• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с гупи и хелери в нов аквариум

Започната от Therion_bg, 09.07.2010 21:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Therion_bg

Здравейте, надявам се, че ще можете да ми помогнете.
Преди доста време имах аквариум и вчера реших наново да си го направя:
Размери 35x30x20
Водата отлежа 2-3 дни преди да пусна рибите.
Помпа за въздух с филтър гъба
Температура - от 24 до 28 градуса (нагревателят се оказа, че е за по-голям аквариум и през определено време го включвам и изключвам)
Дъно - дребен речен чакъл (добре промит с чешмяна вода (незнам това дали не е проблем))
Растения - още нямам, утре ще ме снабдят с такива.
Осветление - лампа, неосветяваща равномерно целият аквариум (след 2-3 дни ще си правя капак с луминисцентна лампа).

Та по същество: Вчера си купих 2 хелера и две сомчета (малки, нямам никаква идея за породата). Пуснах ги в аквариума и всичко си беше наред. Сложих им една щипка храна. Тази сутрин като станах им сложих още една. На връщане от работа минах и си купих 2 гупи. Освен това отидох до реката (Бедечка) и си събрах чакъл (вчера имах само 10-тина камъчета). Пуснах гупите в аквариума. Промих чакъла. Извадих рибите и ги пуснах за 5 минути в прясна чешмяна вода (дано от там да не е проблемът) докъто пренаредя аквариума. Около 15-тина минути след като върнах рибите в аквариума хелерите взеха да плуват само по дъното (забелязах, че и вчера от време навреме "полягваха" по дъното), а доста често не плуват, а стоят на едно място. Гупите пък стоят само на повърхността, не им е затруднено дишането и не поемат въздух от повърхността, но стоят само там. Без проблем мога да ги докосна и не бягат (до преди 15 минути с кепчето едва ги улавях да ги прехвърля).

Моля ви, ако знаете обяснете ми къде греша!!!


Therion_bg

Малеее ужас. Избързал съм адски много. Ами явно ще си умрат животинките :(. Ясно от утре като ми донесат растенията и започвам по описаният метод и след 3 седмици вече ще си пусна обитателите на моят аквариум :). Благодаря за помощта :)
: 09.07.2010г 21:09ч
А ако може да ви попитам, защо са толкова разглезени рибите? Спомням си, че като за пръв път имах риби ги пусках в съвсем прясна вода, в трилитров буркан, живееха по 10 броя, нямах помпичка за въздух, нямах нагревател, водата им понякога беше толкова мътна, че не се виждаше вътре дали има нещо, тогава не съм слагал грам растение. Рибите си живяха като кучета без никакви проблеми. Нито са ми се цепили опашките на гупите, нито са имали някакви петна, размнойаваха се като откачени докъто... булките не станаха огромни и изядоха другите риби. Накрая (след доста време живот) умряха от дъртизъм с МНОООГО наднормено тегло...
ЕЕЕииии едно време аквариумни рибки имаше еиии :)

kdravia


: 09.07.2010г 21:09ч
А ако може да ви попитам, защо са толкова разглезени рибите? Спомням си, че като за пръв път имах риби ги пусках в съвсем прясна вода, в трилитров буркан, живееха по 10 броя, нямах помпичка за въздух, нямах нагревател, водата им понякога беше толкова мътна, че не се виждаше вътре дали има нещо, тогава не съм слагал грам растение. Рибите си живяха като кучета без никакви проблеми. Нито са ми се цепили опашките на гупите, нито са имали някакви петна, размнойаваха се като откачени докъто... булките не станаха огромни и изядоха другите риби. Накрая (след доста време живот) умряха от дъртизъм с МНОООГО наднормено тегло...
ЕЕЕииии едно време аквариумни рибки имаше еиии :)
[/quote]
То зависи и на какви условия са привикнали,а не,че са разглезени.И все пак при по-добри условия ще живеят по-дълго и ще се чувстват по-добре.Гаранция. *THUMBS UP*
Докато има шарани,ще има и рибари!

Morphined

Какви глупости му говорите на човека бе,умрели от прясна вода ? Кой ви учи на тия работи ? Не виждате ли какво е писал за поведението на рибките ? Че са ПОЛЕГВАЛИ по дъното на аквариума,това не ви ли води на някаква мисъл ? А гупите са стоели от горе и е можел да ги пипа с ръка ?
А дали па не е Б О Л Е С Т случайно,а ? Да са били болни рибките ? Ся го пращате след 2-3 седмици да си купи нови БОЛНИ рибки от същото място,да ги сложи вече в престояла вода и пак да му умрат на човека. Пич,смени си "доставчика" на рибки,а не водата. Водата е ХУБАВО да е престояла,но това за 2-3 седмици е пълна глупост. Можеш да пуснеш рибките и във вода,престояла 10 минути и няма да има проблем. Стартирал съм аквариум със над 300 рибки,водата беше престояла супер малко време,нито една не ми е умирала,а беше преди месеци,едва ли за няколко месеца претенциите на рибките са се променили.

Morphined по-леко я карай със съветите.

nikolaytoshev

Колега Therion_bg надявам си си забелязал какви са грешките ти, но за всеки случай и аз да ти кажа някои неща, които може да си пропуснал.

1. Най-добрия вариант е нагревател с термореле т.е. да поддържа точно определена температура. С тези обикновените температурната разлика е много голяма и трябва постоянно да ги включваш или изключваш и много да внимаваш и изобщо не  е удобно, при положение, че един китайски нагревател с термореле е около 12лв.

2. Най-вероятно рибите не могат да се приспособят от температурната разлика на чешмяната вода и хлора в нея, и после водата в аквариума.

3. Ти провери ли чакъла да не е с варовикова основа и по този начин да се повишила твърдост на водата.

4. Каза, че си ги хранил с по една щипка. Да не си ги прехранил случайно. Все пак са само няколко рибета. А пък и рибата от глад не умира, а от преяждане.

5. Внимавай да не го пренаселиш и я по-добре прочети тази статия за Десетте грешки на аквариста

kdravia

Колега Morphined.
      Прочетох коментарите още няколко пъти и не видях никой да е писал нещо за прясна вода,освем ти автора на темата.И ако си прочел,рибите на колегата са започнали да се държат странно точно,когато ги е поставил в прясна вода,цитирам.
Цитат на: Therion_bg - 09.07.2010 21:39
Извадих рибите и ги пуснах за 5 минути в прясна чешмяна вода (дано от там да не е проблемът) докъто пренаредя аквариума. Около 15-тина минути след като върнах рибите в аквариума хелерите взеха да плуват само по дъното (забелязах, че и вчера от време навреме "полягваха" по дъното), а доста често не плуват, а стоят на едно място. Гупите пък стоят само на повърхността, не им е затруднено дишането и не поемат въздух от повърхността, но стоят само там. Без проблем мога да ги докосна и не бягат (до преди 15 минути с кепчето едва ги улавях да ги прехвърля).
Докато има шарани,ще има и рибари!

DaniVal

Здравейте!

Гледали сме рибки,когато бях дете и нямам спомен как точно сме го правили :-[
Сега реших да купя рибки на сина ми,който е на 5г(както и да е!)
Преди 1 седмица взех 2 гупи и 2 хелера(мислейки,че са по-непретенциозни) съответно х 1 мъжки и 1 женска.
Преди 2-3 дни обаче жанската гупа(бременна) прояви същите симптоми точно както sof е описал

http://aquariumbg.com/forum/problemi-pri-ribite/problem-s-gupite-26431/msg273068/#msg273068

Като видях,че нещо не е читава я преместих,изкара до днес и умря.
До днес другите риби си бяха наред.Излязох със малкия на разходка и като се прибрахме:що да видим-мъжкият хелер умрял!Изглежда ми,че опашката му е наядена ли,накъсана ли... знам ли.Възможно ли е някоя от другите риби да я е тормозила и от това да е умряла,или някаква болест ги мъчи?
Малкия много се разстрои,та купих още 2 женски гупи и 1 сомче.
Сега в аквариума има 3 гупи 1 хелер и 1 сом.
Аквариума е 22л(до колкото изчетох,това си е доста малък аквариум,но за малкия мисля,че е добре).
На дъното съм сложила речен пясък/камъчета(от р.Искър),добре измит.
Няма живи растения,има помпа с дунапрен,Т на водата е около 22-24градуса(незнам дали не им е студено,още не съм им пускала нагреватела),храня ги по 1 път на ден с храна на люспи.
Сложих веднъж някакви сини капки във водата-метиленово синьо(1 капка на 10л вода).

Та въпроса ми е защо измират рибите така?
Ние ли не ги гледаме правилно или нещо са болни?

Благодаря предварително на всички!
Извинявам се ако запитването ми не е за тук!



kdravia

Цитат на: DaniVal - 10.07.2010 20:18
Та въпроса ми е защо измират рибите така?
Ние ли не ги гледаме правилно или нещо са болни?
Може да е и от едното и от другото. :-D
Докато има шарани,ще има и рибари!

DaniVal

Цитат на: kdravia - 10.07.2010 20:50
Може да е и от едното и от другото. :-D
Е ,да де,ма нали затова питам по-запознатите!
Евентуално да ме осветлят по въпроса.Защото и аз предполагам,че е от едното или другото. *THUMBS UP*
Благодаря все пак.

kdravia

Е,все пак само ти знаеш дали са се разболяли при теб или така си ги взел.Дай малко по подробна информация за аквариума.
Докато има шарани,ще има и рибари!

DaniVal



Ами "малко" трудно ще ми е да кажа дали са били болни или са се разболяли при мен.
Незнам какви са симптомите за разните  болести и след колко време се проявяват.
Като ги купух си бяха наред-поне видимо.
Както писах акварума е 22 л,без живи растения,с помпа с дунапрен,дъното е с речен пясък ,водата е преварена и отлежала.
Нямам представа колко е pH на водата и други такива подробности,които предполагам са важни :-[.
Другото което е,че днес подменихме водата,а тя седи много мътна:
http://img43.imageshack.us/img43/4919/picture199a.jpg
Ето и хелера дето умря и ми се струва,че опашката и шипа му липсват,та затова си мисля дали някоя от рибите не го е оръфала
http://img143.imageshack.us/img143/9973/picture200r.jpg
Незнам какво по-подробно инфо да дам,тъй като наистина не съм запозната!

Caxapa

Госпожо! Колкото и да ми е неприятно, че бих Ви обидил с последвалото си обяснение но в такъв аквариум не бих сложил и изкуствени рибки които само да красят това което сте създали като среда за живот на рибите. Съветвам Ви да прочетете  темите за оборудване и подредба на аквариум и едва тогава да пристъпите към действия. Моля да не приемате всичко като нападка към Вас а да се запознаете в детайли  как да създадем добри и поносими условия на живвот на тези красиви създания. Защото ако е коте или куче и ако не му понасят условията ще си тръгне(избяга) един ден.Но рибките няма как да го сторят. Благодаря за вниманието и разбирането.

chepik

Моето предположение (предполагам щот не съм там и инфото е малко оскъдно)

Рибите си ги пуснала направо от пилкчето във водата без постепенна аклиматизаци(лесно ги стресира и умират веднага или за 1-2 седмици).
Пишеш, че има гъба но на снимката не се вижда, само камъче виждам.Водата е мътна щот няма цикъл тоест липсва гъбата ако не са стресирани рибите може и да оцелеят.Става мътна също така ако храните рибите обилно и остава не изядена храна което пък скапва водата(побелява), а от там скапва и рибите

Една грешка която съм забелязъл при начинаещи -Дунапренчето чисти водата не когато то самото е чисто, а точно обратното когато потъмне, не се опитвайте да го миете на чешмата докато си върне цвета какъвто е бил когато сте го купили просто като сменяте водата го изплакнете в източената от аквариума вода.

jommy

WoW :)

Значи, ако позволите няколко неща набързо. За да зарадвате детето и да няма подобни проблеми.
Аквариумче 20 литра - налично
Грунд - вземете от аквариумен магазин 3л (3-4 мм) - около 6 лева

Измиите грунда хубаво в едно лигенче докато спре да цапа водата, най-грубо казано. Сложете грунда в аквариума, напълнете с вода и пуснете помпичката с гъбата(ако си се дават още малко парички вземете вътрешно филтрърче - AquaEL, Boyo, Hailea  и т.н около 20 лева). Оставете така поне 2-3 седмици да работи филтърчето и след това пуснете рибетата

Ако не ви се чака 2-3 седмици за да пуснете рибките вземете си комбинацията Sera Aquatan(маха хлор и тежки метали) + Nitrivec(биоактиватор, бактерии необходими за функционирането на аквариума). Сипете в аквариума количество спрямо указанието на опаковката. Също така вземе 1-2 вида бързо растящи растения(роголистник, кабомба, лимфония, водна чума - каквото намерите) и така:
Аквариум, грунд, вода, засаждане на растенията. Сипете в аквариума Сера препаратите описани по-горе и след 2-3 дни може да пуснете спокойно рибките. Първият един месец от създаването на аквариума(в случая 20л.) на всеки 2-3 дена сменяйте по 3-4 литра вода с престояла. След първият месец това може да правите 1 път седмично.  Като източите водата от аквариума в някакъв съд, например лигенче извадете гъбата с камъчето или гъбата от вътрешният филтър, ако си закупите такъв и я изплакнете в източената от аквариума вода - накисвате изтисквате така 2-3-4 пъти и готово - това може да правите 1-2 пъти месечно. Не е необходимо да миете гъбата повече от това, още по-малко с чиста вода на чешмата.

Когато купувате рибки - прочетете мненията за акваристични магазини и купувайте рибета само от препоръчани такива. Като занесете рибоците вкъщи - аз лично, какво правя  - имам една чашка пластмасова от кафе грабвам в нея вода от аквариума отварям плика с новите рибета и я изсипвам там, след 4-5 минути хващам рибките с малко кепче директно в плика и пренасям в аквариума(някой си сипват директно рибоците с все водата от магазина, не го правя.). Не бързайте да храните рибоците още първият ден - няма да умрат от глад, а когато храните рибките не давайте много храна - това е малко като препоръките с диетите, при хората по-често, но по малко. Аз лично храня мойте рибоци в общ аквариум 1-2 пъти на ден максимум, като им давам количество, което изчезва/изяждат  за 2-3 минути. Не бързайте също така да купите всички рибки, които имате намерение да гледате в този обем наведнъж - вземете 2 гупи изчакайте 2-3 дена, след това вземете 2 хелера и едно сомче - примерно  коридорас и с това рибетата за този аквариум се изчерпват като бройка и вид.

Като заключение 20 литра е много малко аквариумче(без растения 4-5 рибки - гупи, хелери, плати му е максимума), помислете за поне двойно по-голям аквариума като размери - пространство, което заема един 30-40 литра аквариум не е кой знае, колко по-голямо, просто е с по-различни пропорции, а като цена е 20-30 лева.

Similar topics (5)

57666

Публикации: 5
Прегледи: 2076

24092

Започната от totishish


Публикации: 6
Прегледи: 2403

47114

Публикации: 3
Прегледи: 1740

26554

Публикации: 6
Прегледи: 3459