• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 19:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с риби бета

Започната от dwarfer23, 19.03.2011 17:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dwarfer23

Значи от скоро гледам риби и имам 3 бети 1 мъжка и 2 женски обаче проблема е следния че женските бети непотъват четох че било от някакъв мехур който бил пълен с кислород как се изпраза .Имам още един проблем поради доста двобой с женските бети мъжката ми има скъсани и пробити места по перките ще зарастнат ли ??

pl86

Вържи им по един камък и да видиш как ще потънат  :-D

Сори ама не се сдършах, да не се пошегувам, иначе сериозно ...
Добре дошъл в форума,
бетите се придържат към повърхностния слой на водава, особено ако има някакъв проблем (болест, наранявания или проблем с водата), трябва да прочетеш повече да тях, има много писано, аз всичко от тук съм научил, не се препоръчва мъжкия да е с други от неговия вид постоянно (дори да са женки), освен ако не е голям аквариума.
Кажи каквъв е аквариума (като гледам снимката е няква ... ваза не аквариум), какъв филтър има (ако има), как сменяш водата, има ли други риби.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

dwarfer23

Аквариомът е 15 литра то е колба събирам пари за един 70 литра 16 лв .А мъжкия е на сестрами затова изкам да ми помогнете,да ми кажете как се възтановяват перките че доста ще ми вика.А ако може да ми дадеш тази информация за бетите четох че хорат имат доста проблеми с тях но за сега не съм срещал да пише за точно такъв проблем .Мерси предварително

pl86

Да, значи нама филтър предполагам, на толкова тясно няма как да се оправят особено ако някоя от тези които мислиш за женски се окаже мъжка, има мъжки с къси плавници, остави какво са ти казали в магазина, често и те бъркат.
Варианта според мен ти е да остане една в този аквариум, другите ги подари на някой. Бетите обичат топла вода, като повечето риби, 24 градуса МИНИМУМ, педполагам нямаш нагревател, щом и парите са проблем ... оставяш само една риба местиш в топла стая сменяш половината вода често, през ден минимум и се надваш да оцеле.

Иначе най-добре нагревател 25Вата, помпичка за въздух, и гъба да има и пак 1 риба, тогава сменеш по 25-30% вода на 4-5 дни примерно. Това ти се връзва 20лв някъде, което е доста повече от колкото струват рибите.

Най-добре голям аквариум добре си се ориентирал и пак ще е кофти ако са 3 бетите, ще се бият.

Прочети статиите за начинаещи менюто в ляво.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

dwarfer23

значи сичко имам без филтър и голям аквариум ... Преди имах аквариум 100 литра направен от баща ми но  кучето ми се блъсна в него и го начупи.Така аз имам 2 колби а ако може да ми кажете как да се да видя дали са мъжки или женски другите две и още нещо какво да направя че да потъват ??
: 19.03.2011г 20:08ч
Извинете за двойния пост но снощи от едната ми женска риба която мисля че е такава де.Почнаха да течат бели кръгчета какво е това ??

Асен Евгениев

Цитат на: dwarfer23 - 19.03.2011 20:20
снощи от едната ми женска риба която мисля че е такава де.Почнаха да течат бели кръгчета какво е това ??
Това трябва да го обясниш по-добре /кръгчета или топчета, евентуално хайвер/.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

dwarfer23

Значи ще го обясня по подробно .Така като утивах да ги нахрая като си лягах нали я поогледох от долу и видях нещо бяло да излиза .След около 10 мин някаде пак утивам да ги видя преди да си легна и гледам по дъното има ше към стотина бели кръгчета  тънки като хартия от лист.апък мъжката ми бета не е правила гнездо нали сложих я при женската пак се збиха и я сложих в другата колба .А колкото до нагреватела и другите неща за сега само съм пуснал нагревателя и сменам водата на 1/3 през 2 дена .А и още нещо като сложа двете риби който уж са женски в другата колба не се бият а като сложа на сестрами рибата която е мъжка става едно голямо меле с доста хапане ....

zambo

Цитат на: dwarfer23 - 19.03.2011 20:20
значи сичко имам без филтър и голям аквариум ...
Значи нямаш нищо .
Цитат на: dwarfer23 - 19.03.2011 20:20

Извинете за двойния пост но снощи от едната ми женска риба която мисля че е такава де.Почнаха да течат бели кръгчета какво е това ??
Най-вероятно е хайвер .
Като си пуснал нагревателя , следиш ли колко е температурата в аквариума ? Да не се получи рибена супа до утре ? Сложи някакви растения в аквариума - каквито намериш .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

dwarfer23

Еми значи следя каква е температурата към 20 градуса обичайната .Скоро като си зема голям аквариум ще взема и растения и филтър .Имам вибратор но за сега съм със Колба 15 литра и немога да го сложа

zambo

20 градуса е студено за бета . Поне  с 3-4 градуса вдигни температурата . Помоли някой градски да ти подари няколко стръкчета от каквото и да е растение.
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

dwarfer23

Другия проблем е че двете бети който са зети от един и същ магазин неизкат да потъват ,а само на повърхността стоят какво да правя ?

миа

Цитат на: dwarfer23 - 19.03.2011 23:09
Имам вибратор но за сега съм със Колба 15 литра и немога да го сложа
*ROFL* *ROFL* *ROFL* Надявам се да е аератор...

А плавателният мехур не е някакво си там образувание, ами има много важни функции-хидростатична, резонаторна и т.н. Като чистите риба навярно сте попадали на едно бяло двуделно еластично образувание. Именно това е плавателният мехур. При хрущялните риби липсва. Интересен е механизмът на изпълване на плавателния мехур, но няма да ви занимавам с подробности...

Плавниците на бетите могат да се инфектират и да изгният "до основи" в този малък съд ако хигиената е влошена. Но все пак при добри грижи ще се оправят, дори след като са загнили.

Да не би да изпитват "кислороден глад"? Бутат ли се на повърхността или "полягат"?

dwarfer23

Еми засиви ако мъжката ги гони бягат а в повечето време само си полягат ,е и аз ако не ги побутна от време на време няма да се сабудят ,помагайте какво да правя ???? Рибите са купени от един и същ магазин

Асен Евгениев

Смени колбата с по-голям аквариум, в който да има укрития за рибите.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

dwarfer23

Поцялото време са така . Значи говорим само за рибите от горе който са в крайщата а долу рибата на сестрами тя живя 1 месец сама и се разхожда а тези с сигорно 30 риби в магазина само в крайщата стоят и само си "полягат"

Similar topics (5)

41414

Публикации: 5
Прегледи: 2655

22013

Публикации: 4
Прегледи: 4012

52092

Започната от mlukarev


Публикации: 1
Прегледи: 1880

58671

Започната от NewLifeForm


Публикации: 0
Прегледи: 1300

27286

Публикации: 7
Прегледи: 4739