloqn_0998

Имам проблем с рибките ми. Сега забелязах че една неонка е умряла и по фантомите, коридорасите и анциструсите има някакви бели точки подобно на въшки. Първоначално си помислих че са мехурчета, но после установих че не са. Те са неадекватни особено коридорасите и фантомите. Неонките са бледи почти липсва червеното на някои. Какво да правя? Аквариума е 60л. Наскоро не съм правил нищо в него от пренареждането му миналия понеделник. Вчера всичко си им беше наред. Какво може да е? В понеделник сменях около 10л от водата правя го всяка седмица с престояла най-малко 2 дена вода. Сложих малко лекарство за риби на innesi мисля че беше от това синьото на цвят. Даби да ги местя в друг аквариум? Или да си останат там. Прилича ми на някакъв паразит. Бели дребни точици целите са покрити с тях. От раздела в страни изглежда досущ като ИХТИОФТИРИУС.

Caxapa

Болеста е Ихтио както описваш проблема. Има доста изписано как се лекува.

kaloqn_0998

Прочетох с вдигане на температурата и добавяне на готварска сол. А трябва ли да местя рибките или да действам в аквариума?

Caxapa

 :karamse: Ето ти ТУК да четеш!

kaloqn_0998

Мерси много утре ще мина през аптеката и започвам лечението от утре. Само едно нещо не можах да разбера. Кога започва да се сменя вода по 20% и през колко време?

Caxapa

На 25л вода да сложа по 1 таблетка НИСТАТИН от 500мг. На 300л сложих 12 таблетки (което струва 5,60лв.)
След 24 часа смених 20 % от водата и сложих още 12 таблетки. Просто се пускат из целия аквариум, счупени на 2! Водата не се сменя от 4 до 5 дни. Температурата трябва да е 28 С градуса.

Тук от първия пост. Надолу има още обяснения. Цли 5 страници.

kaloqn_0998

Днес купих Нистатин и сложих в аквариума 2 таблетки, като повиших температурата на 28 градуса. Не знаех как ще се отрази на ампуларията затова ги преместих в един буркан страх ме е да ги пусна в другия аквариум, за да не заразят и там рибките ако има нещо по тях. Фантомите всички 5 умряха те бяха най-зле целите бяха станали в бели точки. За сега не виждам положението при неонките, совчетата и родостомуса да се влошава . Родостомуса ми изглеждат най-добре плуват си с нормалната за тях скорост и имат най-малко точици неонките има по перките и опашките както и анциструсите. Сега след като сложих таблетките утре ли трябва да сменям от водата 30%? И така да го повтарям в продължение на 4-5 дни? Само едно нещо не можах да схвана кога се спира смяната на водата? И въпроса на който не можах да намеря отговор е от какво се получава тази болест аз ли съм я предизвикал с нещо или?

Lucky Fish

Не съм сигурна от какво се получава болестта.
Това е нещо като настинката при хората обаче, от какво се получава? Има много начини да се разболееш.. Проблемът е, че, от ихтиото ако не излекуваш рибката тя може да умре. Преди имах една с доста ихтио, отделих я, вдигнах температурата на водата на 28 градуса и  започнах да я храня с живи и замразени храни и се оправи де.
Ама ако много твои риби са с ихтио.. лекарство трябва. Аз преди като имаха моите им купих едно специално лекарство и то бяха едни пипетки. Сини. Слагаш едно един ден и не ги храниш. На следващия ден  ги храниш, но не им слагаш, на следващия ден слагаш и не ги храниш... и така  нататък:-)
Ако искам да видя пеперуди,  ще трябва да потърпя две-три гъсеници

metcheto

Много е важно водата, която сипваш в аквариума да е със същата температура като тази в аквариума !! Може да слагаш по 3 таблетки, вместо по две, защото някои твърдят, че една таблетка се равнява на 20л вода, а не на 25. Вдигни температурата още, ако рибите са здрави нищо няма да им стане за толкова време. Чети, чети хубаво, за да няма ядове после и да не лекуваш два пъти !!
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

Julliano

"ако рибите са здрави". Що за условие? Ако са-то няма нужда от лечение
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

kaloqn_0998

Рибите вече почти изцяло се оправиха. Родостомусите вече видимо нямат точки, както и повечето неонки единствено 1-2 имат по перките и анциструсите по муцуната. Лечението трябва да приключи утре, но да го продължа ли тези два дни както пишеше не съм слагал хапчета и не съм сменял вода. Температурата е 30 градуса и така стои. Ако утре имат все още точки да сменя ли от водата и да сложа пак таблетки?

DPI

Аз бих ти препоръчала вместо след приключване на лечението  с нова доза Нистатин, да сложиш Сера мед Протазол.

kaloqn_0998

Днес по график трябва да приключи лечението. Само 1-2 неонки имат по една точица на перките и анциструсите.  Искам да попитам понеже болестта погуби доста рибки и мисля останалите неонки да ги заселя в новият ми 20л аквариум те са 5 неонки. Азотният цикъл в него вече е завършил и е готов за пускане на риби. Обаче не знам сега ако ги пусна ще има ли проблем или да изчакам, понеже видимо нямат повече точки и си мислех дали да не започна да ги заселвам една, по една? Имам също коридораси и родостомуси, които също видимо нямат повече точки. След това бих искал да попитам, когато свърши лечението бих искал да рестартирам аквариума и да изчакам 2-3 седмици, за да премине азотният цикъл и да го заселя с нови рибки, а тези ще пусна в другите ми два аквариума. Та въпросът ми е трябва ли след лечението да се сменя цялата вода или да сменя само 50%, както пише в темата? Но да не би да остане от лекарството и да създава проблеми на охлювите след това или на новите рибки, които ще си закупя? Защото ме е страх ако ги пусна така няма ли и те да се заразят въпреки че е приключило лечение?

Caxapa

Щом смяташ да рестартираш е добре да започнеш  всичко отначало по старта. Макар, че Ихтиото се крие и в най чистия аквариум. Просто стреса е този който отключва болеста или е внесена с болна риба. Като при грипа....дебне до всеки   и ако поизпотени ни духне вятъра  и веднага ни хваща настинката  или в случая да киха някой срещу нас. Предполагам образно ти обясних как става нпмера. Пък и не избързвай с местенето на току що излекувани риби в друг аквариум. Все още им е необходима карантина.

asito

За да изчистиш лекарството,сложи активен въглен във филтъра за ден,два.
Аз лично,не бих прекратил лечението,докато има точки по рибите.

Similar topics (5)

38582

Започната от rekaro


Публикации: 16
Прегледи: 5277

50287

Започната от sashotr


Публикации: 0
Прегледи: 1440

59311

Публикации: 1
Прегледи: 1583

22010

Започната от iccoo


Публикации: 5
Прегледи: 3713

35420

Започната от mupk0


Публикации: 6
Прегледи: 3166