• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 08:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с опашката на неонови и розови тетри

Започната от bobsons, 01.11.2013 18:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bobsons

Здравейте,
кръстих темата така понеже не съм сигурен каква точно е причината и дали проблема с разкъсаната опашка на някои от рибките е свързан с болест или е изгризан. Става дума за аквариум в който съжителстват 10 неона, като от скоро добавих и 5 розови тетри. Няколко дни след като добавих розовите тетри забелязах, че задните плавници и на неоновите, и на розовите тетри са частично разкъсани. Първоначално си помислих, че причината е изгризване, понеже розовите тетри са малко по-агресивни и нападателни, и често забелязвам, че някои от тях преследват както неоновите тетри така и свои родственици. С течение на времето у някои рибки забелязвам все по-големи разкъсвания (само по опашките), като днес установих, че едната от розовите тетри вече почти е без опашка. Та въпросът ми е дали наистина става дума за прегризване или това е болест, която съм внесъл с добавянето на розовите тетри, и съответно какво да предприема, да третирам с лекарство или да отсраня розовите тетри. Благодаря предварително!

Чавд


Лора

Само тези видове рибки ли имаш в аквариума?
Колко литра е аквариума, кога е стартиран, филтрация?
Какви растения има в него?
Колко често и по колко се сменя вода?
Изгризаното накрая има ли нещо като бял мъх?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

bobsons

Само тези видове рибки са в аквариума, 40 литра е, стартиран е преди година и половина, оборудван е с 5 ватова помпа 350 литра/час, растенията са валиснерия, Lilaeopsis brasiliensis, Hygrophila polysperma, Ludwigia repens, сменяма всяка седмица или на всеки 10 дни по около 30 процента от водата, изгризаното няма никакъв мъх и нищо друго по-особено или притеснително

Публикациите са слети: 02.11.2013 00:22

Тази вечер реших да третирам с FMC, с по капка на литър, след като третирах, изключих осветлението и спрях филтъра, дано има положителен ефект. Не съм сигурен дали е болест, но реших да взема по-навременни мерки, понеже нагризванията се увеличават, и както вече казах при една от рибките са в доста изразителен размер.

shnufito

При третиране с препарати се препоръчва засилване на аерацията на водата.Видях,че си спрял вътрешният филтър.Ако не е късно,сложи помпа за въздух.

bobsons

Да, така направих, благодаря за съвета все пак.

tetra

Не знам с точност вашият проблем довеждаш до негативната ситуация. Но относно неоновите тетри имам вече опит, включително и размножаването им в големи количества. Като заключение искам да кажа, че винаги когато съм допълвал аквариума с нови риби веднага са възниквали проблеми. Понеже това ми се е случвало много пъти съм се придържал до следното правило. Неонките изискват доста грижи докато се аклиматизират при смяна на аквариума и  опитамала хигиена. Другото правило е, че към вече образуваното стадо никога не съм внасял нови риби. Желая ти успех.  *DRINK*

bobsons


Similar topics (5)

55888

Публикации: 4
Прегледи: 7426

29129

Публикации: 11
Прегледи: 6961

40889

Започната от stoyank


Публикации: 6
Прегледи: 3610

52751

Публикации: 4
Прегледи: 2442

52949

Публикации: 32
Прегледи: 10146